Fondul forestier

Intreabă un expert

Informarea cetățenilor din mediul rural privind fondul forestier

Cuprins

  1. Introducere

În cadrul proiectului „Justitie pentru mediul rural”, se urmărește informarea cetățenilor din mediul rural privind domeniile de interes referitoare la justiție, creându-se astfel mijloacele necesare creșterii accesului la justiție al cetățenilor.

Conform Codului Silvic, fondul forestier național cuprinde „totalitatea pădurilor, a terenurilor destinate împăduririi, a celor care servesc nevoilor de cultură, producție sau administrație silvică, a iazurilor, a albiilor pâraielor, a altor terenuri cu destinație forestieră, inclusiv cele neproductive, cuprinse în amenajamente” (http://legislatie.just.ro/). În ceea ce privește, fondul forestier privat a persoanelor fizice și juridice, administrarea și/sau serviciile silvice se realizează prin ocoale silvice de regim, care funcționează similar asociațiilor și fundațiilor sau ca societăți reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori pe bază de contract cu alte ocoale silvice.

De asemenea, în scopul gestionării durabile a pădurilor, indiferent că vorbim de forma de proprietate private sau publică, proprietarii de păduri din România sunt obligați să asigure, prin ocoale silvice care se înființează și funcționează în condițiile legii, realizarea serviciilor silvice sau administrarea pentru pădurile pe care le au în proprietate.

Din păcate, în prezent, România se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește fondul forestier, iar tăierile ilegale ale pădurilor cresc alarmant, de aceea este esențial ca cetățenii să conștientizeze importanța rolului pe care îl au pădurile și să contribuie la stoparea acestui fenomen. Din cauza acestei situații și numărul litigiilor care țin de fondul forestier este într-o continua creștere, astfel că în litigiile referitoare la dreptul de administrare a fondului forestier proprietate publică, titularul acestui drept va putea sta în instanță în nume propriu.

Potrivit prevederilor Codului de procedură civilă, în litigiile referitoare la dreptul de proprietate asupra fondului forestier proprietate publică a statului, titularul dreptului de administrare are obligația să arate instanței cine este titularul dreptului de proprietate. Titularul dreptului de administrare răspunde, în condițiile legii, pentru prejudiciile cauzate ca urmare a neîndeplinirii acestor obligații.

Domeniul de drept care reglementează juridic fondul forestier este dreptul civil prin codul silvic, precum și serviciile cu componente juridice implicate in fondul forestier din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor și din cadrul Gărzii Forestiere.

Fondul forestier, după cum deja a fost menționat, este de două tipuri: fond forestier național și fond forestier privat.

Fondul forestier naţional este alcătuit din:

  • „păduri
  • terenuri în curs de regenerare şi plantaţii înfiinţate în scopuri forestiere
  • terenuri destinate împăduririi: terenuri degradate şi terenuri neîmpadurite, stabilite în condiţiile legii a fi împadurite
  • terenuri care servesc nevoilor de cultură: pepiniere, solarii, plantaje și culturi de plante-mamă
  • terenuri care servesc nevoilor de producţie silvică: culturile de răchită, pomi de Crăciun, arbori și arbuşti ornamentali și fructiferi
  • terenuri care servesc nevoilor de administraţie silvică: terenuri destinate asigurării hranei vânatului şi producerii de furaje, terenuri date în folosinţă temporară personalului silvic
  • terenuri ocupate de construcţii si curţile aferente acestora: sedii administrative, cabane, fazanerii, păstrăvării, crescătorii de animale de interes vânătoresc, drumuri si căi forestiere de transport, spaţii industriale, alte dotări tehnice specifice sectorului forestier
  • iazuri, albiile pâraielor, precum si terenurile neproductive incluse în amenajamentele silvice
  • perdelele forestiere de protecţie și jnepenişurile
  • păşuni împădurite cu consistenţa mai mare sau egală cu 0,4, calculată numai pentru suprafaţa ocupată efectiv de vegetaţia forestieră” (www.legenet.)

Toate terenurile incluse în fondul forestier naţional sunt terenuri cu destinaţie forestieră. Sunt considerate păduri şi sunt incluse în fondul forestier naţional terenurile cu o suprafaţă de cel puţin 0,25 ha, acoperite cu arbori; arborii trebuie să atingă o înălţime minimă de 5m la maturitate în condiţii normale de vegetaţie. Pădurea cuprinde mai multe etaje de vegetație, precum etajul arborilor, arbuştilor, seminţişul (lăstărişul) și ierburilor.

Fondul forestier privat este alcătuit din:

  • „ plantaţiile cu specii forestiere de pe terenuri agricole
  • vegetaţia forestieră de pe păşuni cu consistenţa mai mică de 0,4;
  • fâneţele împădurite;
  • plantaţiile cu specii forestiere și arborii din zonele de protecţie a lucrărilor hidrotehnice şi de îmbunătăţiri funciare;
  • arborii situaţi de-a lungul cursurilor de apă şi canalelor
  • zonele verzi din intravilan, altele decât cele definite ca păduri;
  • parcurile dendrologice și arboretumurile, altele decât cele cuprinse în păduri;
  • aliniamentele de arbori situate de-a lungul căilor de transport şi comunicaţie” (www.legenet.).

Pădurea este una din cele mai mari surse de oxigen și de aceea este foarte important ca aceasta să fie protejată, iar ca acest lucru să fie posibil este nevoie de cunoașterea legislației și de conștientizarea cetățenilor cu privire la importanța pe care o au pădurile asupra mediului înconjurător și asupra vieților acestora.

  1. Legislație

Fondul forestier este reglementat de o serie de legi, iar în cele ce urmează vom vedea care sunt principalele legi care reglementează fondul forestier și ce prevederi cuprind:

  • Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic – reglementează toate aspectele privind silvicultura (ex: principii, dispoziții generale, modul de administrare a fondului forestier, etc).
  • Legea 56/2010, privind accesibilizarea fondului forestier national, cu modificarile si completarile ulterioare.

Această lege reglementeează modul in care fondul forestier poate fi accesat, mai exact Accesibilizarea fondului forestier național contribuie la gestionarea durabilă a acestuia și se realizează prin „lucrări de construire de drumuri, lucrări de intervenții de natura investițiilor la drumurile existente, în scopul menținerii integrității și funcționalității acestora, lucrări de intervenție privind reabilitarea, extinderea, etc., a drumurilor” (sursa: https://lege5.ro/).

  • Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, reglementează faptul că alcătuiește contravenție silvică fapta săvârșită cu vinovăție, stabilită și sancționată prin prezenta lege, pentru încălcarea obligațiilor stabilite prin actele normative din domeniul silvic și se pot aplica amenzi sau alte sancțiuni complementare contravenționale de tipul onfiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din săvârșirea contravenției silvice și/sau retragerea/suspendarea, după caz, a autorizației/atestatului/acordului.
  • Legea nr. 100/2010 - privind impădurirea terenurilor degradate, se referă la reglementările privind terenurile degradate, indiferent de forma de proprietate, care pot fi ameliorate prin lucrări de împădurire, în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic și a îmbunătățirii condițiilor de mediu.

Cu privire la fondul forestier de proprietate privată, cetățenii trebuie să fie informați cu privire la faptul că, deținătorii de fond forestier sunt obligați, conform Codului Silvic, să asigure paza acestuia împotriva tăierilor ilegale de arbori, distrugerilor de semințiș, incendiilor, furturilor, pășunatului neautorizat, precum și altor fapte păgubitoare.

De asemenea, cetățenii nu trebuie să încalce prevederea legală referitoare la faptul că, pășunatul este interzis în arboretele în curs de regenerare și în pădurile cu funcții speciale de protecție, precum și în semințișuri și plantații cu vârste mai mici de 10 ani și cu înălțime sub 3 metri, în păduri de plopi și salcie sub vârsta de 5 ani.

Acestea sunt principalele acte legislative care reglementează fondul forestier.

  1. Instituții responsabile

Instituția responsabilă de administrarea fondului forestier national și de soluționarea petițiilor este Regia Natională a Pădurilor – Romsilva, Ocoalele Silvice care se află sub coodonarea Gărzii Forestiere, iar pentru soluționarea litigiilor privind fondul forestier sunt responsabile Tribunalul și Curtea de Apel.

Atribuțiiile Regiei Naționale a Pădurilor:

  • „asigură integritatea fondului forestier proprietate publică a statului, precum şi a celui aparţinând altor deţinători, pe care îl are în administrare, şi gospodărirea durabilă a pădurilor din cuprinsul acestora;
  • asigură finanţarea lucrărilor necesare în vederea gospodăririi raţionale a fondului forestier al statului şi a desfăşurării normale a activităţii, în condiţiile prevăzute de lege;
  • organizează şi realizează cadastrul pentru fondul forestier proprietate publică a statului şi întocmeşte periodic inventarul acestuia, cu respectarea normelor tehnice şi a prevederilor legale în vigoare;
  • ia măsuri de lichidare a enclavelor din fondul forestier şi de corectare a perimetrului pădurilor prin schimburi, prin cumpărare de terenuri sau prin alte modalităţi prevăzute de lege, pe baza de acte autentice, în condiţiile legii;
  • efectuează schimburi de terenuri, scoaterea definitivă sau ocuparea temporară a unor terenuri din fondul forestier, potrivit prevederilor legale;
  • îndeplineşte atribuţiile prevăzute de lege referitoare la exercitarea dreptului de preemţiune în cazul tuturor vânzărilor de bunăvoie sau silite, la preţ şi în condiţii egale, pentru enclavele din fondul forestier proprietate publică a statului, pentru terenurile limitrofe acestuia, precum şi pentru terenurile acoperite cu vegetaţie forestieră;
  • poate cumpăra, în condiţiile prevăzute de lege, terenuri proprietate privată sau poate prelua asemenea terenuri, în cazul donării lor de catre proprietari, cu respectarea prevederilor legale, în vederea împăduririi, cu suportarea cheltuielilor din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor” (https://www.protectiamediului.org/atributiile-regiei-nationale-a-padurilor/).

Atribuțiile principale ale Gărzii Forestiere:

  • „ urmăresc respectarea prevederilor legale în vigoare privind materialele forestiere de reproducere;
  • îndeplinesc atribuțiile legale cu privire la achiziționarea prin cumpărare, schimb sau donație, de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, prin Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, a terenurilor, în vederea includerii în fondul forestier proprietate publică a statului;
  • urmăresc implementarea programelor de reconstrucție a ecosistemelor forestiere destructurate antropic; îndeplinesc atribuțiile legale cu privire la împădurirea terenurilor agricole;
  • asigură îndrumarea metodologică și procedurală la derularea proiectelor de împăduriri finanțate prin PNDR, proiecte accesate de către unități administrativ-teritoriale, asociații de proprietari de terenuri agricole și proprietarii de terenuri agricole.
  • urmăresc furnizarea de către administratorii terenurilor cu destinație forestieră și terenurilor cu vegetație forestieră din afara fondului forestier a datelor necesare în vederea realizării sistemului de cadastru general;
  • prelucrează aceste date și le transmit potrivit legii;
  • analizează și propun avizarea, potrivit legii, a solicitărilor de ocupare temporară sau scoatere definitivă a terenurilor din fondul forestier național;
  • analizează și propun avizarea, conform competențelor legale, pentru reprimirea în fondul forestier național a suprafețelor scoase temporar;
  • analizează și propun avizarea pentru restituirea garanțiilor după redarea în circuitul silvic a terenurilor din fondul forestier național ocupate temporar” (sursa: http://www.lege5.ro).
  1. Listă de documente de care instituția este responsabilă
  • „Acte privind ocuparea temporară sau scoatere definitivă a terenurilor din fondul forestier national- Acte privind reprimirea în fondul forestier național a suprafețelor scoase temporar
  • Acte privind restituirea garanțiilor după redarea în circuitul silvic a terenurilor din fondul forestier național ocupate temporar
  • Acte privind schimbare a categoriei de folosință silvică
  • procese- verbale de predare-primire a lucrărilor realizate la obiectivele de investiții care se finanțează din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică
  • autorizații de folosintă
  • acte privind suspendarea sau retragerea autorizației pentru practică a personalului silvic și a autorizației de funcționare a structurilor silvice de administrare
  • acte de constatare, stabilire și evaluare a pierderilor provocate de calamități și de alți factori vătămători, la lucrări de regenerare, reconstrucție ecologică și alte obiective de investiții din fondul forestier” (https://lege5.ro/).
  1. Listă de proceduri (de obținere a documentelor)

Acte necesare obținere pază fond forestier:

Paza gratuită pentru pădurile sub 30 de ha este stabilită de H.G. nr. 864/2016. Acordarea acestui ajutor de stat se face la la solicitarea scrisă a titularului dreptului de proprietate sau împuternicitului acestuia. Pentru a beneficia de paza gratuită a pădurii, aceștia trebuie să depună, anual, până la data de 31 ianuarie, la Ocolul Silvic de care aparțin terenurile în cauză, următoarele documente:

  • „cerere-tip
  • documente, în copie certificată conform cu originalul, care atestă dreptul de proprietate asupra terenului
  • adeverinţă prin care face dovada înregistrării terenului forestier şi că este titularul acestei înregistrări, eliberată de unitatea administrativ-teritorială
  • copia actului de identitate a titularului dreptului de proprietate, certificată conform cu originalul
  • declaraţie pe propria răspundere a titularului dreptului de proprietate din care să rezulte că nu deţine în proprietate fond forestier cu suprafaţă totală mai mare de 30 ha
  • declaraţie pe propria răspundere a titularului din care să rezulte că nu desfăşoară activitate economică” (http://legislatie.just.ro/).

Planul topografic

Planurile topografice de bază sunt folosite în lucrările de amenajare a pădurilor și trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • „să conţină detaliile topografice cum sunt formele de relief, reţeaua hidrografică, limitele fondului forestier, clădirile şi anexele gospodăriei silvice etc. Toate acestea trebuie să fie reprezentate prin semne convenţionale.
  • relieful să fie reprezentat prin curbe de nivel cu echidistanţa de 3
  • să conţină toponimia folosită de cadastrul general
  • să fie întocmite conform standardelor în vigoare, inclusiv celor specifice cartografiei digitale” (http://legislatie.just.ro/).

Acte necesare intabulare terenuri forestiere

  • „Titlu de proprietate în copie legalizată sau original (notariate publice);
  • Sentinţă civilă (original sau conform cu originalul) şi raport de expertiză (original sau conform cu originalul);
  • Contract de vânzare-cumpărare însoţit de schiţa anexă în original sau copie legalizată (notariate publice);
  • Certificat de moştenitor în original sau copie legalizată (notariate publice);
  • Adeverinţă de rol (de la primăria pe raza căreia se află imobilul) de dată recentă (o lună) şi certificat de atestare fiscală (cu valoarea de impunere a imobilului - primărie-serviciu financiar);
  • Copie după buletinul sau cartea de identitate a proprietarului sau a certificatului de înregistrare – Camera de Comerţ (CUI) în cazul persoanelor juridice;
  • Actul de proprietate al autorilor în original sau copie legalizată în cazul în care dreptul de proprietate al acestora nu a fost înscris în cartea funciară (pt. înscrierea dreptului de proprietate dobândit prin moştenire) - notariate publice;
  • Contract de partaj voluntar (copie legalizată)” (https://www.avocatnet.ro/).
  1. Exemple de spețe

Pentru o înțelegere mai corectă și eficiență a informațiile de mai sus și pentru a ne asigura că cetățenii vor asimila mai bine toate aceste informații au fost formulate câteva spețe privind dreptul la informațiile de interes public.

Precizăm faptul că aceste spețe au fost preluate si adapatate de pe site-ul https://legeaz.net/spete-civil/.

Speța nr.1

Prin acțiunea înregistrată la Judecătoria Tg-Jiu sub nr. 19037/310/2019 reclamanta C.F.a chemat în judecată pe pârâtul Ocolul Silvic Tg-Jiu solicitând obligarea pârâtei să încheie contract prin care sa se asigure serviciile silvice pentru toți proprietarii de fond forestier constituiți în asociație, iar în caz de refuz să fie obligați la plata de daune cominatorii pentru fiecare zi întârziere în suma de 100 lei pâna la îndeplinirea obligației. În motivare arată că prin încheierea 91/2018 s-a înscris asociația în registrul judecătoriei, că prin cererea nr.1/13.01.2019 s-a solicitat pârâtei încheierea contractului, solicitând Ocolului Silvic Tg-Jiu preluarea în paza si exploatarea unităților amenajistice cu suprafata totală de 550 ha teren cu vegetație forestieră că aceasta i-a precizat prețul comunicând ulterior ca asociatia este de acord, că pâna în prezent pârâta nu a încheiat un asemenea contract, că a depus situația terenurilor si proprietarilor în scris si în format electronic. La aceasta, instanța a hotărât: admite în parte acțiunea formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâta Directia Silvica Tg-Jiu pentru Ocolul Silvic Tg-Jiu. Obliga pârâta sa încheie contract de prestari servicii ca activități cu caracter tehnic, economic si juridic desfășurate de ocolul silvic Tg-Jiu în scopul asigurării gestionarii durabile a pădurilor ce apartin reclamantei prin membrii înscrisi în asociatie, cu respectarea din partea ambelor parti a regimului silvic, regulamentului de paza prevazut de HG 1076/2009 si în baza Legii 46/2008 privind codul silvic si a altor reglementari speciale în vigoare. Respinge acțiunea privind plata de daune cominatorii pe zi întârziere. (https://legeaz.net/spete-civil/).

  1. Scenariu educațional

În contextul creşterii informării cetățenilor cu privire la aspectele importante ale dreptului privind accesul la informațiile de interes public se impune elaborarea unui scenariu educațional pentru ca cetățenii să înțeleagă mai bine toate aceste aspecte.

Educația juridică a cetățenilor trebuie văzută ca un proces continuu, astfel pornind de la legislația în vigoare a fost creat următorul scenariu:

"D.C. deține 4ha de pădure și dorește să obțină pază pentru fondul forestier deținut, însă nu cunoaște exact procedura, așa că merge la primărie pentru a se interesa cu privire la actele necesare și în cât timp se poate obține. Ajunge la primărie și merge la biroul de „Relații cu publicul”, îl salută pe funcționarul public de la ghișeu și îi spune că deține o pădure pentru care dorește să obțină pază și vrea să știe care sunt actele necesare pentru asta. Funcționarul public îi spune să aștepte câteva secunde pentru a verifica exact. Între timp, funcționarul deschide un document pe calculator și îi spune dlui. D.C că trebuie să depună o cerere, pe care o poate completa atunci când vine și cu celelalte documente, deoarece este un formular tipizat care se găsește în primărie, și că pe lângă cerere trebuie să mai depună copie privind dreptul de proprietate asupra terenului, adeverinţa prin care face dovada înregistrării terenului forestier şi că este titularul acestei înregistrări, eliberată de unitatea administrativ-teritorială, copie după actul de identitate, certificată conform cu originalul, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu deţine în proprietate fond forestier cu suprafaţă totală mai mare de 30 ha, precum și o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu desfăşoară activitate economică. Solicitantul își notează cele spuse de către funcționarul public, îi mulțumește și merge acasă. A doua zi, se întoarce la primărie cu toate documentele cerute, î le înmânează funcționarului public și acesta îi dă formularul tipizat al cererii și îi spune să completeze datele de identificare precum si cu informațiile privind dreptul de proprietate asupra pădurii deținute. D. C se apucă să completeze, iar intre timp funcționarul se uită peste celelalte documente date de către D.C. după ce termină de completat cererea, funcționarul public îi spune că trebuie să mai treacă data și să o semneze, după care dosarul va fi trimis la registratură și va fi informat cu privire la stadiul cererii dumnealui. D.C. îi mulțumește din nou funcționarului public pentru amabilitate și pleacă. Prin acest scenariu se urmărește creșterea accesului la informațiile de interes al cetățenilor din mediul rural cu privire la fondul forestier, precum și îmbunătățirea demersurilor procedurale prin luarea la cunoștință de către aceștia a pașilor care trebuie urmați, căror instituții se pot adresa precum și care sunt avantajele de care pot beneficia. "

Bibliografie:

  1. Codul Silvic, disponibil online pe http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=87661
  2. Legea 56/2010, privind accesibilizarea fondului forestier national, disponibilă online pe https://lege5.ro/.
  3. https://www.protectiamediului.org/atributiile-regiei-nationale-a-padurilor/
  4. http://legislatie.just.ro/
  5. http://www.justitia-romana.org/curtea-de-apel/Curtea-de-Apel-TIMISOARA
  6. http://www.dreptonline.ro/institutii/tribunale.php
  7. https://www.avocatnet.ro/
  8. https://legeaz.net/spete-civil/
  1. ANEXA – modele de cereri

Model cerere pază pădure

Nr. _ / __ Aprobat, CERERE Domnule Șef de Ocol, Subsemnatul, __,cetăţean român, posesor al C.I./B.I. Seria_Nr.____,CNP_ domiciliat în localitatea __,str____ nr__ bl___, sc_, ap__, jud._proprietar a suprafeţei _ ha fond forestier, conform documentelor de proprietate_, va solicit prin prezenta, acordul dumneavoastra pentru incheierea unui contract de paza si prestari servicii intre mine si Ocolul Silvic Codrii Verzi. Va multumesc anticipat. Data: Semnătura

  1. Anexa – date de contact instituții responsabile

Regia Națională a Pădurilor Adresa: Strada Petricani, nr. 9A, sectorul 2, Bucuresti, cod postal: 023841 Telefon: 021 317 10 05 Fax: 021 316 84 28 Email: office@rnp.rosilva.ro, biroupresa@rnp.rosilva.ro.

Garda Forestieră Gărzilor forestiere, a sediilor acestora și a județelor arondate

Nr. crt. / Denumirea / Sediul / Județele arondate

1 Garda Forestieră Brașov, Municipiul Brașov, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

2 Garda Forestieră București, Municipiul București, Municipiul București, Călărași, Constanța, Ilfov, Giurgiu, Ialomița, Teleorman

3 Garda Forestieră Cluj, Municipiul Cluj-Napoca, Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș

4 Garda Forestieră Focșani, Municipiul Focșani, Brăila, Buzău, Galați, Tulcea, Vrancea, Vaslui

5 Garda Forestieră Oradea, Municipiul Oradea, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj

6 Garda Forestieră Ploiești, Municipiul Ploiești, Argeș, Dâmbovița, Prahova

7 Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea, Municipiul Râmnicu Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea

8 Garda Forestieră Suceava, Municipiul Suceava, Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava

9 Garda Forestieră Timișoara, Municipiul Timișoara, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș (sursa: https://lege5.ro/).

TRIBUNALE: ORAȘ, ADRESĂ TRIBUNAL, DATE DE CONTACT

TRIBUNALUL BUCUREȘTI, Bulevardul Unirii nr.37, sectorul, 3. Telefon: 021.408.36.00

TRIBUNALUL ALBA, P-ta Iuliu Maniu, Numarul 24, Alba Iulia. Telefon: 0258.813510, 0258.811184

TRIBUNALUL ARGEȘ, Str. Eroilor, Numarul 5, Pitești. Telefon: 0248.216599

TRIBUNALUL ARAD, B-dul General V. Milea, Numarul 2-4, Arad, judetul Arad, Telefon: 0257.250114

TRIBUNALUL BACĂU, Str. Cuza Voda nr. 1, Bacau, judetul Bacau. Telefon: 0234.207604

TRIBUNALUL BIHOR, Parcul Traian, Numarul 10, Oradea, judetul Bihor. Telefon: 0259.414896

TRIBUNALUL BISTRIȚA-NĂSĂUD, Str. Alba Iulia, Nr.1, Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud, Telefon: 0263.213528

TRIBUNALUL BOTOȘANI, Str. Maxim Gorki, Nr.8, Botosani, judetul Botosani, Telefon: 0231.511739

TRIBUNALUL BRAȘOV, B-dul 15 Noiembrie, NUmarul 45, Brasov, judetul Brasov, Telefon: 0268.419615

TRIBUNALUL BRĂILA, Calea Calarasilor, Numarul 47, Braila, judetul Braila. Telefon: 0239.613975

TRIBUNALUL BUZĂU, B-dul Nicolae Balcescu, Numarul 8-10, Buzau, Telefon: 0238.717.960

TRIBUNALUL CARAȘ-SEVERIN, Str. Horea, Numarul 2-4, Resita, judetul Caras-Severin, Telefon: 0255.213304

TRIBUNALUL CĂLĂRĂȘI, Str. Bucuresti nr. 106, Calarasi, judetul Calarasi, Telefon: 0242.311947

TRIBUNALUL CLUJ, Calea Dorobantilor, Numarul 2-4, Cluj-Napoca, judetul Cluj, Telefon: 0264.596110

TRIBUNALUL CONSTANȚA, Strada Traian, nr. 23 in sediul Palatului de Justitie, Constanta, judetul Constanta, Telefon: 0241.551345

TRIBUNALUL COVASNA, Str. Kriza Janos, Numarul 2, Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, Telefon: 0267.311606

TRIBUNALUL DÂMBOVIȚA, Bulevardul Independentei, nr. 34, Targoviste, judetul Dambovita, Telefon: 0245.612344

TRIBUNALUL DOLJ, Str. Brestei, Numarul 12, Craiova, judetul Dolj, Telefon: 0251.418612

TRIBUNALUL GALAȚI, Str. Brailei, Numarul 153, Galati, judetul Galati, Telefon: 0236.460.331

TRIBUNALUL GIURGIU, Str. Portului, Numarul 13, Giurgiu, judetul Giurgiu, Telefon: 0246.212725

TRIBUNALUL GORJ, B-dul Tudor Vladimirescu, Numarul 34, Targu Jiu, judetul Gorj, Telefon: 0253.218661

TRIBUNALUL HARGHITA, Str. Gheorghe Doja, Numarul 6, Miercurea-Ciuc, judetul Harghita, Telefon: 0266.371616

TRIBUNALUL HUNEDOARA, Str. 1 Decembrie, Numarul 35, Deva, judetul Hunedoara Telefon: 0254.211574

TRIBUNALUL IALOMIȚA, Str. Cosminului, nr. 12, Slobozia, judetul Ialomita, Telefon: 0243.236.950

TRIBUNALUL IAȘI, Str. Anastasie Panu, Numarul 25, Iasi, judetul Iasi, Telefon: 0232.260600

TRIBUNALUL ILFOV Str. Stirbei Voda nr. 18

TRIBUNALUL MARAMUREȘ, B-dul Republicii, Numarul 2 A, Baia Mare, judetul Maramures, Telefon: 0262.218235

TRIBUNALUL OLT, Slatina, Str. Manastirii, Nr. 2, judetul Olt, Telefon: 0249.414989

TRIBUNALUL NEAMȚ, Str. Mihai Eminescu, Numarul 30, Piatra Neamt, judetul Neamt, Telefon: 0233.212717

TRIBUNALUL MUREȘ, Str. Bolyai nr.30, Targu Mures, judetul Mures, Tel: 0265.260323

TRIBUNALUL MEHEDINȚI, B-dul Carol I, Numarul 14, Drobeta-Turnu Severin, judetul Mehedinti, Telefon: 0252.403100

TRIBUNALUL PRAHOVA, str. Gheorghe Lazar, Numarul 6, Ploiesti, judetul Prahova, Telefon: 0244.544781

TRIBUNALUL SUCEAVA, Str. Stefan cel Mare, Numarul 62, Suceava, judetul Suceava, Telefon: 0230.214948

TRIBUNALUL SIBIU, B-dul Victoriei, nr. 11, Sibiu, judetul Sibiu, Telefon: 0269.217104

TRIBUNALUL SĂLAJ, Str. Tudor Vladimirescu nr. 12, Zalau, judetul Salaj, Telefon: 0260.611085

TRIBUNALUL SATU MARE, Str. Mihai Viteazul nr.8, Satu Mare, judetul Satu Mare, Telefon: 0261.716375

TRIBUNALUL VASLUI, Str. Stefan cel Mare nr. 54, Vaslui, judetul Vaslui, Telefon: 0235.311032

TRIBUNALUL TULCEA, Str. Pacii, Numarul 83, Tulcea, judetul Tulcea, Telefon: 0240.512359

TRIBUNALUL TIMIȘ, str. Piata Tepes Voda Numarul 2, Timisoara, judetul Timis, Telefon: 0256.430443 / 0256.498044

TRIBUNALUL TELEORMAN, Str. Independentei, Numarul 22, Alexandria, judetul Teleorman, Telefon: 0247.311.323 / Telefon 0247.406016

TRIBUNALUL VÂLCEA, Scuarul Revolutiei nr. 1, Ramnicu Valcea, judetul Valcea. Telefon: 0250.739120

TRIBUNALUL VRANCEA, Str. Cuza Voda, Numarul 8, Focsani, judetul Vrancea. Telefon: 0237.216000, 0237.612665.

(sursa: http://www.dreptonline.ro/institutii/tribunale.php).

CURTEA DE APEL: Curtea de APEL, date de contact

CURTEA DE APEL ALBA IULIA Adresa: Alba Iulia, str. I.C. Brătianu, nr. 1. Tel.: 0258810289 ; 0258810293;

CURTEA DE APEL BUCUREŞTI Adresa: Bucureşti, Spl. Independenţei, nr. 5, sectorul 4. Tel.: 0213195181 ; 0213195183 ; 0372125300; 0213195180 ;

CURTEA DE APEL CRAIOVA Adresa: Craiova, str. C. Brancusi, nr. 5A. Tel.: 0251418568; 0351403100;

CURTEA DE APEL ORADEA Adresa: Oradea, str. Roman Ciorogariu, nr. 12. Tel.: 0259426883; 0259426884; 035941002 ; 0359410033; Fax: 0259426881;

CURTEA DE APEL SUCEAVA Adresa: Suceava, str. Ştefan cel Marem nr. 62. Tel.: 0230216321;

CURTEA DE APEL BACĂU Adresa: Bacău, str. Cuza Vodă, nr. 1. Tel.: 0234513678 ; 0234514750 ; 0234513296 ; 0234514396; Fax: 0234514480;

CURTEA DE APEL CLUJ NAPOCA Adresa: Cluj-Napoca, P-ţa Ştefan cel Mare, nr. 1. Tel.: 0264504301 ; 0264504302 ; 0264504303; 0264504300; Fax: 0264593866;

CURTEA DE APEL GALAȚI Adresa: Galaţi, str. Brăilei, nr. 153. Tel.: 0236460027;

CURTEA DE APEL PITEȘTI Tel.: 0248219375; 0248219374;

CURTEA DE APEL TÂRGU MUREȘ Adresa: Târgu Mureş, str. Justiţiei, nr. 1. Tel.: 0265263694 ; 0265265908 ; 0265269363 ; 0265263813; Fax: 0265267920;

CURTEA DE APEL BRAȘOV Adresa: Brasov, b-dul. Eroilor, nr. 5, et. II-III. Tel.: 0268414054 ; 0268477961; 0268414114 ;

CURTEA DE APEL CONSTANȚA Adresa: Constanţa, strada Traian, nr. 35c. Tel.: 0241606597; 0241606572; 0241616003; 0241606591 ; 0241551356 ;

CURTEA DE APEL IAȘI Adresa: Iaşi, str. Anastasie Panu, nr. 25. Tel.: 0232217808; Fax: 0232255907; 0232260600 ;

CURTEA DE APEL PLOIEȘTI Adresa: Ploieşti, str. Emil Zola, nr. 4. Tel.: 0244522445 ; 0244522446;

CURTEA DE APEL TIMIȘOARA Adresa: Timişoara, Piaţa Ţepeş Vodă, nr. 2A. Tel.: 0256498054; 0256494650

(sursa: http://www.justitia-romana.org/curtea-de-apel/).

  1. Anexa – Quizz

Fiecare întrebare de mai jos poate avea: toate răspunsurile corecte, niciun răspuns corect sau unul sau mai multe răspunsuri corecte.

Încercuiți varianta/variantele corecte de răspuns.

  1. Fondul forestier național cuprinde: a) Păduri b) Este reglementat de Fondul Funciar c) Terenuri destinate împăduririi d) Este reglemementat de Codul Silvic

  2. Fondul forestier privat este alcătuit din: a) arborii situaţi de-a lungul cursurilor de apă şi canalelor b) zonele verzi din intravilan c) pomi de crăciun d) arbuști ornamentali

  3. Sunt considerate păduri terenurile cu o suprafaţă: a) de cel puţin 0,25 ha, acoperite cu arbori b) de 0,75 ha, acoperite cu arbori c) 0,90 ha, acoperite cu arbori d) de 2 ha, acoperite cu arbori

  4. Fondul forestier este reglementat de: a) Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic b) Legea 56/2010, privind accesibilizarea fondului forestier national c) Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice d) Legea nr. 100/2010 - privind impădurirea terenurilor degradate

  5. Instituția responsabilă de administrarea fondului forestier naționaleste: a) Regia Autonomă „Romtehnica” b) Regia Autonomă „Rasirom” c) Regia Autonomă „Romavia" d) Regia Natională a Pădurilor „Romsilva”

  6. Sunt atribuții ale Regiei Naționale a Pădurilor: a) urmărirea furnizării de către administratorii terenurilor cu destinație forestieră și terenurilor cu vegetație forestieră din afara fondului forestier a datelor necesare în vederea realizării sistemului de cadastru general b) prelucrarea de date și le transmiterea lor potrivit legii c) analizează și propune avizarea solicitărilor de ocupare temporară sau scoatere definitivă a terenurilor din fondul forestier național d) analizează și propun avizarea pentru reprimirea în fondul forestier național a suprafețelor scoase temporar

  7. Paza gratuită este oferită pentru pădurile cu o suprafață de: a) 10 ha b) 50 de ha c) sub 30 de ha d) Peste 55 de ha

  8. Planul topografic trebuie să cuprindă: a) detaliile topografice b) toponimia folosită de cadastrul general c) semne convenționale d) să fie întocmit conform standardelor în vigoare, exclusiv celor specifice cartografiei digitale

  9. Care sunt etajele de vegetaţie din pădure? a) arborilor, arbuştilor, seminţişul (lăstărişul), ierburilor b) arborilor, subarboretul, seminţişul c) arborilor, seminţişului, litiera.

  10. Litigiile privind fondul forestier sunt soluționate de: a) Judecătorie b) Curtea de Apel c) Tribunal d) Garda Forestieră

  11. Actele necesare pentru obținerea pazei gratuite a pădurii sunt: a) adeverinţă prin care face dovada înregistrării terenului forestier b) copia actului de identitate a titularului dreptului de proprietate c) declaraţie pe propria răspundere a titularului dreptului de proprietate din care să rezulte că nu deţine în proprietate fond forestier cu suprafaţă totală mai mare de 30 ha d) declaraţie pe propria răspundere a titularului din care să rezulte că desfăşoară activitate economic

  12. , Ocoalele Silvice care se află sub coodonarea: a) Romsilva b) Consiliul Județean c) Primărie d) Gărzii Forestiere

  13. Fondul forestier este reglementat juridic de domeniului: a) Dreptului civil b) Dreptului muncii c) Dreptului familiei d) Dreptului penal

  14. Fondul forestier poate fi: a) Public b) Privat c) Doar public d) Niciuna din variantele de mai sus

  15. Pășunatul: a) este interzis în arboretele în curs de regenerare b) în pădurile cu funcții speciale de protecție c) în semințișuri și plantații cu vârste mai mici de 10 ani și cu înălțime sub 3 metri d) în păduri de plopi și salcie sub vârsta de 5 ani.

Intreabă un expert