Pensiile

Intreabă un expert

Informarea cetățenilor din mediul rural privind pensiile

Cuprins

  1. Introducere

În cadrul proiectului „Justitie pentru mediul rural”, se urmărește informarea cetățenilor din mediul rural privind domeniile de interes referitoare la justiție, creându-se astfel mijloacele necesare creșterii accesului la justiție al cetățenilor.

Pensiile fac parte din categoria asigurărilor de viață și joacă un rol important în ceea ce privește venitul disponibil și nivelul de trai după pensionare. După pensionare, pensiile reprezintă pentru o mare parte singura sursă de venit, dar cu toate acestea țara noastră este printre ultimile țări din Europa în ceea ce privește nivelul cheltuielilor pentru asigurările de viață.

Pensiile pot fi publice sau private. Referitor la pensiile private, acestea pot juca un rol important în asigurarea unui nivel adecvat al venitului după pensionare, pe când sistemul public de pensii se află sub presiune în contextul deteriorării situației demografice, reflectată de creșterea vârstei medii a populației și de scăderea numărului de angajați care vor contribui în viitor la bugetul public de pensii.

Deoarece capacitatea sistemelor publice de pensii de a asigura o rată adecvată de înlocuire a venitului a fost afectată în ultimele decenii de îmbătrânirea continuă a populației, cât și de alte fenomenele care ne-au afectat pe termen lung (de ex: criza economică), au fost luate noi măsuri în ceea ce privește pensionarea. Astfel printre măsurile care au fost adoptate și de către țara noastră au fost modificarea vârstei de pensionare în anumite situații, creșterea duratei de cotizare, sau restricționarea accesului la pensia anticipată.

De cele mai multe ori, accesul la informații cu ajutorul tehnologie în mediu rural este dificil, mai ales pentru persoanele mai în vârstă, de aceea considerăm că este important ca și aceștia să fie informați, să le fie creat un acces mai ușor la informațiile de interes al acestora, domeniul legat de pensii fiind unul dintre acele domenii de interes.

Domeniul de drept care reglementează juridic serviciile în domeniul pensiilor este domeniul de drept civil, drept fiscal și serviciile cu componente juridice, implicate în domeniul pensiilor din cadrul Casei Naționale/Terioriale de Pensii.

Astfel, dorim să vă informăm cu privire la legislația privind pensiile, care sunt atribuțiile instituției responsabile, dar și care sunt principalele mijloace de soluționare a diverselor conflicte/ litigii cu care poate v-ați putea confrunta la un moment dat.

  1. Legislație

Sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, precum și de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Sistemul public de pensii mai este reglementat și de următoarele documente legislative:

  • „ Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale cu modificările şi completările ulterioare Conform acestei legi, putem afla care sunt categoriile de persoane care pot beneficia de pensie. Aceste categorii sunt:
  • „ persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă
  • persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate,
  • persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie (de ex: administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management, membri ai asociaţiei familiale, persoane care desfăşoară activităţi agricole în cadrul gospodăriilor individuale sau activităţi private în domeniul forestier)” (http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=22559). Un alt aspect important pe care cetățenii trebuie să-l cunoască este conform prezentei legi că, pentru a beneficia de pensie este nevoie de un stagiul minim de cotizare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi de 15 ani. De asemenea, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei şi de 35 de ani pentru bărbaţi. Cei care care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 10 ani pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea vârstelor standard de pensionare.

  • Legea nr. 119/2010 privind unele măsuri în domeniul pensiilor Prin intermediul acestei legi, putem să luăm la cunoștință ce anume constituie stagiul de cotizare, astfel că, stagiul de cotizare poate fi alcătuit și din vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor și perioada suplimentară la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu acordată în baza legislației.

  • Legea nr.8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii Prin intermediul acestei legi a fost reglementat dreptul la o indemnizație lunară în beneficiul pensionarilor sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, potrivit dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări prin Legea nr. 246/2005. Cuantumul indemnizației reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării. Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în România sunt acordate următoarele tipuri de pensii:

  • „Pensie pentru limita de vârstă
  • Pensie anticipată
  • Pensie anticipată parțial
  • Pensie de invaliditate
  • Pensie de urmaș” (https://lege5.ro/).

Pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate. Aceste condiții se stabilesc în concordanță cu data nașterii. Vârsta de pensionare este de 65 de ani la bărbați și 63 de la ani la femei.

Pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cei care au realizat stagii de cotizare în una sau mai multe din următoarele situaţii:

  • „au desfășurat activitate în grupa I și/sau a–II-a de muncă conform legislației în vigoare până la data de 1 aprilie 2001;
  • au desfășurat activitate în condiții de muncă speciale (fosta grupă I de muncă);
  • au desfăşurat activitate în condiţii de muncă deosebite (fosta grupă a-II-a de muncă);
  • au desfăşurat activitate în alte condiţii de muncă;
  • au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat;
  • nevăzătorii care au realizat ca nevăzător cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
  • au calitatea de beneficiari ai Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi
  • persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945” (http://www.mmuncii.ro/).

Ultimele modificări legislative privind vâsta de pensionare amendează dispoziţii ale Legii 263/2010 şi prevăd acordarea unei perioade suplimentare la vechimea în muncă, de patru luni, pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare începând cu primul an de stagiu de cotizare realizat în aceste condiţii.

Prin aceste modificări dorindu-se o rezolvare a problematicii cu care ne confruntăm în prezent privind condiţiile grele, deosebite de muncă, astfel de condiţii impune şi obligă la un efort sporit şi un grad de pericol profesional suplimentar.

Pensia anticipată Acest tip de pensie este acordat cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte și cel al pensiei pentru limita de vârstă.

Pensia de invaliditate Dacă te afli în una din situațiile de a-ți fi pierdut total sau cel puțin 50% din capacitatea de muncă, din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

Legislația privind pensiile, reglementează faptul că poți beneficia de pensie de invaliditate și în următoarele cazuri:

  • „ai una dintre următoarele afecțiuni: neoplazii, schizofrenie și SIDA (această cauză nu va mai fi e prevăzută de lege din 2021);
  • ai avut sau ai boli obișnuite sau ai fost victima unor accidente care nu au legătură cu munca
  • ai participat la Revoluția din Decembrie 1989 ori la evenimente care au legătură cu aceasta și apari în sistemul de asigurări sociale de dinaintea datei la care s-a produs invaliditate
  • cei care au satisfăcut serviciul militar ca militari în termen sau militari cu termen redus, pe durata legal stabilită, și invaliditatea a intervenit după sau în timpul perioadei în care au fost concentrați, mobilizați sau în prizonierat (indiferent de stagiul de cotizare)
  • elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale care au survenit în timpul și din cauza practicii profesionale” (https://www.cnpp.ro/).

Dacă ai realizat stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, atunci, autoritățile vor ține cont de acest aspect, indiferent de cauza care a dus la invaliditate, această condiție este prevăzută de noua modificare a legii.

Pensia de urmaș Potrivit legislației care reglementează sistemul de pensii, pensia de urmaș este acordată copiilor celui decedat/ă. Cadrul legislativ al pensiei de urmaș este reglementat prin Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care prevede faptul că aceasta poate fi acordată copiilor și soțului supraviețuitor dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. Trebuie reținut faptul că acest tip de pensie nu se poate cumula și cu alte categorii de pensii. În calitate de urmaș pot beneficia de pensie de urmaș copiii de până la 16 ani și dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși însă vârsta de 26 de ani.

Model cereri a) cererea de pensionare pentru limită de vârstă/ anticipate Această cerere trebuie completată cu datele de identificate privind solicitantul, actele care vor fi depuse la dosar, precum și cu date din care să reiasă dacă mai primește sau și alte ajutoare de la stat. cererea va trebui data cu data zilei în care este completată și semnată de către solicitant. b) Model cerere pensie de invaliditate, pensie de urmaș Aceaste cerere trebuie completate cu datele de identificate privind solicitantul, actele care vor fi depuse la dosar, precum și cu date din care să reiasă dacă mai primește sau și alte ajutoare de la stat. cererea va trebui data cu data zilei în care este completată și semnată de către solicitant. c) Model cerere pentru expertizarea medicală a capacităţii de muncă Această cerere trebuie completată doar cu datele de identificare și bifarea actelor depuse.

  1. Instituții responsabile

Instituția responsabilă de aplicarea unitara a legislatiei din domeniul pensiilor si asigurarilor sociale de stat este Casa Județeană de Pensii. Casa Judeteana de Pensii este organizată si funcționează ca serviciu public descentralizat, in subordinea Casei Nationale de Pensii Publice, fiind investita cu personalitate juridica in baza prevederilor Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu completarile si modificarile ulterioare privind statutul propriu al Casei Naționale de Pensii Publice.

Principalele atribuții ale Casei Teritoriale de Pensii sunt:

  • „Inregistrează si asigură evidența contribuabililor, in conditiile legii;
  • Incheie contracte de asigurari sociale, potrivit legii, si inregistrează declarațiile de asigurare;
  • Asigură colectarea si evidența contribuțiilor de asigurari sociale, conform legii;
  • Desfașoară activitatea de constatare si recuperare a creanțelor bugetare, inclusiv prin executarea silita a acestora potrivit legii;
  • Certifică stagiul de cotizare și punctajul asiguratului
  • contestații, sesizări si reclamații, potrivit competentelor legale” (http://www.pensiiilfov.ro/atributiile-caselor-teritoriale-de-pensii). In situația in care vă confruntați cu litigii privind domeniul pensiilor, a asigurărilor sociale in general, pentru soluționarea acestora, instituția responsabilă este Tribunalul.
  1. Listă de documente de care instituția este responsabilă

Principalele documente de care instituția este responsabilă sunt:

  • „adeverințe de venit, vechime in munca, zile I.T.M.etc.
  • răspunsuri la sesizări, petiții, reclamații;
  • adeverințe privind calitatea de pensionar si cuantumul pensiei;
  • formularele E 121 RO privind asigurarile de sănătate
  • taloane de pensii returnate pentru pensiile plătite prin bănci
  • decizii de pensie returnate
  • registre medicale
  • decizii medicale privind expertizarea medicala si incadrarea/neincadrarea in grad de invaliditate
  • decizii de recuperare a sumelor incasate necuvenit de titularii drepturilor de pensie
  • cereri de plata a pensiei in cont bancar/mandat postal
  • documente privind comunicarea lunară in plata a pensiilor in sistem centralizat ;
  • -documente privind reținerile din drepturile de pensie-adrese de inființare a popririi
  • adeverinte privind stagiul de cotizare pentru contribuabilii sistemului public de pensii,
  • cu angajatori, sau celelalte județe
  • formulare pentru deschidere cont-online, popriri pensii” (http://www.cjpensiibihor.ro/modele/infopb/lista_doc_gestionate.pdf).
  1. Listă de proceduri (de obținere a documentelor)

Procedura privind pensionarea pentru limită de vârstă

Dosarul de pensionare trebuie să cuprindă următoarele documente:

  • „cerere pentru înscrierea la pensia pentru limită de vârstă;
  • carnetul de muncă (original şi copie);
  • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu (adeverințe), dacă este cazul;
  • livretul militar (original şi copie), dacă este cazul;
  • diplomă de studii universitare (original şi copie) şi/sau adeverinţă din care să rezulte durata normală şi perioada studiilor, precum şi certificarea absolvirii acestora;
  • adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în situația în care acestea nu au fost înregistrate în carnetul de muncă, dacă este cazul;
  • adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale și/sau deosebite, în situația în care acestea nu au fost înregistrate în carnetul de muncă, dacă este cazul” (http://www.mmuncii.ro/).

Toate aceste documente împreună cu cererea pentru pensionarea pentru limită de vârstă se depun de către solicitant la la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a acestuia, începând cu data îndeplinirii condițiilor de pensionare, iar pensia se acordă de la data înregistrării cererii. Procedura privind obținerea pensiei anticipate

  • ”cerere pentru înscrierea la pensie anticipată
  • carnetul de muncă (original şi copie);
  • carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie);
  • carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);
  • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă realizată;
  • actele de stare civilă: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de naştere şi de căsătorie, original şi copie;
  • livretul militar (original şi copie);
  • diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
  • adeverinţă privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în original” (https://www.cnpp.ro/pensia-anticipata).

Ca și in cazul pensionării pentru limita de vârstă, dosarul se depune de către solicitant, la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a persoanei îndreptățite la acordarea pensiei, începând cu data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.

Procedura privind obținerea pensiei de invaliditate Pentru obținerea pensiei de invaliditate trebuie depuse la Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă, aflat în subordinea Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă, următoarele documente:

  • „cererea prin care soliciți acordarea pensiei;
  • actul de identitate;
  • acte medicale prin care dovedești că ai afecțiunile respective;
  • acte medicale din care să se vadă rezultatele investigațiilor necesare pentru susținerea diagnosticului clinic și funcțional (forma clinică și evoluția bolii);
  • adeverința de la angajator prin care atești numărul de zile de concediu medical, cumulat în ultimele 12/24 de luni, cu precizarea clară a datei ultimei zile de concediu medical;
  • act din care să rezulte care este cauza invalidității;
  • document prin care atești data la care a intervenit invaliditatea” (https://www.cnpp.ro/).

Obținerea actului care dovedește invaliditatea Cel care atestă indeplinirea condițiilor pentru a primi pensia de invaliditate este Medicul Expert de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Această atestare se facepe baza unor criterii și a unor norme stabilite prin Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii, cu avizul Ministerului Sănătății. Actul de încadrare într-un grad de invaliditate este eliberat în 45 de zile de la data înregistrării solicitării tale și se comunică în 5 zile de la emitere. Decizia poate fi contestată în 30 de zile, la comisiile medicale, iar contestația este soluționată în 45 de zile de la înregistrare. Hotărârile comisiilor medicale pot fi atacate în instanță, în termen de 30 de zile de la comunicare.

În ceea ce privește valoarea pensiei de invaliditate depinde, în primul rând, de încadrarea în gradul de invaliditate, stabilit de către medicul expert care în funcție de aceasta acordă un punctaj, ținând cont de afecțiunile celui în cauză și de condițiile legale pe care le îndeplinește. Cuantumul pensiei de invaliditate este rezultatul înmulțirii punctajului stabilit de medicul expert cu valoarea punctului de pensie.

Procedura privind obținerea pensiei de urmaș Pentru obținerea pensiei de urmaș se depune la Casa de Pensii următoarele documente:

  • „ cerere pentru înscrierea la pensie de urmaş;
  • actele de stare civilă ale urmaşilor şi ale reprezentantului lor legal, după caz, în original şi copie;
  • decizia medicală asupra capacităţii de muncă (în original);
  • decizia de pensie/talonul de plată a pensiei, pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
  • adeverinţa de studii (elev sau student), în cazul în care urmaşii sunt copii în vârstă de peste 16 ani, în original;
  • actul doveditor al cauzei decesului, cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar
  • declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului decedat.” (https://www.cnpp.ro/).
  1. Exemple de spețe

Pentru o înțelegere mai corectă și eficiență a informațiile de mai sus și pentru a ne asigura că cetățenii vor asimila mai bine toate aceste informații au fost formulate câteva spețe privind dreptul la informațiile de interes public.

Precizăm faptul că aceste spețe au fost preluate si adapatate de pe site-ul: http://www.rolii.ro.

Speța nr. 1 - Contestație decizie de pensionare

La data de 10.03.2020, contestatorul A.I înaintează o cerere al cărui obiect a fost contestarea deciziei de pensionare împotriva intimatei Casa Județeană de Pensii Satu Mare. La această cerere, Tribunalul a hotărât:

  • anularea deciziei de pensionare emisă pe numele lui A.I.
  • nu obligă intimate la plata cheltuielilor de judecată.

Speța nr. 2 - Recalculare pensie

La data de 23.02.2020, reclamanta V.O a introdus o cerere la tribunal prin mandatar prin care solicita recalcularea pensiei, în contradictoriu cu pârâta Casa Națională de Pensii București, sect.2. La apelul nominal făcut in ședința publică s-a prezentat reclamanta, prin mandatar, lipsă fiind reprezentantul pârâtei. Procedura de citare legal indeplinită. S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de ședință, in cuprinsul căruia se invederează că la dosarul cauzei, pârâta a depus intâmpinare, după care, Reclamanta, prin mandatar arată că drepturile de pensie au fost stabilite de către Casa de Pensii de sector 5 București. Tribunalul, având in vedere exceptia lipsei calității procesuale pasive a pârâtei invocată prin intâmpinare, reține cauza in pronunțare pe această excepție. Tribunalul a hotărât: admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtei. Respinge cererea formulată de reclamanta V.O prin mandatar, împotriva pârâtei ca fiind introdusă impotriva unei persoane juridice fără calitate procesuală pasivă. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.

  1. Scenariu educațional

În contextul creşterii informării cetățenilor cu privire la aspectele importante ale dreptului privind accesul la informațiile de interes public se impune elaborarea unui scenariu educațional pentru ca cetățenii să înțeleagă mai bine toate aceste aspecte. Educația juridică a cetățenilor trebuie văzută ca un proces continuu, astfel pornind de la legislația în vigoare a fost creat următorul scenariu:

"În urma decesului tatălui, fiul acestuia, Andrei, în vârstă de 19 ani, înscris la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca vrea să ceară pensie de urmaș. Astfel că, acesta merge la Casa Teritorială de Pensii pentru a se interesa de documentele necesare obținerii pensiei de urmaș. Ajunge la instituție și se îndreaptă spre ghișeul „Relații cu publicul”.

  • Bună ziua, spuse Andrei
  • Bună ziua, îi răspunde secretara. Cu ce vă pot ajuta?
  • Tatăl meu a murit de curând și aș vrea să beneficiez de pensie de urmaș, doar că nu știu ce anume trebuie să fac și cu ce să incep... M-ați putea ajuta vă rog? întreabă Andrei
  • Ooo, îmi pare rău, spune secretara. Sigur.
  • De ce acte am nevoie? o intreabă Andrei
  • Trebuie completată o cerere, găsiți la noi formularul tipizat și de aceste documente îi răspunde secretara. Și îi intinde acestuia o foaie pe care se regăsesc actele necesare pentru solicitarea pensiei de urmaș. Andrei ia foaia, îi mulțumește secretarei și îi spune că va reveni cu dosarul complet. Andrei ajunge acasă și vede că are nevoie de adeverința de student, certificatul de deces, declarație pe propria răspundere, actele de stare civilă prin care să facă dovadă că este urmașul decedatului (certificate de naștere și buletin), astfel constată că îi lipsește doar adeverința de student. A doua zi, merge la secretariatul facultății pentru a lua adeverința de student, după care merge la sediul Casei de Pensii pentru a depune dosarul pentru pensia de urmaș. Merge din nou la ghișeu, după ce se salute politicos cu doamnele de la ghișeu, este preluat de una dintre ele care îi ia dosarul și se uită peste el, iar intre timp îi dă lui Andrei să completeze cererea cu datele acestuia, datele decedatului (data decesului, CNP, dacă avea calitatea de asigurat sau pensionar, etc) și o declarație pe propria răspundere. După ce le completează, Andrei i le dă doamne, iar aceasta le atașează la dosar și îi spune că aceasta este toată procedura. Andrei îi mulțumește și pleacă. Prin acest scenariu am dorit să explicăm una dintre procedurile administrative privind pensiile. Este esențial ca și cetățenii din mediul rural să aibă acces la informațiile de interes general, să cunoască atribuțiile instituțiilor responsabile pentru a ști cui trebuie să se adreseze și care sunt pașii care trebuie urmați pentru rezolvarea problemelor."

Bibliografie:

  1. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, disponibilă online pe site-ul http://www.mmuncii.ro/
  2. Legea nr.19 din 17 martie 2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale disponibilă online pe http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=22559
  3. Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, disponibilă online pe https://lege5.ro/Gratuit/hazdkojz/legea-nr-8-2006-privind-instituirea-indemnizatiei-pentru-pensionarii-sistemului-public-de-pensii.
  4. www.lege5.ro.
  5. http://www.mmuncii.ro/
  6. https://www.cnpp.ro/web/guest/legi
  7. https://www.cnpp.ro/pensia-anticipata
  8. http://www.pensiiilfov.ro/atributiile-caselor-teritoriale-de-pensii
  9. https://www.cnpp.ro/formulare-pensii
  10. https://www.cnpp.ro/casele-teritoriale-de-pensii
  11. http://www.dreptonline.ro/institutii/tribunale.php
  12. http://www.cjpensiibihor.ro/modele/infopb/lista_doc_gestionate.pdf
  1. Anexe –modele de cereri
  1. Model cerere pensionare limită de vârstă/ anticipate

Nr. ......... din ...... CERERE privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă/pensiei anticipate/pensiei anticipate parţiale Către Casa Teritorială/Sectorială de Pensii .......... Subsemnatul (a) ............., având codul numeric personal ............ domiciliat(ă) în localitatea .........., str. .......... nr. ......, bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ..., judeţul ......, posesor/posesoare al(a) actului de identitate seria .... nr. ......, eliberat de ........ la data de ........, născut(ă) la data de ...... în localitatea/judeţul ......., fiul (fiica) lui ......... şi al(a) ........, solicit înscrierea la pensie pentru limită de vârstă/pensie anticipată/pensie anticipată parţială.

În acest scop depun următoarele: - carnet de muncă seria .......... nr. ......, în original şi copie; - carnet de asigurări sociale seria ....... nr. ....., în original şi copie; - livret militar seria ........ nr. ........, în copie; - buletin/carte de identitate seria ........ nr. ......., în copie; - certificat de naştere şi/sau certificate de căsătorie seria ......... nr. ........, în copie; - diploma de studii şi foaia matricolă, în copii, sau adeverinţă de certificare a perioadelor de studii învăţământ superior nr. ........ din .......; - adeverinţă privind sporurile la salariu ............; - adeverinţă privind grupa superioară/condiţii de muncă .........; - alte acte pentru dovedirea perioadelor de activitate şi a veniturilor realizate ....... .

Declar pe propria răspundere, sub sancţiunile prevăzute de Codul penal pentru declaraţii false, că: - sunt/nu sunt asigurat(ă); - primesc/nu primesc o altă pensie sau ajutor social - dosar nr. ........; - primesc/nu primesc pensie din alt sistem de pensii integrat sistemului public de pensii - dosar nr. ........; - primesc/nu primesc pensie din alt sistem de pensii neintegrat sistemului public de pensii - dosar nr. ......; - primesc/nu primesc indemnizaţie - dosar nr. ........; - primesc/nu primesc indemnizaţie de şomaj; - primesc/nu primesc indemnizaţie acordată persoanelor cu handicap.

Mă oblig a anunţa, în termen de 15 zile, casei teritoriale/sectoriale de pensii orice schimbare ce va surveni în cele declarate mai sus.

În cazul în care nu îmi voi respecta declaraţia asumată prin prezenta cerere, mă oblig să restitui integral sumele încasate nelegal, suportând rigorile legii. Am completat şi am citit cu atenţie conţinutul declaraţiei de mai sus, după care am semnat.

Data ............ Semnătura

  1. Model cerere pentru acordarea pensiei de invaliditate.

Nr. ....... din ...... CERERE pentru acordarea pensiei de invaliditate Către Casa Teritorială/Sectorială de Pensii ......... Subsemnatul(a) ............, având codul numeric personal ............, domiciliat(ă) în localitatea ........, str. .......... nr. ......, bl. ...., sc. ...., et. ..., ap. ..., judeţul ....., posesor/posesoare al(a) actului de identitate seria ....... nr. ......, eliberat de ......... la data de ......., născut(ă) la data de ........ în localitatea/judeţul ......., fiul (fiica) lui ........ şi al(a) ........., solicit înscrierea la pensie de invaliditate. În acest scop depun următoarele acte: - carnet de muncă seria ........ nr. ......, în original şi copie; - carnet de asigurări sociale seria ....... nr. ......., în original şi copie; - livret militar seria ......... nr. ......., în copie; - buletin/carte de identitate seria ....... nr. ......., în copie; - certificat de naştere şi/sau certificate de căsătorie seria ........ nr. ......., în copie; - diploma de studii şi foaia matricolă, în copii, sau adeverinţa de certificare a perioadelor de studii învăţământ superior nr. ........ din .......; - adeverinţă privind sporurile la salariu ............; - adeverinţă privind grupa superioară/condiţii de muncă ........; - alte acte pentru dovedirea perioadelor de activitate şi a veniturilor realizate ........; - adeverinţă din care să reiasă data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, data încetării calităţii de asigurat ........; - decizia medicală asupra capacităţii de muncă; - FIAM/BP2 pentru accident de muncă/boală profesională nr. ......... din .........., în copie. Declar pe proprie răspundere, sub sancţiunile prevăzute de Codul penal pentru declaraţii false, că: - sunt/nu sunt asigurat(ă); - primesc/nu primesc o altă pensie sau ajutor social - dosar nr. ........; - primesc/nu primesc pensie din alt sistem de pensii integrat sistemului public de pensii - dosar nr. .......; - primesc/nu primesc pensie din alt sistem de pensii neintegrat sistemului public de pensii - dosar nr. ......; - primesc/nu primesc indemnizaţie - dosar nr. .........; - primesc/nu primesc indemnizaţie de şomaj; - primesc/nu primesc indemnizaţie acordată persoanelor cu handicap. Mă oblig a anunţa, în termen de 15 zile, casei teritoriale/sectoriale de pensii orice schimbare ce va surveni în cele declarate mai sus. În cazul în care nu îmi voi respecta declaraţia asumată prin prezenta cerere, mă oblig să restitui integral sumele încasate nelegal, suportând rigorile legii. Am completat şi am citit cu atenţie conţinutul declaraţiei de mai sus, după care am semnat. Data .......... Semnătura

  1. Model cerere pentru acordarea pensiei de urmaș

Nr. ........ din ...... CERERE pentru acordarea pensiei de urmaş Către Casa Teritorială/Sectorială de Pensii ............ Subsemnatul(a) .........., în calitate de soţ supravieţuitor/fiu/fiică/tutore/curator, având codul numeric personal .........., domiciliat(ă) în localitatea ......., str. ...... nr. ....., bl. ....., sc. ...., et. ...., ap. ......, judeţul ........., posesor(posesoare) al(a) actului de identitate seria ....... nr. ......., eliberat(ă) de ........ la data de ......, născut(ă) la data de ........ în localitatea/judeţul ........, fiul (fiica) lui ..... şi al(a) ......., solicit înscrierea la pensie de urmaş după susţinătorul ........, decedat(ă) la data de ......., în calitate de asigurat/pensionar, având codul numeric personal ........../dosar pensie nr. ....., pentru titularii (numele şi calitatea): 1. ...................................................; 2. ...................................................; În acest scop depun următoarele acte: - carnet de muncă seria ......... nr. ......., în original şi copie; - carnet de asigurări sociale seria ....... nr. ......., în original şi copie; - livret militar seria ......... nr. ........., în copie; - diploma de studii şi foaia matricolă, în copii, sau adeverinţa de certificare a perioadelor de studii învăţământ superior nr. ......... din ........; - adeverinţa privind sporurile la salariu ...........; - adeverinţa privind grupa superioară/condiţii de muncă ..........; - act doveditor din care să reiasă cauza decesului; - FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă, în copie; - BP2 şi certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală profesională,în copie; - certificat de deces seria .......... nr. ........, în copie; - act de stare civilă (buletin/carte de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie); - adeverinţa de studii; - decizia medicală asupra capacităţii de muncă; - talon de plată a pensiei sau copia deciziei de pensie.

DECLARAŢIE

Declar pe propria răspundere, sub sancţiunile prevăzute de Codul penal pentru declaraţii neadevărate, că: - nu am săvârşit infracţiunea de omor sau tentativă de omor asupra susţinătorului decedat; - nu sunt asigurat; - nu realizez venituri lunare mai mari de 35% din câştigul salarial mediu brut; - primesc/nu primesc indemnizaţii prevăzute de legi speciale - dosar nr. .......; - primesc/nu primesc o altă pensie sau ajutor social - dosar nr. .......; - primesc/nu primesc indemnizaţie de şomaj; - nu s-a desfăcut căsătoria cu susţinătorul decedat; - după decesul susţinătorului nu m-am recăsătorit.

Mă oblig ca la împlinirea vârstei de 16 ani şi la începerea fiecărui an şcolar/universitar să prezint, în termen de 10 zile, casei teritoriale/sectoriale de pensii dovada continuării studiilor (în cazul copiilor urmaşi).

Mă oblig a anunţa, în termen de 15 zile, casei teritoriale/sectoriale de pensii orice schimbare ce va surveni în cele declarate mai sus.

În cazul în care nu îmi voi respecta declaraţia asumată prin prezenta cerere, mă oblig să restitui integral sumele încasate nelegal, suportând rigorile legii.

Am completat şi am citit cu atenţie conţinutul declaraţiei de mai sus, după care am semnat.

Data .......... Semnătura

  1. Model cerere pentru expertizarea medicală a capacităţii de muncă

Casa teritorială de pensii

Cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă ................ Nr. ......./.......

CERERE pentru expertizarea medicală a capacităţii de muncă

Subsemnatul(a) .........., având codul numeric personal ........., domiciliat(ă) în localitatea ........, str. ....... nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ..., judeţul/sectorul ........, posesor(posesoare) al(a) buletinului/cărţii de identitate seria ....... nr. ......., solicit expertizarea medicală a capacităţii de muncă în vederea încadrării în grad de invaliditate, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Odată cu prezenta cerere depun şi următoarele acte: 1. copie xerox de pe cartea de identitate/buletinul de identitate 2. bilete externare/scrisori medicale 3. referat medical eliberat de medicul curant 4. analize medicale de laborator 5. investigaţii imagistice 6. explorări funcţionale 7. alte rezultate ale investigaţiilor medicale 8. adeverinţă cu nr. zile de concediu medical cumula în ultimele 12/24 luni - pentru salariaţi

Data Semnătura (https://www.cnpp.ro/formulare-pensii).

9 Anexe 2 – Date de contact ale instituțiilor responsabile

Date de contact: Casa Teritorială de Pensii Casa de Pensii Date de contact

CASA LOCALĂ DE PENSII București B-dul Lacul Tei, nr. 17, sector 2, București Telefon: 031/805.24.32 Fax: 021/212.03.67 Url: http://www.cpmb.ro

CASA LOCALĂ DE PENSII BUCUREȘTI SECTOR 4 Calea Vitan nr. 6, sector 3, București Telefon: 021/326.05.63 Fax: 021/326.05.61 Url: http://www.cpmb.ro

CASA LOCALĂ DE PENSII BUCUREȘTI SECTOR 6 Str. Drumul Taberei, nr. 18, sector 6, București, cod poștal 061416 Telefon: 031/432.99.23; 031/432.99.24; 031/432.99.25 Fax: 031/432.99.21 Url: http://www.cpmb.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII ALBA Str. Tudor Vladimirescu, nr. 61, Alba Iulia Telefon centrală: 0258/811.531 Fax: 0258/819.083 Url: http://www.pensiialba.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII ARAD Str. Voluntarilor, nr. 2A, Arad Telefon: 0257/281.345 Fax: 0257/214.061 Url: http://www.cjpensiiarad.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII ARGEȘ Str. I. C. Brătianu, nr. 38, Pitești Telefon: 0248/222.394 Fax: 0248/218.560 Url: http://www.cjparges.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII BACĂU Str. Ioniță Sandu Sturza, nr.63, Bacău Telefon: 0234/511.366 Fax: 0234/510.085 Url: http://www.cjpbacau.ro Punctul de Lucru - Onești, Str. Republicii, nr. 43 Telefon: 0234/312.545 Fax: 0234/312.179 Relații cu publicul - telefon: 0234/312.545

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII BIHOR Str. Dunărea, nr. 6, Oradea Telefon: 0259/472.238; 0259/413.451; 0259/435.488 Fax: 0259/437.662 Url: http://www.cjpensiibihor.ro

CASA LOCALĂ DE PENSII BEIUȘ Str. Samuil Vulcan, nr. 16, Beiuș Telefon: 0259/321.152 Fax: 0259/321.152 Url: http://www.cjpensiibihor.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII BISTRIȚA-NĂSĂUD Bd. Republicii, nr. 22, Bistrița-Năsăud Telefon: 0263/232.095; 0263/216.460 Fax: 0263/215.419 Url: http://www.cjpbn.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII BOTOȘANI Str. Calea Națională, nr. 85, Botoșani Telefon: 0231/536.724; 0231/536.725 Fax: 0231/513.517 Url: http://www.pensii-botosani.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII BRĂILA Str. Calea Călărașilor, nr. 19, Brăila Telefon: 0239/613.960; 0239/612.152 Fax: 0239/613.148 Url: http://www.cjpbraila.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII BRAȘOV Str. Nicolae Bălcescu, nr. 67, Brașov Telefon: 0268/418.055 Fax: 0268/472.216 Url: http://www.casadepensiibv.ro

Casa Locală de Pensii FĂGĂRAŞ Str. Doamna Stanca nr. 24, Făgăraș Telefon/fax: 0268/211.702 Url: http://www.casadepensiibv.ro E-mail: fagaras@cnpp.ro

CASA JUDEȚEANA DE PENSII BUZĂU Aleea Industriilor, nr. 1, Buzău Telefon: 0238/710.496; 0238/724.041; 0238/724.042 Fax: 0238/721.047 Url: http://www.cjpbuzau.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII CĂLĂRAȘI Str. Flacăra, nr. 57-59, Călărași Telefon: 0242/315.235; 0242/318.959 Fax: 0242/316.918 Url: http://www.cjpcalarasi.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII CARAȘ SEVERIN Str. Traian Lalescu, nr. 27, Reșița Telefon: 0255/214.968 Fax: 0255/217.397 Url: http://www.cjpcaras.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII CLUJ Str. Coșbuc, nr.2, Cluj-Napoca Telefon: 0264/431.010 Fax: 0264/450.080 Url: http://www.pensiicluj.ro

CASA LOCALĂ DE PENSII TURDA Str. Republicii, nr. 15, Turda Telefon: 0264/316.450 Fax: 0264/316.450 Url: http://www.pensiicluj.ro E-mail: turda.cluj@cnpp.ro

CASA LOCALĂ DE PENSII DEJ Str. 1 Mai nr.25, Dej Telefon: 0264/213.620; 0264/211.669 Fax: 0264/213620 Url: http://www.pensiicluj.ro E-mail: dej.dej@cnpp.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII CONSTANȚA Str. Decebal, nr. 13C, Constanța Telefon: 0241/484.420 Fax: 0241/484.445 Url: http://www.pensiiconstanta.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII COVASNA Str. Grigore Bălan, nr. 14, Sf. Gheorghe Telefon: 0267/310.535 Fax: 0267/318.208 Url: http://www.pensii.covasna-ro.eu

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII DÂMBOVIȚA Str. Tudor Vladimirescu, nr. 1A, Târgoviște Telefon: 0245/213.308; 0245/613.845 Fax: 0245/640.487 Url: http://www.cjp-dambovita.minisat.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII DOLJ Str. Mihail Kogalniceanu, nr. 14, Craiova Telefon: 0251/406.300 Fax: 0251/406.338 Url: http://www.pensiidolj.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII GALAȚI Str. Știintei, nr. 97, Galați Telefon: 0236/310.192; 0236/416.585 Fax: 0236/470.177 Url: http://www.cjpgalati.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII GIURGIU Str. Independenței, nr. 105-106, parter, Giurgiu Telefon: 0246/213 057; 0246/212.381 Fax: 0246/212.388 Url: http://www.cjpgiurgiu.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII GORJ Str. Republicii, nr. 2, bl.14, sc. 1, Tg. Jiu Telefon: 0253/213.307 Fax: 0253/218.660 Url: http://www.cjpgorj.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII HARGHITA Str. Kossuth Lajos, nr. 94, Miercurea Ciuc Telefon: 0266/371.204 Fax: 0266/372.612 Url: http://www.cjphr.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII HUNEDOARA Bd. Decebal, bl. A1, sc. B, parter, Deva Telefon: 0254/211.031; 0254/219.094 Fax: 0254/233.723 Url: http://www.cjp-hd.ro

CASA LOCALĂ DE PENSII PETROȘANI Str. 1 Decembrie 1918, nr. 100, Petroșani Telefon: 0254/541.082 Fax: 0254/542.352 Url: http://www.cjp-hd.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII IALOMIȚA Str. Lacului, nr. 10, Slobozia Telefon: 0243/236.339; 0243/232.786 Fax: 0243/232.713 Url: http://www.cjpialomita.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII IAȘI Str. Anastasie Panu, nr. 17-19, bl. Ghica Vodă, sc. 2A-2B, Iași Telefon: 0232/218.540, 0232/218.541 Fax: 0232/410.092 Url: http://www.cjpiasi.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII ILFOV Str. Lacul Tei, nr.17, sector 2, București Telefon: 021/212.12.26; 021/212.12.27; 021/212.12.35 Fax: 021/212.12.15 Url: http://www.pensiiilfov.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII MARAMUREȘ Str. Hortensiei, nr. 1/A, Baia Mare Telefon: 0262/227.448; 0262/227.433; 0262/437.242; 0262/437.175 Fax: 0262/227.497 Url: http://www.pensiimaramures.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII MEHEDINȚI Bd. Carol I, nr. 3, Drobeta Turnu Severin Telefon: 0252/341.377 Fax: 0252/341.381 Url: http://www.cjpmh.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII MUREȘ Str. Tudor Vladimirescu, nr. 60, Tg. Mureș Telefon: 0265/311.021 Fax: 0265/265.018 Url: http://www.cjpmures.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII NEAMȚ Piatra Neamț, str. Calistrat Hogaș, nr. 24 Telefon: 0233/214.501; 0233/211.522 Fax: 0233/212.184 Url: http://www.pensiineamt.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII OLT Str. Al. Tineretului, nr. 1A, Slatina Telefon: 0249/414.647; 0249/411.634 Fax: 0249/433.167; 0249/433.669 Url: http://www.cjpolt.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII PRAHOVA Str. Nicolae Iorga, nr. 1, Ploiești Telefon: 0244/577.406 Fax: 0244/577.406 Url: http://www.pensiiprahova.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII SĂLAJ Bd. Mihai Viteazul, nr. 85, Zalău Telefon: 0260/662.062 Fax: - Url: http://www.cjpsalaj.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII SATU MARE Str. Vasile Lucaciu, nr. 4-6, Satu Mare Telefon: 0261/706.829 Fax: 0261/706.828 Url: http://www.cjpsatumare.datec.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII SIBIU Calea Dumbrăvii, nr. 17, Sibiu Telefon: 0269/211.321; 0269/218.130 Fax: 0269/234.444 Url: http://www.cjpsibiu.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII MEDIAȘ Piața Aurel Vlaicu nr.33-35, Mediaș Telefon: 0269/841.514 Fax: 0269/831.421 Url: http://www.cjpsibiu.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII SUCEAVA Str. Ilie Ilascu, Suceava Telefon: 0230/210.743; 0230/210.753 Fax: 0230/210.740 Url: http://www.cjpsv.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII TELEORMAN Str. Dunării, nr. 1, Alexandria Telefon: 0247/310.517; 0247/322.598 Fax: 0247/311.609 Url: http://www.pensiiteleorman.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII TIMIȘ Str. Andrei Șaguna, nr. 5A,Timișoara Telefon: 0256/308.050; 0256/308.080 Fax: 0256/308.082 Url: http://www.pensiitimis.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII TULCEA Str. Babadag nr. 118, Tulcea Telefon: 0240/531.060; 0240/531.061 Fax: 0240/531.058 Url: http://www.cjptl.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII VÂLCEA Str. Calea lui Traian, nr. 157-159, Rm.Vâlcea Telefon: 0250/730.259; 0350/401.608; 0250/732.450 Fax: 0250/735.865 Url: www.cjpvl.ro

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII VASLUI CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII VASLUI Str. Andrei Mureșan, nr. 22, Vaslui Telefon: 0743.121.121; 0235/313.515 Fax: 0235/313.515 Url: http://www.pensiivs.ro

CASA LOCALĂ DE PENSII BÂRLAD B-dul Epureanu, nr. 23, Bârlad Url: http://www.pensiivs.ro CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII VRANCEA Str. Bdul. Brăilei nr. 3 bis, Focșani Telefon: 0237/212.627 Fax: 0237/217.758 Url: http://www.cjpvn.ro (https://www.cnpp.ro/casele-teritoriale-de-pensii).

TRIBUNALE: ORAȘ, ADRESĂ TRIBUNAL, DATE DE CONTACT

TRIBUNALUL BUCUREȘTI, Bulevardul Unirii nr.37, sectorul, 3. Telefon: 021.408.36.00

TRIBUNALUL ALBA, P-ta Iuliu Maniu, Numarul 24, Alba Iulia. Telefon: 0258.813510, 0258.811184

TRIBUNALUL ARGEȘ, Str. Eroilor, Numarul 5, Pitești. Telefon: 0248.216599

TRIBUNALUL ARAD, B-dul General V. Milea, Numarul 2-4, Arad, judetul Arad, Telefon: 0257.250114

TRIBUNALUL BACĂU, Str. Cuza Voda nr. 1, Bacau, judetul Bacau. Telefon: 0234.207604

TRIBUNALUL BIHOR, Parcul Traian, Numarul 10, Oradea, judetul Bihor. Telefon: 0259.414896

TRIBUNALUL BISTRIȚA-NĂSĂUD, Str. Alba Iulia, Nr.1, Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud, Telefon: 0263.213528

TRIBUNALUL BOTOȘANI, Str. Maxim Gorki, Nr.8, Botosani, judetul Botosani, Telefon: 0231.511739

TRIBUNALUL BRAȘOV, B-dul 15 Noiembrie, NUmarul 45, Brasov, judetul Brasov, Telefon: 0268.419615

TRIBUNALUL BRĂILA, Calea Calarasilor, Numarul 47, Braila, judetul Braila. Telefon: 0239.613975

TRIBUNALUL BUZĂU, B-dul Nicolae Balcescu, Numarul 8-10, Buzau, Telefon: 0238.717.960

TRIBUNALUL CARAȘ-SEVERIN, Str. Horea, Numarul 2-4, Resita, judetul Caras-Severin, Telefon: 0255.213304

TRIBUNALUL CĂLĂRĂȘI, Str. Bucuresti nr. 106, Calarasi, judetul Calarasi, Telefon: 0242.311947

TRIBUNALUL CLUJ, Calea Dorobantilor, Numarul 2-4, Cluj-Napoca, judetul Cluj, Telefon: 0264.596110

TRIBUNALUL CONSTANȚA, Strada Traian, nr. 23 in sediul Palatului de Justitie, Constanta, judetul Constanta, Telefon: 0241.551345

TRIBUNALUL COVASNA, Str. Kriza Janos, Numarul 2, Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, Telefon: 0267.311606

TRIBUNALUL DÂMBOVIȚA, Bulevardul Independentei, nr. 34, Targoviste, judetul Dambovita, Telefon: 0245.612344

TRIBUNALUL DOLJ, Str. Brestei, Numarul 12, Craiova, judetul Dolj, Telefon: 0251.418612

TRIBUNALUL GALAȚI, Str. Brailei, Numarul 153, Galati, judetul Galati, Telefon: 0236.460.331

TRIBUNALUL GIURGIU, Str. Portului, Numarul 13, Giurgiu, judetul Giurgiu, Telefon: 0246.212725

TRIBUNALUL GORJ, B-dul Tudor Vladimirescu, Numarul 34, Targu Jiu, judetul Gorj, Telefon: 0253.218661

TRIBUNALUL HARGHITA, Str. Gheorghe Doja, Numarul 6, Miercurea-Ciuc, judetul Harghita, Telefon: 0266.371616

TRIBUNALUL HUNEDOARA, Str. 1 Decembrie, Numarul 35, Deva, judetul Hunedoara Telefon: 0254.211574

TRIBUNALUL IALOMIȚA, Str. Cosminului, nr. 12, Slobozia, judetul Ialomita, Telefon: 0243.236.950

TRIBUNALUL IAȘI, Str. Anastasie Panu, Numarul 25, Iasi, judetul Iasi, Telefon: 0232.260600

TRIBUNALUL ILFOV Str. Stirbei Voda nr. 18

TRIBUNALUL MARAMUREȘ, B-dul Republicii, Numarul 2 A, Baia Mare, judetul Maramures, Telefon: 0262.218235

TRIBUNALUL OLT, Slatina, Str. Manastirii, Nr. 2, judetul Olt, Telefon: 0249.414989

TRIBUNALUL NEAMȚ, Str. Mihai Eminescu, Numarul 30, Piatra Neamt, judetul Neamt, Telefon: 0233.212717

TRIBUNALUL MUREȘ, Str. Bolyai nr.30, Targu Mures, judetul Mures, Tel: 0265.260323

TRIBUNALUL MEHEDINȚI, B-dul Carol I, Numarul 14, Drobeta-Turnu Severin, judetul Mehedinti, Telefon: 0252.403100

TRIBUNALUL PRAHOVA, str. Gheorghe Lazar, Numarul 6, Ploiesti, judetul Prahova, Telefon: 0244.544781

TRIBUNALUL SUCEAVA, Str. Stefan cel Mare, Numarul 62, Suceava, judetul Suceava, Telefon: 0230.214948

TRIBUNALUL SIBIU, B-dul Victoriei, nr. 11, Sibiu, judetul Sibiu, Telefon: 0269.217104

TRIBUNALUL SĂLAJ, Str. Tudor Vladimirescu nr. 12, Zalau, judetul Salaj, Telefon: 0260.611085

TRIBUNALUL SATU MARE, Str. Mihai Viteazul nr.8, Satu Mare, judetul Satu Mare, Telefon: 0261.716375

TRIBUNALUL VASLUI, Str. Stefan cel Mare nr. 54, Vaslui, judetul Vaslui, Telefon: 0235.311032

TRIBUNALUL TULCEA, Str. Pacii, Numarul 83, Tulcea, judetul Tulcea, Telefon: 0240.512359

TRIBUNALUL TIMIȘ, str. Piata Tepes Voda Numarul 2, Timisoara, judetul Timis, Telefon: 0256.430443 / 0256.498044

TRIBUNALUL TELEORMAN, Str. Independentei, Numarul 22, Alexandria, judetul Teleorman, Telefon: 0247.311.323 / Telefon 0247.406016

TRIBUNALUL VÂLCEA, Scuarul Revolutiei nr. 1, Ramnicu Valcea, judetul Valcea. Telefon: 0250.739120

TRIBUNALUL VRANCEA, Str. Cuza Voda, Numarul 8, Focsani, judetul Vrancea. Telefon: 0237.216000, 0237.612665.

(sursa: http://www.dreptonline.ro/institutii/tribunale.php).

  1. Anexa – Quizz

Fiecare întrebare de mai jos poate avea: toate răspunsurile corecte, niciun răspuns corect sau unul sau mai multe răspunsuri corecte.

Încercuiți varianta/variantele corecte de răspuns.

  1. Pensiile pot fi: a) Private b) Publice c) Doar publice d) Doar private

  2. Pot beneficia de pensie: a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă b) persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective c) Persoanele care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului d) persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie

  3. Stagiul minim de cotizare este de: a) 10 ani b) 15 ani c) 20 de ani d) 25 de ani

  4. Vârsta de pensionare la femei este de: a) 56 de ani b) 60 de ani c) 63 de ani d) 65 de ani

  5. Pensia poate fi: a) Pensie pentru limita de vârstă b) Pensie anticipată c) Pensie de urmaș d) Pensie de invaliditate

  6. Pensia de urmaș se acordă până la vârsta de: a) 14 ani b) 16 ani c) 18 ani d) 26 de ani dacă urmează o formă de învățământ

  7. Instituția responsabilă de asigurarea pensiilor este: a) Primăria b) Inspectoratul teritorial de muncă c) Casa Națională de Pensii d) Direcția de Asistență socială

  8. Sunt atribuții ale Casei de Pensii următoarele: a) Inregistrearea și asigurarea evidenței contribuabililor b) Incheierea de contracte de asigurări sociale c) Nu desfășoară activitatea de constatare si recuperare a creanțelor bugetare, d) Certifică stagiul de cotizare

  9. Litigiile privind domeniul pensiilor sunt soluționate de: a) Casa de Pensii b) Curtea de Apel c) Inspectoratul teritorial de muncă d) Tribunal

  10. Actul de încadrare într-un grad de invaliditate este eliberat în termen de: a) 15 zile de la data înregistrării solicitării b) 30 de zile de la data înregistrării solicitării c) 45 de zile de la data înregistrării solicitării d) 60 de zile de la data înregistrării solicitării

  11. Documentele necesare pentru obținerea pensiei de urmaș sunt: a) decizia medicală asupra capacităţii de muncă b) decizia de pensie/talonul de plată a pensiei c) adeverinţa de studii d) actul doveditor al cauzei decesului

  12. Stagiul maxim de cotizare pentru bărbați este de: a) 15 ani b) 20 de ani c) 25 de ani d) 35 de ani

  13. Actele necesare pentru obținerea pensiei de invalidate se depun la: a) Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă b) Casa de pensii c) Primărie d) Inspectoratul teritorial de muncă

  14. . Decizia privind stabilirea gradului de invaliditate: a) poate fi contestată în 30 de zile b) se contestă la comisiile medicale c) poate fi contestată în 15 zile d) niciuna din variantele de mai sus

  15. Dosarul de pensionare trebuie să cuprindă următoarele documente: a) cerere pentru înscrierea la pensia pentru limită de vârstă; b) carnetul de muncă c) certificatul de naștere d) adeverinţă privind sporurile şi adaosurile.

Intreabă un expert