Animalele sălbatice și domestice

Intreabă un expert
  • Informarea cetățenilor din mediul rural privind animalele sălbatice și domestice

Cuprins

  1. Introducere

În cadrul proiectului „Justitie pentru mediul rural”, se urmărește informarea cetățenilor din mediul rural privind domeniile de interes referitoare la justiție, creându-se astfel mijloacele necesare creșterii accesului la justiție a cetățenilor.

În mediul rural, problemele provocate de animalele sălbatice sunt din ce în ce mai intâlnite, acestea provocând periodic numeroase pagube cetățenilor, insă cu toate acestea, în România nu există suficiente prevederi legislative care să reglementeze expres situația animalelor sălbatice.

Principalele pagube pe care animalele sălbatice le provoacă cetățenilor în mediul rural sunt de regulă în culturile agricole, silvice și in rândul animalelor domestice. Cu privire la animalele domestice, cetățenii care dețin animale domestice au obligația de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare și de zooigienă privind adăpostirea, hrănirea, îngrijirea, reproducția, exploatarea, protecția și bunăstarea animalelor.

Domeniul de drept care reglementează juridic serviciile privind animalele sălbatice și domestice este dreptul civil și serviciile cu componente juridice implicate in domeniul privind animalele sălbatice și domestice din cadrul instituțiilor responsabile.

În cele ce urmează, dorim să aducem la cunoștința cetățenilor din mediul rural care sunt principalele prevederi legislative care reglementează situațiile privind animalele domestice și sălbatice.

  1. Legislație

Legea nr. 205 /2004 privind protecția animalelor reglementează măsurile necesare pentru asigurarea condițiilor de viață și bunăstare ale animalelor cu sau fără deținător, în timp ce gestionarea populației canine fără stăpân de pe teritoriul României se reglementează prin lege specială.

Prin această lege se interzice aplicarea de rele tratamente animalelor, precum:

  • „omorârea animalelor, cu intenție;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri;
  • maltratarea și schingiuirea animalelor;
  • capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege;
  • folosirea armelor cu tranchilizant în alte situații decât pentru imobilizarea animalelor” (http://legislatie.just.ro/).

Aceeași lege prevede ca fiind infracțiuni care se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, următoarele:

  1. „uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
  2. practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  3. organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  4. folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  5. rănirea sau schingiuirea animalelor;
  6. intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, etc” (http://legislatie.just.ro/).

Cetățenii pot deține animale sălbatice doar în cazul în care au autorizație de la direcția sanitar veterinară. Condițiile privind deținerea animalelor sălbatice se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, la propunerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Persoanele care dețin câini nou-născuți sunt obligate să-i identifice și să-i inregistreze in cel mult 90 de zile.

Hotărârea nr. 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor produse de animalele sălbatice, reglementează cum cetățenii a căror culturi agricole, silvice, etc. au fost distruse de animalele sălbatice, cum pot obține despăgubiri, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor. Conform acestei hotărâri, constatarea pagubelor produse de animalele sălbatice culturilor agricole, silvice și animalelor domestice se face de către o comisie special creată, comisie care de regulă este alcătuită dintr-un reprezentant al structurii teritoriale de specialitate a Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile și dintr-un reprezentant al structurii teritoriale de specialitate a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Legislația în vigoare prevede care sunt obligațiile care le revin proprietarilor de animale domestice pentru prevenirea pagubelor care pot fi cauzate de animalele sălbatice:

  • „să declare și să înregistreze animalele domestice potrivit legii;
  • să asigure paza animalelor domestice aflate la pășunat sau la diferite munci;
  • să folosească pentru pășunatul animalelor domestice numai acele suprafețe admise, potrivit legii, la pășunat;
  • să adăpostească, pe timp de noapte, animalele domestice numai în locuri împrejmuite și păzite;
  • să deplaseze animalele domestice prin pădure spre locurile de pășunat și adăpat, numai pe traseele stabilite în acest scop, de comun acord, cu persoana juridică ce gestionează fauna de interes cinegetic din perimetrul respectiv și cu administratorul suprafeței respective de fond forestier” (www.lege5.ro).
  1. Instituții responsabile

Instituțiile responsabile privind protecția animalelor este Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Agenția de Protecție a Mediului de pe raza județului și Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare.

Pentru soluționarea litigiilor privind animalele sălbatice și domestice sunt responsabile Judecătoria, Tribunalul și Curtea de Apel.

Atribuțiile Agenției de Protecție a Mediului

  • „planificarea strategică de mediu;
  • monitorizarea factorilor de mediu;
  • autorizarea activităților cu impact asupra mediului;
  • implementarea legislației și politicilor de mediu la nivel național, regional și local;
  • raportările către Agenția Europeană de Mediu, pe următoarele domenii: calitatea aerului, schimbări climatice, etc.” (http://www.anpm.ro/).

Atribuțiile Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor

  • „controlează şi răspunde de modul cum sunt respectate prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în toate exploataţiile de animale şi în unităţile în care se produc, procesează, depozitează, transportă şi comercializează produse alimentare de origine animală şi nonanimală, furaje şi alte materii şi produse supuse controlului sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  • emite documentul de înregistrare/ autorizare sanitar – veterinară/ sanitar – veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, după caz, unităţilor a căror activitate este supusă controlului sanitar-veterinar/ sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, potrivit legislaţiei în vigoare;
  • avizează, în condiţiile legii, amplasarea, proiectarea şi construirea obiectivelor sau unităţilor de creştere a animalelor, a obiectivelor veterinare, precum şi a unităţilor care produc, prelucrează, procesează, depozitează, valorifică şi comercializează produsele de origine animală, precum şi a altor obiective supuse controlului sanitar-veterinar;
  • înregistrează/ autorizează şi controlează activitatea depozitelor farmaceutice veterinare, farmaciilor veterinare şi punctelor farmaceutice veterinare;
  • autorizează, coordonează tehnic şi controlează producţia, distribuţia şi utilizarea furajelor combinate şi a celor medicamentate” (http://old.ansvsa.ro/).
  1. Listă de documente de care instituția este responsabilă

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor:

  • Documente de înregistrare sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Autorizaţii sanitar- veterinare de funcţionare;
  • Certificate de autorizare sanitar – veterinare;
  • Buletine de analiză oficiale (domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor);
  • Paşaportul bovinelor, etc.
  1. Listă de proceduri (de obținere a documentelor)

Acte necesare în vedere obținerii pașaportului de bovine:

  • „Cerere tip;
  • copie dupa BI/CI al/a solicitantului;
  • acte doveditoare că este deținătorul bovinelor (copie de pe cardul exploatației în care sunt deținute animalele, copie de pe F1, formular/document de mișcare, formular de declarare eveniment - pe baza căruia DSVSA să poată verifica în baza națională de date înregistrarea animalului și locația acestuia) sau împuternicit de deținătorul bovinelor să ridice pașapoartele”.

Acesta este emis de către Direcția Sanitar Veterinară.

Autorizația Sanitar-Veterinară

Autorizaţia sanitar veterinară „este documentul emis de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, care atestă că activităţile din unităţile care produc, procesează, depozitează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, îndeplinesc condiţiile sanitar veterinare de funcţionare stabilite de legislaţia veterinară a Uniunii Europene şi de cea naţională.” (http://www.ansvsa.ro/)

Actele necesare pentru obținerea autorizației sanitar-veterinare sunt:

  • „cerere tip de autorizare din partea unităţii, cu precizarea activităţilor;
  • proiectul planului unităţii cu fluxurile tehnologice şi evidenţierea echipamentelor şi utilajelor;
  • planul cu amplasarea obiectivului în zonă;
  • memoriul tehnic justificativ;
  • copia certificatului unic de înregistrare;
  • copia certificatului constatator emis de oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are sediul;
  • chitanţa care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute pentru fiecare categorie de unitate în parte conform Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 96/2014” (http://www.ansvsa.ro/).

După analiza acestei documentaţii, de la nivelul DSVSA judeţeană va fi efectuată o evaluare la faţa locului a unităţii de către medicii veterinari responsabili, ocazie cu care se va încheia un document ce va conţine concluzia evaluării. În cazul în care unitatea corespunde structural şi din punct de vedere documentar, DSVSA judeţenă va elibera autorizaţia sanitară veterinară, ce conţine numărul unic de autorizare a cărei valabilitate este nelimitată, respectiv pe toată perioada în care unitatea îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare de funcţionare.

Procedura constatării pagubei produse de animalele sălbatice:

În vederea obținerii de despăgubiri pentru pagubele produse de animalele sălbatice, trebuie depusă o cerere de către persoana care a suferit paguba la primăria localității pe teritoriul căreia s-a produs paguba, cerere care trebuie depusă în termen de 24 de ore de la momentul descoperirii pagubei. După care primăria va anunța autoritățile relevante, Agenția de Protecție a Mediului de pe raza județului și Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare, care vor desemna câte un reprezentant să facă parte din comisia de constatare și de evaluare a pagubelor.

Comisia se întrunește pentru constatarea pagubelor în termen de 48 de ore de la data convocării. Deciziile în comisie se iau cu votul majorității simple a membrilor prezenți, iar în caz de paritate de voturi, votul decisiv aparține reprezentantului aparatului de specialitate al primarului, iar constatarea pagubei se face de față cu persoana păgubită și a unui reprezentant legal.

Actele necesare pentru obținerea despăgubirii sunt:

  • „cererea persoanei păgubite;
  • documentele prin care au fost convocați membrii comisiei, persoana păgubită, precum și reprezentantul legal;
  • înscrisuri pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor ce revin persoanei păgubite și/sau gestionarului faunei cinegetice de pe cuprinsul fondului cinegetic;
  • probe administrate de comisie privind producerea și constatarea pagubei: fotografii, înregistrării video, declarații ale martorilor și alte asemenea probe;
  • procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubei” (https://lege5.ro/).
  1. Exemple de spețe

Pentru o înțelegere mai corectă și eficiență a informațiile de mai sus și pentru a ne asigura că cetățenii vor asimila mai bine toate aceste informații au fost formulate câteva spețe privind dreptul la informațiile de interes public.

Precizăm faptul că aceste spețe au fost preluate si adapatate de pe site-ul www.rolii.ro.

Speța nr. 1 - Cerere de valoare redusă

Prin cererea inregistrată la data de 15.04.2020, pe rolul Judecătoriei Turda, sub nr. XXXXXX , reclamanta Asociația X a chemat in judecată pe pârâta F.O formulând cerere de valoare redusă prin care a solicitat obligarea pârâtului la plata sumei de 2970 lei reprezentând cote de contribuție restante pentru plata Fondului special pentru animale aferent perioadei august 2018 – ianuarie 2020, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat ca pârâta este proprietara apartamentului și a beneficiat de serviciile prestate de asociație si de furnizorii de utilități in perioada august 2018– ianuarie 2020. Prin procesul verbal intocmit la data de 14.09.2018 s-a stabilit Fondul special pentru animale si modul de constituire al acestuia pentru cei care dețin in apartament animale de companie. Ulterior, prin procesul verbal nr. 076/03.10.2018, s-a stabilit cuantumul taxelor pentru animale, in functie de numărul acestora, astfel pârâta, pentru cele 18 animale, trebuia sa plăteasca 165 lei/lună.

Analizand actele dosarului, instanta reține ca in perioada august 2018 – ianuarie 2020 cota de contribuție la la fondul special pentru animale este in cuantum de 2970 lei. Pârâta nu a formulat intâmpinare, nu s-a prezentat in fața instantei si nu a administrat vreo dovadă prin care să combată susținerile reclamantei cu privire la numărul animalelor de companie pe care le deține. Prin urmare se va reține că reclamanta a calculat in mod corespunzător contribuția pe care aceasta o datorează cu titlu de fond special pentru animale.

Astfel instanța decide: Admite cererea Asociației X în contradictoriu cu pârâta F.O și obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 2970 lei reprezentând contribuâie la fondul special pentru animale aferentă perioadei august 2018 – ianuarie 2020.

Speța nr. 2 – pretenții

Prin cererea înregistrată sub nr. XXX/19.05.2019 pe rolul Judecătoriei Huedin reclamantul C.N. a solicitat instanței, în contradictoriu cu pârâții G.O și G.I., pronunțarea unei hotărâri prin care aceștia să fie obligați la plata în sumei de 2500 lei, reprezentând despăgubiri. A mai solicitat și cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii, în esență, a arătat că în luna decembrie 2016 a cumpărat doi purcei, înțelegându-se cu pârâții ca cele două animale să fie crescute în curtea acestora. În decurs de 1 an de zile reclamantul a asigurat întreținerea celor două animale (hrană, curățenie, etc), însă pârâții, în luna decembrie 2015, pârâții, fără știrea sa, au sacrificat cele două animale, unul pe data de 02.12.2015 și celălalt în data de 08.12.2015.

Apreciază reclamantul că pârâții, prin fapta de a sacrifica cele două animale care îi aparțineau i-au cauzat un prejudiciu material constând în contravaloarea purceilor la data sacrificării lor, a muncii depuse pentru întreținerea acestora timp de 1 an de zile precum și beneficiul nerealizat constând în venitul pe care l-ar fi putut obține prin vânzarea animalelor.

Au arătat pârâții că reclamantul a fost anunțat cu privire la sacrificarea celui de-al doilea animal, că i s-a oferit partea sa, conform înțelegerii părților, însă a refuzat categoric devenind agresiv fizic și verbal. Aceștia au mai arătat că înțelegerea părților a fost ca unul dintre animale să fie sacrificat și împărțit în mod egal iar celălalt să fie valorificat, banii obținuți din vânzare să fie împărțiți în același mod. Pârâții au crescut cele două animale în curtea lor, au contribuit material la creșterea acestora, le-au asigurat adăpost însă, de data de 16.12.2014 au luat hotărârea de sacrifica unul dintre animale, întreținerea acestuia devenind costisitoare. Pârâtul a avut cunoștință de sacrificarea celui de-l doilea animal și a refuzat partea sa. În drept, a invocat dispozițiile art. 1357-1359 din noul Cod civil.

Astfel, instanța decide: Respingerea cererii formulate de reclamantul C.N. împotriva pârâților G.O și G.I având ca obiect pretenții, ca neîntemeiată și obligă reclamantul la plata către pârâți a sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

  1. Scenariu educațional

În contextul creşterii informării cetățenilor din mediul rural cu privire la aspectele importante ale dreptului privind accesul la informațiile de interes public se impune elaborarea unui scenariu educațional pentru ca cetățenii să înțeleagă mai bine toate aceste aspecte.

Educația juridică a cetățenilor trebuie văzută ca un proces continuu, astfel pornind de la legislația în vigoare a fost creat următorul scenariu:

"La data de 23 martie 2020, Badea Vasile constată că recolta sa de grâu a fost distrusă aproape în totalitate de către o turmă de porci mistreți. Văzând că recolta sa nu va mai putea fi recuperată, merge a doua zi la primărie pentru a-l informa pe primar cu privire a paguba produsă. Ajunge Badea V. la primărie și intră in audiență cu primarul și îi explică cum i-au distrus lui porcii mistreți recolta de grâu și ce se face el acuma fără ea.

Primarul îi spune că îi pare rău de recolta dânsului, insă poate depune o cerere la primărie prin care poate cere despăgubiri pentru paguba produsă de animalele sălbatice. De asemenea, îl roagă pe dl. Badea să meargă la biroul „Relații cu publicul” din cadrul primăriei deoarece acolo poate afla care sunt exact documentele pe care trebuie să le depună pentru a obține despăgubirea și intre timp el va convoca comisia care să meargă să constate pagubele produse.

Dl. Badea îi mulțumește primarului și se îndreaptă spre biroul de „Relații cu publicul”. Ajuns acolo, o salută pe doamna de la ghișeu, îi explică situația, la care doamna îi spune că, mai întâi trebuie să vină comisia la locul faptei să constate pagubele, iar după aceea va trebui să completeze o cerere și să depună la dosar documentele prin care au fost convocați membrii comisiei, persoana păgubită, precum și reprezentantul legal, înscrisurile pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor ce revin in calitate de persoană păgubită, probele administrate de comisie privind producerea și constatarea pagubei (de exemplu: fotografii, declarații ale martorilor,etc), precum și procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubei.

Dl. Badea îi mulțumește și doamnei de la ghișeul de relații cu publicul și îi spune că o să vină să depun dosarul de îndată ce comisia va întocmi procesul verbal de constatare a pagubei.

Prin acest scenariu se urmărește exemplificarea cât mai clară a informațiilor de mai sus și pentru asigurarea accesului la informațiile de ordin juridic privind animalele sălbatice și domestice pentru ca în situațiile in care cetățenii din mediul rural se confruntă cu situații similare să știe ce trebuie să facă și cui trebuie să se adreseze.

Bibliografie:

  1. Hotărârea nr. 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor produse de animalele sălbatice, disponibilă online pe http://www.lege5.ro
  2. Legea nr. 205 /2004 privind protecția animalelor, disponibilă online pe http://old.ansvsa.ro/
  3. http://www.ansvsa.ro/
  4. http://www.justitia-romana.org/curtea-de-apel/Curtea-de-Apel-TIMISOARA
  5. http://www.dreptonline.ro/institutii/judecatorii.php
  6. http://www.dreptonline.ro/institutii/tribunale.php
  7. http://www.anpm.ro/
  1. Anexa– modele de cereri

Model cerere analize animale domestice Nr. C.A. CERERE ANALIZA Vizat DSVSA

Nr/ data Data/ora receptiei

Compartiment

Responsabil receptie Nr Data Nume si prenume (se va completa de emitent) Semnatura

Semnatura (se va completa de personalul din laborator) (se va completa de personalul din DSVSA)

Animale Tabel animale Produse/obiective Tabel produse/obiective

Emitent PJ PF Judet Localitatea Adresa Cod postal Tel/fax E-mail CUI/CNP Banca Cont Subsemnatul(a) In calitate de In cadrul unitatii Cu sediul in judetul Localitatea Adresa Am prelevat probe in data de in vederea efectuarii analizelor de laborator conform legislatiei in vigoare, de la

Provenienta probe

Aceleasi date cu ale emitentului **

PF PJ cu sediul social/domiciliul in judetul Localitatea adresa* Telefon E-mail CUI/CNP

Din unitatea (denumirea punctului de lucru) cu sediul in judetul Localitatea Adresa inregistrata autorizata s.v. cu nr. din avand tipul de unitate Codul de unitate reprezentat de dl/dna. in calitate de Legitimat/legitimata cu actul de identitate seria nr eliberat de la data de

Contextul prelevarii*:

Supraveghere Monitorizare Confirmare La cerere

Program prelevare probe*:

Oficial national (supraveghere) Oficial EU Oficial national si EU Industrie/privat Studiu Subventie Altele: Strategie de prelevare*: Obiectiva Suspiciune Selectiva Altele

Adresez prezenta cerere catre laboratorul*

Curier probe Tel.

Semnatura Stampila

  1. Anexa – date de contact instituții responsabile

TRIBUNALE: ORAȘ, ADRESĂ TRIBUNAL, DATE DE CONTACT

TRIBUNALUL BUCUREȘTI, Bulevardul Unirii nr.37, sectorul, 3. Telefon: 021.408.36.00

TRIBUNALUL ALBA, P-ta Iuliu Maniu, Numarul 24, Alba Iulia. Telefon: 0258.813510, 0258.811184

TRIBUNALUL ARGEȘ, Str. Eroilor, Numarul 5, Pitești. Telefon: 0248.216599

TRIBUNALUL ARAD, B-dul General V. Milea, Numarul 2-4, Arad, judetul Arad, Telefon: 0257.250114

TRIBUNALUL BACĂU, Str. Cuza Voda nr. 1, Bacau, judetul Bacau. Telefon: 0234.207604

TRIBUNALUL BIHOR, Parcul Traian, Numarul 10, Oradea, judetul Bihor. Telefon: 0259.414896

TRIBUNALUL BISTRIȚA-NĂSĂUD, Str. Alba Iulia, Nr.1, Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud, Telefon: 0263.213528

TRIBUNALUL BOTOȘANI, Str. Maxim Gorki, Nr.8, Botosani, judetul Botosani, Telefon: 0231.511739

TRIBUNALUL BRAȘOV, B-dul 15 Noiembrie, NUmarul 45, Brasov, judetul Brasov, Telefon: 0268.419615

TRIBUNALUL BRĂILA, Calea Calarasilor, Numarul 47, Braila, judetul Braila. Telefon: 0239.613975

TRIBUNALUL BUZĂU, B-dul Nicolae Balcescu, Numarul 8-10, Buzau, Telefon: 0238.717.960

TRIBUNALUL CARAȘ-SEVERIN, Str. Horea, Numarul 2-4, Resita, judetul Caras-Severin, Telefon: 0255.213304

TRIBUNALUL CĂLĂRĂȘI, Str. Bucuresti nr. 106, Calarasi, judetul Calarasi, Telefon: 0242.311947

TRIBUNALUL CLUJ, Calea Dorobantilor, Numarul 2-4, Cluj-Napoca, judetul Cluj, Telefon: 0264.596110

TRIBUNALUL CONSTANȚA, Strada Traian, nr. 23 in sediul Palatului de Justitie, Constanta, judetul Constanta, Telefon: 0241.551345

TRIBUNALUL COVASNA, Str. Kriza Janos, Numarul 2, Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, Telefon: 0267.311606

TRIBUNALUL DÂMBOVIȚA, Bulevardul Independentei, nr. 34, Targoviste, judetul Dambovita, Telefon: 0245.612344

TRIBUNALUL DOLJ, Str. Brestei, Numarul 12, Craiova, judetul Dolj, Telefon: 0251.418612

TRIBUNALUL GALAȚI, Str. Brailei, Numarul 153, Galati, judetul Galati, Telefon: 0236.460.331

TRIBUNALUL GIURGIU, Str. Portului, Numarul 13, Giurgiu, judetul Giurgiu, Telefon: 0246.212725

TRIBUNALUL GORJ, B-dul Tudor Vladimirescu, Numarul 34, Targu Jiu, judetul Gorj, Telefon: 0253.218661

TRIBUNALUL HARGHITA, Str. Gheorghe Doja, Numarul 6, Miercurea-Ciuc, judetul Harghita, Telefon: 0266.371616

TRIBUNALUL HUNEDOARA, Str. 1 Decembrie, Numarul 35, Deva, judetul Hunedoara Telefon: 0254.211574

TRIBUNALUL IALOMIȚA, Str. Cosminului, nr. 12, Slobozia, judetul Ialomita, Telefon: 0243.236.950

TRIBUNALUL IAȘI, Str. Anastasie Panu, Numarul 25, Iasi, judetul Iasi, Telefon: 0232.260600

TRIBUNALUL ILFOV Str. Stirbei Voda nr. 18

TRIBUNALUL MARAMUREȘ, B-dul Republicii, Numarul 2 A, Baia Mare, judetul Maramures, Telefon: 0262.218235

TRIBUNALUL OLT, Slatina, Str. Manastirii, Nr. 2, judetul Olt, Telefon: 0249.414989

TRIBUNALUL NEAMȚ, Str. Mihai Eminescu, Numarul 30, Piatra Neamt, judetul Neamt, Telefon: 0233.212717

TRIBUNALUL MUREȘ, Str. Bolyai nr.30, Targu Mures, judetul Mures, Tel: 0265.260323

TRIBUNALUL MEHEDINȚI, B-dul Carol I, Numarul 14, Drobeta-Turnu Severin, judetul Mehedinti, Telefon: 0252.403100

TRIBUNALUL PRAHOVA, str. Gheorghe Lazar, Numarul 6, Ploiesti, judetul Prahova, Telefon: 0244.544781

TRIBUNALUL SUCEAVA, Str. Stefan cel Mare, Numarul 62, Suceava, judetul Suceava, Telefon: 0230.214948

TRIBUNALUL SIBIU, B-dul Victoriei, nr. 11, Sibiu, judetul Sibiu, Telefon: 0269.217104

TRIBUNALUL SĂLAJ, Str. Tudor Vladimirescu nr. 12, Zalau, judetul Salaj, Telefon: 0260.611085

TRIBUNALUL SATU MARE, Str. Mihai Viteazul nr.8, Satu Mare, judetul Satu Mare, Telefon: 0261.716375

TRIBUNALUL VASLUI, Str. Stefan cel Mare nr. 54, Vaslui, judetul Vaslui, Telefon: 0235.311032

TRIBUNALUL TULCEA, Str. Pacii, Numarul 83, Tulcea, judetul Tulcea, Telefon: 0240.512359

TRIBUNALUL TIMIȘ, str. Piata Tepes Voda Numarul 2, Timisoara, judetul Timis, Telefon: 0256.430443 / 0256.498044

TRIBUNALUL TELEORMAN, Str. Independentei, Numarul 22, Alexandria, judetul Teleorman, Telefon: 0247.311.323 / Telefon 0247.406016

TRIBUNALUL VÂLCEA, Scuarul Revolutiei nr. 1, Ramnicu Valcea, judetul Valcea. Telefon: 0250.739120

TRIBUNALUL VRANCEA, Str. Cuza Voda, Numarul 8, Focsani, judetul Vrancea. Telefon: 0237.216000, 0237.612665.

(sursa: http://www.dreptonline.ro/institutii/tribunale.php).

JUDECATORII ORAȘE

JUDECATORIE ORAȘ, ADRESĂ, DATE DE CONTACT

JUDECATORIA SECTORULUI 1 Bucuresti, Str. Danielopol Gheorghe nr. 2-4, sector 4, Telefon: 021.318.77.01

JUDECATORIA SECTORULUI 6 Str. Stirbei-Voda Numarul115, Telefon: 021.637.23.18

JUDECATORIA SECTORULUI 5 Bucuresti, Str. Splaiul Independentei nr. 5 sector 4 Telefon: 021.319.51.80

JUDECATORIA SECTORULUI 4, Bucuresti, Str. Danielopol Gheorghe, nr. 2-4, sector 4 Telefon: 021.313.29.54

JUDECATORIA SECTORULUI 3 Str.Ilfov 6, sector 3, Bucuresti, Telefon: 021.313.29.90

JUDECATORIA SECTORULUI 2 Bucuresti, b-dul. Unirii, nr.37, sectorul 3, Telefon: 021.408.36.00

JUDECATORIA AIUD, Str. Morii, Numarul 7A, Telefon: 0258.863153

JUDECATORIA ALBA IULIA Piata Iuliu Maniu nr. 24, Telefon: 0258.811327

JUDECATORIA SEBEȘ Str. Lucian Blaga, Numarul 47, Telefon: 0258.733146

JUDECATORIA CÂMPENI Str. Mestesugarilor, nr. 2, Telefon: 0258.771322

JUDECATORII JUDETE

JUDECATORIE, Județul, Date de contact, Judecătorie

Judetul Arad

JUDECATORIA ARAD: Bd G-ral Vasile Milea, Numarul 2-4, Telefon: 0257.253.630 JUDECATORIA CHISINEU-CRIS – STR. Infratirii, Numarul 87, Telefon: 0257.350692 JUDECATORIA INEU - Cal Republicii, Numarul 26, Telefon: 0257.511309 JUDECATORIA LIPOVA –str. Sava Brancovici, Numarul 27, Telefon: 0257.563131 JUDECATORIA GURA HONT - str. Crisan nr. 1, Gurahont, Telefon: 0257.316.560

Jud. Argeș

JUDECATORIA PITESTI - B-dul Eroilor nr. 3-5, Telefon: 0248.224.018 JUDECATORIA CÂMPULUNG – str. Emilian Paveliu, nr.2, Campulung-Muscel, Telefon: 0248.512.016 JUDECATORIA CURTEA DE ARGES – str. Negru Voda, nr. 83, Campulung-Muscel, Telefon: 0248.722.370 JUDECATORIA COSTESTI – str. Victoriei, nr. 72, Costesti - Arges, Telefon: 0248.672.861 JUDECATORIA TOPOLOVENI - Calea Bucuresti, nr. 111, Topoloveni - Arges, Telefon: 0248.666.813

Jud. Bacău

JUDECATORIA BACAU - Str. Oituz nr. 20, Telefon: 0234.512.629 JUDECATORIA BUHUSI – str. Doctor Davila, Numarul 1, Telefon: 0234.265744 JUDECATORIA MOINESTI – str. Vasile Alecsandri, Numarul 34, Telefon: 0234.365662 JUDECATORIA ONESTI – str. Tineretului, Numarul 1, Telefon: 0234.311224 JUDECATORIA PODU TURCULUI – str. Tudor Vladimirescu Numarul 196, Telefon: 0234.289630

Jud. Bihor

JUDECATORIA ORADEA - str. Parcul Traian nr. 10, Telefon: 0359.432756 JUDECATORIA ALESD - Str. Unirii, Numarul 5, Telefon: 0259.341794 JUDECATORIA BEIUS - Str. Horia, Numarul 11, Telefon: 0259.321433 JUDECATORIA MARGHITA - Str. Tudor Vladimirescu, Numarul 2, Telefon: 0259.362527 JUDECATORIA SALONTA - Str. Oradiei, nr. 2, Telefon: 0259.372556

Jud. Bistrița-Năsăud

JUDECATORIA BECLEAN - Str. Piata Libertatii, Nr.13, Telefon: 0263.343817 JUDECATORIA BISTRITA - Str. Alba Iulia, Nr.1, etaj 1, Bistrita, Telefon: 0263.212452 JUDECATORIA NASAUD - Str. Vasile Nascu, nr.49, Nasaud, Telefon: 0263.361058

Jud. Botoșani

JUDECATORIA BOTOSANI - Bd. Mihai Eminescu nr. 60, Botosani, Telefon: 0231.511017 JUDECATORIA DARABANI - Str. 1 Decembrie, nr. 158-160, Darabani, Telefon: 0231.631269 JUDECATORIA DOROHOI - Str. Postei nr. 1, Dorohoi, Telefon: 0231.611555 JUDECATORIA SAVENI- Str. Dr. Ciuca nr. 1, Saveni, Telefon: 0231.540319

Jud. Brașov

JUDECATORIA BRASOV - Bd. 15 noiembrie, nr 45, Brasov, Telefon: 0268.419615 JUDECATORIA FAGARAS - Str. Doamna Stanca nr. 27, Fagaras, Telefon: 0268.211159 JUDECATORIA RUPEA - Str. Republicii nr. 155, Rupea, Telefon: 0268.260260 JUDECATORIA ZARNESTI - Str. Mitropolit Ion Metianu nr. 7, Zarnesti, Telefon: 0268.51578

Jud. Brăila JUDECATORIA BRAILA - Cal Calarasilor, Numarul 47, Telefon: 0239.615120 JUDECATORIA FAUREI- Str. Pacii, Numarul 7 JUDECATORIA INSURATEI - Str. Lacu Rezii, Numarul 97, Telefon: 0239.660171

Jud. Buzău

JUDECATORIA BUZAU- Bd. Nicolae Balcescu nr. 8, Buzau, Telefon: 0238.719440 JUDECATORIA PATARLAGELE - str.Principala, nr.509, Patarlagele, Telefon: 0238.550156 JUDECATORIA POGOANELE - Str.Unirii, nr.51, Pogoanele, Telefon: 0238.552513 JUDECATORIA RAMNICU-SARAT- str. Gheorghita Lupescu nr. 7, Rm-Sarat, Telefon: 0238.563992

Jud. Caraș-Severin

JUDECATORIA RESITA- Horea, Numarul 2-4, Telefon: 0255.213135 JUDECATORIA BOZOVICI- Mihai Eminescu, Numarul 247, Telefon: 0255.242475 JUDECATORIA CARANSEBES- Str. Mihai Viteazu nr. 2, Caransebes, Telefon: 0255.511210 JUDECATORIA MOLDOVA NOUA- 1 Decembrie 1918, Numarul 21, Moldova Noua, Telefon: 0255.541329 JUDECATORIA ORAVITA - Piata Revolutiei nr. 2, Oravita, Telefon: 0255.571954

Jud. Călărași

JUDECATORIA CALARASI- Str. Bucuresti nr. 106, Calarasi, Telefon: 0242.316.053 JUDECATORIA OLTENITA - Bd. Tineretului nr. 123, Oltenita, Telefon: 0242.511880 JUDECATORIA LEHLIU GARA - Str. Pompierilor nr. 3-4, Lehliu Gara, Telefon: 0242.640.823

Jud. Cluj

JUDECATORIA CLUJ-NAPOCA - Calea Dorobantilor, nr. 2, Cluj Napoca, Telefon: 0264.596111 JUDECATORIA DEJ- str. 16 Februarie, nr. 2-4, Dej, Telefon: 0264.212110 JUDECATORIA TURDA- Pta Republicii, Numarul 5, Telefon: 0264.311985 JUDECATORIA GHERLA - str. Bobalna nr. 55, Gherla, Telefon: 0264.243251 JUDECATORIA HUEDIN – str. Avram Iancu, Numarul 2, Huedin, Telefon: 0264.351788

Jud. Constanța

JUDECATORIA CONSTANTA - Str. Traian, Numarul 53, Telefon: 0241.617760 JUDECATORIA MANGALIA – str. Mircea cel Batran, Numarul 4, Telefon: 0241.755567 JUDECATORIA MEDGIDIA – str. Independentei, Numarul 14, Telefon: 0241.810287 JUDECATORIA HARSOVA- Strada Sos. Constantei, nr. 6, Telefon: 0241.871500

Jud. Dâmbovița

JUDECATORIA GAESTI, Str. 22 Decembrie 1989, nr. 91, Telefon: 0245.666.045 JUDECATORIA RACARI – str. Ana Ipatescu, Numarul 88, Telefon: 0245.658 744 JUDECATORIA TARGOVISTE – STR. Bulevardul Independentei, nr. 34, Telefon: 0245.615298 JUDECATORIA PUCIOASA - Bd-ul. Garii nr. 10, Telefon: 0245.762255

Jud. Dolj

JUDECATORIA CRAIOVA, Str. A. I. Cuza nr. 30, Telefon: 0251.414060 JUDECATORIA BAILESTI – STR. Victoriei, Numarul 46, Telefon: 0251.311717 JUDECATORIA CALAFAT - Bulevardul Tudor Vladimirescu nr. 27, Telefon: 0251.231910 JUDECATORIA FILIASI - Racoteanu, Numarul 208, Telefon: 0251.441687 JUDECATORIA SEGARCEA - str. Unirii, nr. 60, Telefon: 0251.210327

Jud. Covasna

JUDECATORIA SFANTU GHEORGHE – str. Kriza Janos, Numarul 2, Telefon: 0267.315072 JUDECATORIA INTORSURA BUZAULUI - Str. Hanului, Numarul 4, Telefon: 0267.371598 JUDECATORIA TARGU SECUIESC- Str. Ady Endre nr. 5, Telefon: 0267.361259 Jud. Galați JUDECATORIA BUFTEA, Str. Brailei nr. 153, Galati, Telefon: 0236/460331 JUDECATORIA TARGU BUJOR, Str. Justitiei nr. 24, Telefon: 0236/340749 JUDECATORIA TECUCI, Str. Costache Racovita nr. 28 bis, Municipiul Tecuci, Telefon: 0236/820039

Jud. Giurgiu

JUDECATORIA BOLINTIN VALE, Str. Republicii, Bolintin Vale, Telefon: 0246.270.867 JUDECATORIA GIURGIU, Str. Portului Nr. 13, Giurgiu, Telefon: 0246.212.725

Jud. Gorj

JUDECATORIA TARGU JIU, Tudor Vladimirescu, Numarul 34, Telefon: 0253.212.666 JUDECATORIA MOTRU, Aleea Trandafirilor, Nr.3b, Telefon: 0253.410.542 JUDECATORIA NOVACI, Parangului Numarul 57, Telefon: 0253.466.498 JUDECATORIA TARGU CARBUNESTI, Str. Trandafirilor, Nr.46, Telefon: 0253.378.622

Jud. Harghita

JUDECATORIA MIERCUREA CIUC, Gheorghe Doja, Numarul 6, Telefon: 0266.311275 JUDECATORIA GHEORGHENI, STR. Kossuth Lajos, Numarul 4, Telefon: 0266.364902 JUDECATORIA ODORHEIU SECUIESC, Str. Bethlen Gabor nr. 1 JUDECATORIA TOPLITA, Str. Nicolae Balcescu, nr. 48, Telefon: 0266.341230

Jud. Hunedoara

JUDECATORIA BRAD, STR. Avram Iancu, Numarul 36, Telefon: 0254.612639 JUDECATORIA DEVA, Bd. 1 Decembrie 1918 nr. 35, Telefon: 0254/214332 JUDECATORIA HATEG, Str. Mihai Viteazul nr. 9, langa Politia orasului, Telefon: 0254.770922 JUDECATORIA HUNEDOARA, Victoriei, Numarul 2, Telefon: 0254.712438 JUDECATORIA ORASTIE, Str. Gheorghe Baritiu nr. 10, Telefon: 0254.247582 JUDECATORIA PETROSANI, Bd 1 Decembrie 1918, Numarul 77, Telefon: 0254.541535

Jud. Ilfov

JUDECATORIA BUFTEA, Buftea, strada Stirbei Voda nr.24, judetul Ilfov JUDECATORIA CORNETU, comuna Cornetu, sos. Alexandriei nr. 140, judeT Ilfov, cod 077070

Jud. Iași

JUDECATORIA IASI Sectia civila - Iasi, str.Grigore Ureche, nr.3, bl. Gheorghe Sontu, parter, Telefon 0232.211250 Sectia penala - Iasi, str. Sf. Lazar nr. 2; telefon: 0232.255914 JUDECATORIA HIRLAU, Gheorghe Doja, Numarul 1, Telefon: 0232.722344 JUDECATORIA PASCANI, Gradinitei, Numarul 8, Telefon: 0232.762171 JUDECATORIA RADUCANENI, comuna Raducaneni, Telefon: 0232.292315

Jud. Maramureș

JUDECATORIA BAIA MARE, B-dul Republicii nr. 2A, Telefon: 0262.218235 JUDECATORIA DRAGOMIRESTI, Str. Principala nr. 1086, Telefon: 0262.337005 JUDECATORIA SIGHETU MARMATIEI, Str. Corneliu Coposu nr. 2, Telefon: 0262.311470 JUDECATORIA ȘOMCUȚA MARE, Somesului, Numarul 17, Telefon: 0262.280033 JUDECATORIA TIRGU LĂPUȘ, Str. Liviu Rebreanu nr. 77, Telefon: 0262.384146 JUDECATORIA VIȘEU DE SUS, Nicolae Labis, Numarul 1, Telefon: 0262.355744

Jud. Mehedinți

JUDECATORIA BAIA DE ARAMA, str. Nicu Pereanu nr. 8, judetul Mehedinti, Telefon: 0252.381021 JUDECATORIA DROBETA TURNU SEVERIN, Bd Carol I, Numarul 14, Telefon: 0252.403199 JUDECATORIA ORSOVA, str. 1 Decembrie 1918, nr. 20, Telefon: 0252.361593 JUDECATORIA STREHAIA, str. Republcii, nr. 197, Telefon: 0252.370030 JUDECATORIA VANJU MARE, str. Viilor, Numarul 5, Telefon: 0252.350436

Jud. Mureș

JUDECATORIA TÂRGU MUREȘ, Justitiei, Numarul 1, Telefon: 0265.260919 JUDECATORIA LUDUȘ, STR. Republicii, Numarul 51B, Telefon: 0265.411095 JUDECATORIA REGHIN, str. Petru Maior, Numarul 45, Telefon: 0265.512191 JUDECATORIA SIGHIȘOARA, STR. Justitiei, Numarul 3, Telefon: 0265.771851 JUDECATORIA TÂRNĂVENI, STR. Republicii, Numarul 44, Telefon: 0265.443714

Jud. Neamț

JUDECATORIA PIATRA NEAMT, Str. Mihai Eminescu nr. 30, Telefon: 0233.214019 JUDECATORIA BICAZ, STR. Republicii, Numarul 21, Telefon: 0233.254199 JUDECATORIA ROMAN, Pta Roman Voda, Numarul 1, Telefon: 0233.743858 JUDECATORIA TÂRGU NEAMȚ, Bd Stefan cel Mare, Numarul 53, Telefon: 0233.790844

Jud. Olt

JUDECATORIA BALȘ, Str. Nicolae Balcescu nr. 1, Telefon: 0249.450300 JUDECATORIA CARACAL, Str. Iancu Jianu nr. 37, Telefon: 0244.511030 JUDECATORIA CORABIA, Str. C. A. Rosetti nr. 53, Telefon: 0244.563991 JUDECATORIA SLATINA, Str. Lipscani nr. 43, Telefon: 0244.435526

Jud. Prahova

JUDECATORIA PLOIESTI, STR. Gheorghe Lazar, Numarul 6, Telefon: 0244.544781 JUDECATORIA CÂMPINA, Str. 1 Decembrie 1918, nr. 14, Telefon: 0244.333045 JUDECATORIA MIZIL, str. Mihai Bravu, nr. 71, Telefon: 0244.251148 JUDECATORIA MORENI, 22 Decembrie 1989, Numarul 7, Telefon: 0245.665864 JUDECATORIA SINAIA, Aleea Dreptatii, nr. 1, Telefon: 0244.310951 JUDECATORIA VĂLENII DE MUNTE, Str. Tipografiei, nr. 1, Telefon: 0244.280946

Jud. Sălaj

JUDECATORIA ȘIMLEUL SILVANIEI, Str. Iuliu Maniu nr. 1, Telefon: 0261.676696 JUDECATORIA ZALĂU, Str. Tudor Vladimirescu nr. 12, Telefon: 0244.612296

Jud. Satu-Mare

JUDECATORIA CAREI, STR. 1 Decembrie 1918, Numarul 34, Telefon: 0261.861184 JUDECATORIA SATU-MARE, STR. Mihai Viteazul, Numarul 8, Telefon: 0261.713750 JUDECATORIA NEGREȘTI-OAȘ, Aleea Trandafirilor, Numarul 7, Telefon: 0261.855122

Jud. Sibiu

JUDECATORIA AGNITA, Agnita, Str. Aurel Vlaicu nr. 8, Telefon: 0269.510875 JUDECATORIA MEDIAȘ, str. Unirii, Numarul 10, Telefon: 0269.845048 JUDECATORIA SĂLIȘTE, Pta Junior, Numarul 41, Telefon: 0269.553966 JUDECATORIA SIBIU, B-dul Victoriei nr. 11, Telefon: 0269.211207 JUDECATORIA AVRIG, Str. Gheorghe Lazar, nr. 2, Telefon: 0269.525226

Jud. Suceava

JUDECATORIA SUCEAVA, STR. Stefan cel Mare, Numarul 62, Telefon: 0230.214948 JUDECATORIA FĂLTICENI, Str. Nicu Gane F.N, Telefon: 0230.544363 JUDECATORIA CÂMPULUNG MOLDOVENESC. Cal Bucovinei, Numarul 62, Telefon: 0230.314861 JUDECATORIA GURA HUMORULUI, Bd Bucovina, Numarul 21, Telefon: 0230.232422 JUDECATORIA RĂDĂUȚI, Pta Unirii, Numarul 64, Telefon: 0230.561828 JUDECATORIA VATRA DORNEI, STR. Mihai Eminescu, Numarul 15, Telefon: 0230.374341

Jud. Teleorman

JUDECATORIA ALEXANDRIA, STR. Independentei, Numarul 22, Telefon: 0247.311975 JUDECATORIA ROșIORII DE VEDE, Str. Marasesti Nr.52, Telefon: 0247.466748 JUDECATORIA TURNU MĂGURELE, Str. 1 Decembrie nr. 6, Telefon: 0247.416045 JUDECATORIA VIDELE, STR.Republicii, Numarul 2, Telefon: 0247.453117 JUDECATORIA ZIMNICEA, Sediu: Str.Eroilor, nr.45, Telefon: 0247.368628

Jud. Timiș

JUDECATORIA DETA, Deta, Str. Victoriei nr. 3 A, Telefon: 0256.390982 JUDECATORIA LUGOJ, Str. 20 Decembrie 1989 nr. 13, Telefon: 0256.352003 JUDECATORIA Sânnicolau Mare, Str. 16 Decembrie 1989 nr. 8, Telefon: 0256.370110 JUDECATORIA Timișoara, P-ta Tepes Voda nr. 2, Telefon: 0256.498054 JUDECATORIA Făget, str. 1 Decembrie 1918 nr. 3, Telefon: 0256.320962

Jud. Tulcea

JUDECATORIA TULCEA, Str. Pacii nr. 83, Telefon: 0240.517845 JUDECATORIA BABADAG, Mihai Viteazu, Numarul 22, Telefon: 0240.561905 JUDECATORIA MĂCIN, STR. George Cosbuc, Numarul 2, Telefon: 0240.573128

Jud. Vâlcea

JUDECATORIA RÂMNICU VÂLCEA, Str. Scoarul Revolutiei nr. 2, Telefon: 0250.731657 JUDECATORIA BREZOI, STR. Eroilor, Numarul 1, Telefon: 0250.778993 JUDECATORIA DRĂGĂȘANI, Str. Gib Mihaescu nr. 25, Telefon: 0250.810631 JUDECATORIA HOREZU, Str. 1 Decembrie nr. 8, Telefon: 0250.860879 JUDECATORIA BĂLCEȘTI, Str. 1 Decembrie nr. 1, Telefon: 0250.840379

Jud. Vaslui

JUDECATORIA BÂRLAD, Str. Republicii nr. 277, Telefon: 0235.414621 JUDECATORIA HUȘI, Str. Al. Giugaru nr. 1, Telefon: 0235.480347 JUDECATORIA MURGENI, Str. Mihai Eminescu nr. 10, Telefon: 0235.426426 JUDECATORIA VASLUI, Str. Ing. Badea Romeo nr. 13, Telefon: 0235.311356

Jud. Vrancea

JUDECATORIA FOCȘANI, str. Cuza Voda, nr. 8, Telefon: 0237.214000 JUDECATORIA ADJUD, Str. Copacesti, nr. 2-4, Telefon: 0237.642000 JUDECATORIA PANCIU, Str. Nicolae Titulescu,Nr. 53, Localitatea Panciu, Telefon: 0237.275325.

(sursa: http://www.dreptonline.ro/institutii/judecatorii.php).

CURTEA DE APEL: Curtea de APEL date de contact

CURTEA DE APEL ALBA IULIA Adresa: Alba Iulia, str. I.C. Brătianu, nr. 1. Tel.: 0258810289 ; 0258810293;

CURTEA DE APEL BUCUREŞTI Adresa: Bucureşti, Spl. Independenţei, nr. 5, sectorul 4. Tel.: 0213195181 ; 0213195183 ; 0372125300; 0213195180 ;

CURTEA DE APEL CRAIOVA Adresa: Craiova, str. C. Brancusi, nr. 5A. Tel.: 0251418568; 0351403100;

CURTEA DE APEL ORADEA Adresa: Oradea, str. Roman Ciorogariu, nr. 12. Tel.: 0259426883; 0259426884; 035941002 ; 0359410033; Fax: 0259426881;

CURTEA DE APEL SUCEAVA Adresa: Suceava, str. Ştefan cel Marem nr. 62. Tel.: 0230216321;

CURTEA DE APEL BACĂU Adresa: Bacău, str. Cuza Vodă, nr. 1. Tel.: 0234513678 ; 0234514750 ; 0234513296 ; 0234514396; Fax: 0234514480;

CURTEA DE APEL CLUJ NAPOCA Adresa: Cluj-Napoca, P-ţa Ştefan cel Mare, nr. 1. Tel.: 0264504301 ; 0264504302 ; 0264504303; 0264504300; Fax: 0264593866;

CURTEA DE APEL GALAȚI Adresa: Galaţi, str. Brăilei, nr. 153. Tel.: 0236460027;

CURTEA DE APEL PITEȘTI Tel.: 0248219375; 0248219374;

CURTEA DE APEL TÂRGU MUREȘ Adresa: Târgu Mureş, str. Justiţiei, nr. 1. Tel.: 0265263694 ; 0265265908 ; 0265269363 ; 0265263813; Fax: 0265267920;

CURTEA DE APEL BRAȘOV Adresa: Brasov, b-dul. Eroilor, nr. 5, et. II-III. Tel.: 0268414054 ; 0268477961; 0268414114 ;

CURTEA DE APEL CONSTANȚA Adresa: Constanţa, strada Traian, nr. 35c. Tel.: 0241606597; 0241606572; 0241616003; 0241606591 ; 0241551356 ;

CURTEA DE APEL IAȘI Adresa: Iaşi, str. Anastasie Panu, nr. 25. Tel.: 0232217808; Fax: 0232255907; 0232260600 ;

CURTEA DE APEL PLOIEȘTI Adresa: Ploieşti, str. Emil Zola, nr. 4. Tel.: 0244522445 ; 0244522446;

CURTEA DE APEL TIMIȘOARA Adresa: Timişoara, Piaţa Ţepeş Vodă, nr. 2A. Tel.: 0256498054; 0256494650

(sursa: http://www.justitia-romana.org/curtea-de-apel/Curtea-de-Apel-TIMISOARA).

  1. Anexa – Quizz

Fiecare întrebare de mai jos poate avea toate răspunsurile corecte, niciun răspuns corect sau unul sau mai multe răspunsuri corecte.

Încercuiți varianta/variantele corecte de răspuns:

  1. Protecția animalelor sălbatice și domestice este reglementată de: a) Codul Civil b) Legea nr. 205 /2004 privind protecția animalelor c) Codul Silvic d) Codul Penal

  2. Constatarea pagubelor produse de animalele sălbatice se face de către: a) Primărie b) Consiliul Județean c) O comisie special creată d) Prefectură

  3. Este permisă: a) practicarea tirului pe animale domestice sau captive b) organizarea de lupte între animale sau cu animale c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor d) folosirea de animale pentru expoziții, spectacole

  4. Sunt instituții responsabile: a) Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor b) Agenția teritorială de Protecție a Mediului c) Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare d) Primăria

  5. Comisia de constatare a pagubelor produse de animalele sălbatice este alcătuită din: a) un reprezentant al structurii teritoriale de specialitate a Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile b) Primar c) un reprezentant al structurii teritoriale de specialitate a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale d) Prefect

  6. Litigiile sunt soluționate de către: a) Judecătorie b) Tribunal c) Curtea de Apel d) Înalta Curte de Casație și Justiție

  7. Sunt atribuții ale Agenției de Protecție a Mediului: a) planificarea strategică de mediu b) monitorizarea factorilor de mediu c) autorizarea activităților cu impact asupra mediului d) implementarea legislației și politicilor de mediu

  8. Constatarea pagubei produse de animalele sălbatice se face în termen de: a) 24 de ore b) 48 de ore c) 7 zile d) 15 zile

  9. Sunt acte necesare pentru constatarea pagubelor produse de animalele sălbatice următoarele: a) înscrisuri pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor ce revin persoanei păgubite și/sau gestionarului faunei cinegetice de pe cuprinsul fondului cinegetic b) probe administrate de comisie privind producerea și constatarea pagubei: fotografii, înregistrării video, declarații ale martorilor și alte asemenea probe; c) procesul-verbal de constatare și evaluare a pagube d) Cerere

  10. Inregistrarea câinilor nou-născuți se face în termen de: a) 30 de zile b) 60 de zile c) 45 de zile d) 90 de zile

  11. Pașaportul de bovine este eliberat de: a) Primărie b) Consiliul Județean c) Direcția Sanitar Veterinară d) Medicul veterinar

  12. Condițiile privind deținerea animalelor sălbatice se stabilesc: a) Prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale b) Prin ordin al ministrului sănătății c) De medicul veterinar d) De Consiliul Local

  13. În caz de paritate de voturi, votul decisiv aparține: a) Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare b) Reprezentantul aparatului de specialitate al primarului c) Agenția de Protecția pentru Mediu d) Niciuna din variantele de mai sus

  14. Sunt obligații ale proprietarilor de animale domestice următoarele: a) să declare și să înregistreze animalele domestice potrivit legii b) să asigure paza animalelor domestice aflate la pășunat sau la diferite munci c) să folosească pentru pășunatul animalelor domestice numai acele suprafețe admise d) să adăpostească, pe timp de noapte, animalele domestice numai în locuri împrejmuite și păzite

  15. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor emite: a) Autorizaţii sanitar- veterinare de funcţionare b) Certificate de autorizare sanitar - veterinare c) Buletine de analiză d) Paşaportul de bovine

Intreabă un expert