Procedura disciplinară

Intreabă un expert

Informarea cetățenilor din mediul urban privind procedura disciplinară

Cuprins

  1. Introducere

În cadrul proiectului „Justitie pentru mediul rural”, se urmărește informarea cetățenilor din mediul rural privind domeniile de interes referitoare la justiție, creându-se astfel mijloacele necesare creșterii accesului la justiție al cetățenilor.

Procedura disciplinară face referire la răspunderea disciplinară în calitate de angajat, și pentru că nu puține sunt situațiile în care angajații sunt supuși procedurii disciplinare, este esențial, ca fiecare cetățean să fie informat cu privire la ce înseamnă și ce presupune mai exact procedura disciplinară.

Respectarea disciplinei muncii este o obligație generală a oricărui salariat, obligație care derivă din raportul de subordonare care se stabilește între părți prin încheierea contractului individual de muncă și este valabil pe toată durata de executare a acestuia.

Potrivit Codului Muncii, abaterea disciplinară este definită ca fiind „o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici” (https://www.juridice.ro/). Altfel spus, răspunderea disciplinară are, așadar, o natură contractuală, nepatrimonială și se poate cumula cu alte forme ale răspunderii juridice (patrimonială, contravențională sau chiar penală).

Sunt abateri disciplinare următoarele fapte:

  • „manifestările care aduc atingere prestigiului autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea
  • neglijenţă şi superficialitate manifestată în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a dispoziţiilor legale sau a celor primite de la şefii ierarhici ori de la autorităţile anume abilitate de lege
  • întârzierea repetată şi nejustificată în îndeplinirea sarcinilor de serviciu
  • depăşirea atribuţiilor de serviciu ori manifestarea unui comportament necorespunzător faţă de persoanele private de libertate, care contravine legii privind executarea pedepselor, sau faţă de alte persoane cu care intră în contact în timpul serviciului
  • absenţa nemotivată ori întârzierea repetată la serviciu
  • părăsirea nejustificată a locului de muncă în timpul programului de lucru, de natură a perturba activitatea compartimentului de muncă” (www.lege5.ro).

Procedura disciplinară face referire la sancțiunile disciplinare care pot fi aplicate salariatului atunci când a încălcat una din clauzele contractuale și la răspunderea disciplinară a acestuia. În cele ce urmează vom putea vedea care sunt prevederile legale care reglementează aceste aspecte.

Domeniul de drept care reglementează juridic serviciile privind procedura de disciplină este dreptul muncii, precum și serviciile cu componente juridice implicate in domeniul cu privire la procedura disciplină din cadrul instituțiilor publice și private și din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă.

  1. Legislație

Abaterea disciplinară este reglementată prin Codul Muncii și reglementează faptul că, calitatea de salariat este premisa angajării răspunderii disciplinare, urmată de îndeplinirea umătoarelor condiții:

  • „existența unei fapte ilicite
  • producerea unui rezultat păgubitor
  • existența unei legături cauzale între faptă și rezultatul păgubitor (legătură ce se prezumă relativ)
  • vinovăția persoanei care a săvârșit abaterea disciplinară (indiferent dacă este vorba de intenție sau culpă, directă sau indirectă” (https://legislatiamuncii.ro).

Conform art. 248 din Codul Muncii, sancțiunile disciplinare pe care angajatorul le poate aplica angajaților sunt: • „avertismentul scris, este singura măsura ce poate fi aplicată fără efectuarea in prealabil a unei cercetări disciplinare • retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzator funcției in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile; • reducerea salariului de baza pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%; • reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%; • desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă” (https://legislatiamuncii.ro).

Un aspect deosebit de important, însă destul de frecvent uitat de către angajatori, este faptul că sancţiunea disciplinară aplicată se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancţiune disciplinară în acest termen (un fel de reabilitare disciplinară). Radierea sancţiunilor disciplinare se constată prin decizie a angajatorului emisă în formă scrisă.

Potrivit art. 249 din Codul muncii, amenzile disciplinare sunt interzise, iar pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancţiune. Este important de știut care sunt criteriile în raport cu care se individualizează sancțiunea disciplinară, astfel prin Codul Muncii, art. 250 au fost reglementate o serie de criterii: a) „împrejurările în care fapta a fost săvârşită b) gradul de vinovăţie a salariatului c) consecinţele abaterii disciplinare d) comportarea generală în serviciu a salariatului e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta” (Codul Muncii).

Potrivit legislației în vigoare privind procedura disciplinară, începe cu:

  • „declanșarea cercetării procedurii disciplinare prealabile – în această etapă reprezentantul legal al firmei care a fost înștiințat cu privire la fapta săvârșită de către salariat, întocmește un referat în care se precizează fapta săvârșită de salariat, referat care va fi înregistrat în registrul de intrări al firmei.
  • Numirea comisiei de disciplină – se intocmește o comisie care va analiza fapta săvârșită. Se recomandă un număr imparțial de membrii in comisie, astfel se va putea evita paritatea deciziei de sancționare sau de încetare a cercetarii disciplinare.
  • Un al treilea pas al procedurii disciplinare este convocarea salariatului printr- o dispoziție de convocare prin care se precizează obiectul exact cum este scris in referatul inițial, data, ora și locul intrevederii, precum și faptul că salariatul poate fi asistat de către un reprezentant al sindicatului al carui membru este/un reprezentant al salariaților și va fi inmânată cu semnătura de primire, salariatului in cauză.
  • Desfășurarea procedurii prealabile – în această etapă, salariatul este întrebat cu privire la fapta săvârșită și îi este oferită posibilitatea de a se apăra. În urma interogării se va întocmi un process verbal, care este recomandat să fie semnat și de alți doi martori.
  • Ultima etapă, este finalizarea procedurii prealabile, etapă în care comisia de disciplină va intocmi un raport de cercetare in care se va specifica dacă fapta săvârșita de salariat este incadrată ca abatere disciplinară sau nu precum și propunerile de sancționare” (https://legislatiamuncii).
  1. Instituții responsabile

Instituția responsabilă de soluționarea petițiilor și a reclamațiilor privind procedura disciplinară este Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar instituțiile responsabile de soluționarea litigiilor privind procedura disciplinară sunt tribunalul și Curtea de Apel.

Atribuțiile principale ale Inspectoratului Teritorial de Muncă sunt:

  • „controlează aplicarea reglementărilor legale, generale și speciale, cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea și incetarea contractelor individuale de munca;
  • controlează stabilirea și acordarea drepturilor cuvenite salariaților ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil și din contractele individuale de munca;
  • controlează aplicarea măsurilor de respectare a egalității de șanse și de tratament intre femei și bărbați;
  • asigură evidența muncii prestate in baza contractelor individuale de muncă, prin registrul general de evidență al salariaților, precum și evidența zilierilor și a beneficiarilor prestațiilor acestora
  • controlează folosirea forței de munca, in scopul identificării cazurilor de muncă nedeclarată
  • asigura inregistrarea contractelor colective de muncă la nivel de unități și verifică prevederile acestora
  • controlează, coordonează și indrumă metodologic aplicarea prevederilor referitoare la securitatea și sănătatea in muncă” (http://www.itmcluj.ro/atrib.html).

Atribuțiile Tribunalului sunt:

Tribunalul este competent pentru soluționarea litigiilor ce țin de asigurări sociale (pensii, șomaj etc.), litigii privind relațiile de muncă (contracte de muncă, reglementările aplicabile în domeniul muncii etc.) și accidente de muncă. Acesta este competent, de asemenea, în materie de reglare colectivă a datoriilor introduse de persoane fizice.

Atribuțiile Curții de Apel

  • „judecă apelurile declarate împotriva hotărîrilor pronunţate în primă instanţă de tribunale şi judecătoriile specializate;
  • Judecă în primă instanță, cererile în materie de contencios administrativ și fiscal, potrivit legii speciale;
  • judecă recursurile declarate împotriva hotărîrilor pronunţate de tribunale în apel, precum şi în alte cauze prevăzute de lege
  • judecă, în limitele competenţei sale, cauzele supuse căilor exraordinare de atac
  • generalizează practica judiciară
  • soluţionează conflictele de competenţă apărute între tribunale;
  • exercită alte atribuţii, conform legi” (http://www.justice.gov.md/).
  1. Listă de documente de care instituția este responsabilă

Tribunalul judecă următoarele litigii de muncă:

  • Incălcarea măsurilor unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de muncă
  • constatarea nulității unui contract individual de muncă cerută de părți pe intreaga perioadă in care se aplică contractul
  • plata despăgubirilor pentru pagubele cauzate și restituirea unor sume care au format obiectul unor plăți nedatorate
  • neeliberarea adeverinței privind vechimea in muncă sau inscrierile incorecte efectuate in aceasta
  • plata unor despăgubiri pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de părți prin neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor stabilite prin contractul individual de muncă ori raportul de serviciu
  • constatarea incetării raporturilor de serviciu ori a unor clauze ale acestora.
  • acțiunea declanșată de către fostul salariat, al cărui contract de muncă a incetat cu prilejul unei concedieri colective, pentru nerespectarea de către angajator a obligației privind interzicerea angajării de personal in termen de 45 de zile de la concedierea colectivă, etc.
  • abaterile disciplinare
  • lipsa intocmirii contractului individual de muncă și a fișei de post
  • neplata asigurărilor angajatului de către angajator datorate către stat.

Ca instanță de fond, curtea de apel, judecă contestațiile privind deciziile acordate de prima instanță de judecată.

  1. Listă de proceduri (de obținere a documentelor)

Decizia de sancționare

În urma săvârșirii unei abateri disciplinare de către salariat, angajatorul trebuie să dispună aplicarea sancțiunii disciplinare printr-o decizie emisă in formă scrisă, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data săvârșirii acesteia. Decizia de sancționare trebuie adusă la cunoștința angajatului in termen de cinci zile calendaristice de la data emiterii. Decizia produce efecte din momentul comunicării acesteia și ca să fie valabilă, trebuie să conțină următoarele informații care să demonstreze că măsura luată este justificată, că au existat motive temeinice pentru respingerea apărării salariatului, precum și modalitatea prin care poate contesta masura luată impotriva lui:

  • informații despre abaterea disciplinară – descrierea faptei
  • prevederile care au fost încălcate de către salariat (ex.: din regulamentul intern, clauzele contractului individual de muncă)
  • argumentele care au stat la baza respingerii formelor de apărare ale salariatului
  • prevederile legale potrivit cărora se aplică sancțiunea disciplinară
  • condițiile in care sancțiunea poate fi contestată
  • precizarea instanței competente la care poate fi contestată sancțiunea. Comunicarea se face personal salariatului, cu semnătura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul salariatului, iar acesta poate contesta decizia de sancționare la instanțele de judecată competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință privind sancționarea.
  1. Exemple de spețe

Pentru o înțelegere mai corectă și eficiență a informațiile de mai sus și pentru a ne asigura că cetățenii vor asimila mai bine toate aceste informații au fost formulate câteva spețe privind procedura disciplinară. Precizăm faptul că aceste spețe au fost preluate si adaptată de pe site-ul www.rolii.ro.

Speța nr. 1 - Contestație decizie de sancționare

Reclamanta O. P. a depus cerere de recurs la Curtea de Apel, Cluj Napoca prin care contestă sentința civilă nr. 2054/17.05.2019, pronunțată de Tribunalul Cluj Napoca – Secția Conflicte de Muncă, Asigurări Sociale în dosarul nr. XXX. Recurenta solicită admiterea recursului, casarea sentinței și trimiterea cauzei spre rejudecare. Aceasta arată că instanța de fond, în mod greșit a reținut că decizia de sancționare disciplinară a fost emisă cu depășirea termenului legal prevăzut de art. 268 alin. 1 Codul Muncii, făcând o aplicare greșită a legii. Astfel, arată că angajatorul a luat cunoștință de existența abaterilor disciplinare la data de 10.03.2019, decizia de sancționare fiind emisă la 14.03.2019, fiind astfel respectate prevederile legale. La aceasta, Curtea de Apel a hotărât: respingerea ca nefondat, recursul declarat de recurentei O.P. împotriva sentinței civile nr. 2054/17.05.2019, pronunțată de Tribunalul Cluj Napoca – Secția Conflicte de Muncă, Asigurări Sociale și obligă recurentul să plătească intimatei suma de 1.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată în recurs.

Speța nr. 2 – sancțiune disciplinară

La data de 12.08.2018, contestatarul S.D depune o cerere la tribunalul Ploiești având ca obiect „contestație decizie de sancționare”, în contradictoriu SC. DM Construct SRL, cu sediul in Ploiești. Contestatorul a solicitat la Tribunalul Ploiești, anularea deciziei nr. 90/28.06.2018, prin care i-a fost aplicată sancțiunea reducerii salariului de bază cu 10% pe 3 luni. Intimata a formulat intâmpinare solicitând respingerea contestației ca neintemeiată deoarece S.D a săvârșit fapta de hărțuire prin cuvinte jignitoare, aspect confirmat de martorul G.O. Analizând actele și lucrările dosarului, instanța reține următoarele: Prin decizia contestată, intimata a dispus în temeiul disp.art. 7.7 și 7.8 din Regulamentul Intern aplicarea acestei sancțiuni întrucât contestatorul a utilizat cuvinte necorespunzătoare unei colege de serviciu, prin care i-a fost lezată respectivei persoane onoarea și demnitatea. Instanța observa că chiar dacă sancțiunile disciplinare aplicate anterior de unitate prin Dec. Nr.46/2017, Dec. Nr. 337/2017 nu au legătură cu prezenta cauză, fiind aplicate pentru alte fapte, prin Decizia nr.145/12.08.2017 contestatorul a mai fost sancționat cu reducerea salariului cu 5% pe o lună pentru fapte de aceeași natură cu cele din prezenta decizie. Nu pot fi reținute apărările reclamantului referitoare la garantarea constituțională a libertății de gândire și opinie întrucât acest drept este garantat doar în măsura în care prin aceste opinii nu se aduc prejudicii altor persoane. Astfel, nu este îngăduită lezarea demnității și onoarei persoanelor decât în măsura în care faptele imputate sunt dovedite și chiar și atunci nu se poate tolera o astfel de atitudine în cadrul unor relații sociale de muncă. Tribunalul apreciază că măsura dispusă este legală și temeinică, nu sunt motive de nulitate a deciziei, iar intimata a dozat în mod corespunzător sancțiunea raportat la faptele sancționate anterior prin Decizia nr. 145/12.08.2017 (fapte de aceeași natură cu cele menționate în decizia contestată). La aceasta, Curtea de Apel a hotărât: respinge ca neîntemeiată contestația formulată de contestatorul S.D în contradictoriu cu intimate SC DM CONSTRUCT SRL.

  1. Scenariu educațional

În contextul creşterii informării cetățenilor cu privire la aspectele importante ale dreptului privind accesul la informațiile de interes public se impune elaborarea unui scenariu educațional pentru ca cetățenii să înțeleagă mai bine toate aceste aspecte. Educația juridică a cetățenilor trebuie văzută ca un proces continuu, astfel pornind de la legislația în vigoare a fost creat următorul scenariu:

"F.O este angajatul unei mari întreprinderi care are punctul de lucru în com. Baciu, jud. Cluj, iar la data de 12. 02. 2020 a încălcat regulamentul de ordine interioară și una din clauzele contractuale. La data de 13.02.2020, angajatorul ia la cunoștință despre faptele comise de către salariatul F.O. și a dispus deschiderea unei proceduri disciplinare în urma căreia salariatul să fie sancționat. Astfel, este întrunită o comisie de disciplină care se va ocupa de anchetă și a fost înștiințat în scris salariatul cu privire la data, locul și ora la care va avea loc ancheta disciplinară. In data de 15 februarie 2020, ora 10:00, la sediul central al întreprinderii, salariatul F.O se prezintă în sala de conferințe, acolo unde este așteptat de către membrii comisiei de disciplină și reprezentantul legal al întreprinderii. După prezentarea membrilor comisiei de disciplină, salariatul este luat la întrebări cu privire la faptele săvârșite în cadrul întreprinderii, pentru a afla care au fost motivele care a stat la baza săvârșirii acestora. F.O. răspunde cu calm întrebărilor adresate de către comisie și afirmă că el nu a încălcat nici o clauză prevăzută în contractul de muncă și că a respectat regulamentul de ordine interioară. Salariatul este întrebat dacă poate dovedi că nu a săvârșit aceste fapte, deoarece alți doi angajați, colegi cu F.O au declarat că au fost martori când a dezvăluit informații privind contabilitatea firmei, încâlcând astfel clauza de confidențialitate. F.O refuză să răspundă la această întrebare. În urma anchetei, comisia a ajunge la concluzia că, salariatul F.O a încâlcat clauza de confidențialitate, clauză prevăzută în contractul individual de muncă, precum și câteva dispoziții prevăzute in regulamentul de ordine interioară. Având în vedere aceste aspecte, angajatorul dispune sancționarea lui F.O cu reducerea salariului de bază pe o durată de 2 luni cu 10% și dispune încheierea deciziei de sancționare care va cuprinde descrierea faptelor săvârșite de către salariatul F.O, temeiul de drept in baza căruia sancțiunea disciplinară se aplică, termenul in care sancțiunea poate fi contestată, precum și instanța competentă la care sancțiunea poate fi contestată de către salariat în măsura în care acesta nu este de acord cu decizia luată de către angajator. Salariatul F.O ia la cunoștință în scris despre decizia de sancționare, iar în urma aflării măsurii de sancționare pe care angajatorul i-a aplicat-o, devine vizibil nervos și își spune că va merge în instanță pentru contestarea acesteia. "

În urma acestui scenariu, se urmărește creșterea accesului la informații privind procedura disciplinară atât pentru salariați cât și pentru angajatori,

Acestea fiind spuse, este important să cunoști legislația muncii, dar și regulamentul intern al companiei pentru care lucrezi și prevederile contractelor pe care le semnezi, acordând atenție sporită clauzelor speciale. Astfel vei putea acționa mereu in acord cu normele pe care trebuie să le respecți și vei putea evita situațiile problematice și sancțiunile disciplinare

Bibliografie:

  1. Codul Muncii, disponibil online pe https://www.codulmuncii.ro/
  2. http://www.rolii.ro
  3. http://www.dreptonline.ro/institutii/tribunale.php
  4. http://www.justitia-romana.org/curtea-de-apel/Curtea-de-Apel-TIMISOARA
  5. https://www.juridice.ro/
  6. http://www.legislatiamuncii.ro
  7. http://www.itmcluj.ro/atrib.html
  8. http://www.justice.gov.md/
  1. ANEXE – modele de cereri

Model Contestaţie împotriva deciziei de sancţionare disciplinară

Instanţa ..... Domnule Preşedinte, Subsemnatul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în ....., având codul numeric personal ....., cu domiciliul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedură la numitul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în....., având următoarele date de contact personal prin mandatar/prin reprezentant legal/prin reprezentant judiciar (nume ....., prenume .....)/reprezentat prin avocat (nume ....., prenume .....), cu sediul profesional în ....., având următoarele date de contact..... în contradictoriu cu intimata28 (denumirea persoanei juridice ....), cu sediul în ....., având codul unic de înregistrare/numărul de înmatriculare în registrul comerţului/numărul de înscriere în registrul persoanelor juridice …., cont bancar….., deschis la ….., prin reprezentant legal: administrator, preşedinte/director-general (nume ....., prenume .....), formulăm

CONTESTAŢIE ÎMPOTRIVA DECIZIEI DE SANCŢIONARE DISCIPLINARĂ prin care solicităm instanţei, ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună:

  • anularea deciziei de sancţionare nr. ....., emisă de intimată în data de ..... .
  • obligarea intimatei la plata de daune morale, apreciate la valoarea de ....., potrivit art. 253 alin. (1) şi (2) din Codul muncii În fapt, arătăm că ..... am desfăşurat activitate în calitate de salariat, ocupând funcţia de ..... în temeiul contractului individual de muncă încheiat cu intimata ....., nr. ..... din ..… . Pe parcursul executării acestui contract ..... La data ..... mi s-a comunicat decizia de aplicare a sancţiunii disciplinare. ..... Decizia de sancţionare disciplinară este nelegală, neîntemeiată şi nejustificată pentru următoarele motive: ..... . În drept, ne întemeiem cererea pe dispoziţiile...... . Intimata a emis decizia de sancţionare disciplinară cu încălcarea dispoziţiilor imperative ale art.....

În dovedire, solicităm încuviinţarea:probei cu înscrisuri/probei testimoniale/probei cu interogatoriul intimatei/probei cu expertiză judiciară în specialitatea ..... Aceste probe sunt pertinente, concludente şi utile cauzei deoarece tind la dovedirea următoarelor teze probatorii: ..... În cadrul probei cu înscrisuri, depunem următoarele înscrisuri în copii certificate pentru conformitate cu originalul, în ....exemplare. În conformitate cu art. 453 din C. proc. civ., solicităm instanţei să oblige pârâtul la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces Depunem prezenta cerere de chemare în judecată, în două exemplare.

Anexăm prezentei: procura în original/copie legalizată/împuternicirea avocaţială/delegaţia de reprezentare/ împuternicirea sindicatului,decizia de sancţionare disciplinară nr. …/…..; contract individual de muncă nr. …/….. şi alte înscrisuri….. . Data, Semnătura, Domnului Preşedinte al Tribunalului ...

Model acțiune în anularea parțială a deciziei de sancționare. Înlocuirea sancțiunii disciplinare

Instanţa:Tribunalul în a cărei circumscripție își are domiciliul/ reședința/locul de muncă reclamantul Domnule Preşedinte, Subsemnatul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în ....., având codul numeric personal ....., cu domiciliul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedură la numitul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în....., având următoarele date de contact, personal/prin mandatar/prin reprezentant legal/prin reprezentant judiciar (nume ....., prenume .....)/reprezentat prin avocat (nume ....., prenume .....), cu sediul profesional în ....., având următoarele date de contact..... în contradictoriu cu intimata (denumirea persoanei juridice .....), cu sediul în ....., având codul unic de înregistrare/numărul de înmatriculare în registrul comerţului/numărul de înscriere în registrul persoanelor juridice, cont bancar…., deschis la....., prin reprezentant legal: administrator/preşedinte/director-general (nume ....., prenume .....), formulăm

CONTESTAȚIE ÎMPOTRIVA DECIZIEI DE SANCȚIONARE DISCIPLINARĂ prin care solicităm instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună:  anularea parțială a deciziei de sancționare disciplinară nr……. Din……… emisă de ………………..în privința sancțiunii aplicate;  înlocuirea sancțiunii disciplinare a…..  plata cheltuielilor de judecată ocazionate de proces. În fapt, arătăm că am avut calitatea de salariat la intimată, raporturile juridice de muncă desfășurându-se în baza contractului individual de muncă înregistrat sub nr. ..... din ..... , pe funcția de…. Prin decizia nr………din …………….angajatorul a dispus sancționarea disciplinară cu desfacerea contractului individual de muncă. Decizia mi-a fost comunicată la data de………………….. Decizia de sancționare disciplinară este nelegală și netemeinică în privința sancțiunii dispuse, întrucât angajatorul nu a aplicat criteriile de stabilire a sancțiunii disciplinare în raport de gravitatea abaterii disciplinare săvârșite. În drept, ne întemeiem cererea pe dispoziţiile..... . În dovedire, solicităm încuviinţarea probei cu înscrisuri/ probei testimoniale/probei cu interogatoriu cu următoarea teza probatorie: aplicarea greșit a criteriilor de individualizare a sancțiunii. În cadrul probei cu înscrisuri, depunem următoarele înscrisuri în copii certificate pentru conformitate cu originalul, în....exemplare. În cadrul probei testimoniale, indicăm în vederea audierii, în calitate de martori, pe numiţii ....., cu domiciliul în ....., pentru dovedirea următoarelor împrejurări de fapt ..... şi solicităm citarea acestora. În cadrul probei cu interogatoriu, ataşăm interogatoriul ce urmează a-i fi luat intimatei, sub sancţiunea aplicării dispoziţiilor art. 358 din C. proc. civ., pentru dovedirea faptelor personale vizând..... . În conformitate cu art. 411 alin.(1) pct.2) din C. proc. civ solicităm judecarea cauzei, în lipsă. În conformitate cu art. 453 din C. proc. civ., solicităm instanţei să oblige intimata la plata cheltuielilor de judecată241 ocazionate de acest proces. Depunem prezenta cerere de chemare în judecată, în ….. exemplare. Anexăm cererii: procura în original/copie legalizată/împuternicirea avocaţială/delegaţia de reprezentare/ împuternicirea sindicatului, contractul individual de muncă nr. …./.... şi alte înscrisuri ..... . Data, Semnătura, Domnului Preşedinte al Tribunalului…….. (sursa: http://portal.just.ro/).

Model de decizie de sancționare disciplinară cu reducerea salariului pe o perioada de 3 luni cu 10%

Angajator ............................................................................................. Adresa .................................................................................................. Înregistrată la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../..... C.U.I. .................................................................................................... Telefon: ......................................./Fax: .............................................. Antet DECIZIA nr. ………… din data de……………… Ca urmare a referatului/notei/adresei inregistrata cu nr. ……………… de sesizare a conducerii ………………, de catre ………………, cu privire la savarsirea de catre salariatul/a ……………… a urmatoarei abateri disciplinare ………………, In baza Procesului-verbal privind desfasurarea procedurii cercetari disciplinare prealabile inregistrat cu nr. ………………, In temeiul dispozitiilor art. 247 si art. 248 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii si potrivit prevederilor Regulamentului intern al ………………; Presedintele/Rectorul/Directorul General/Directorul ………………, numit prin ……………… nr. …………/……………… a ………………; DECIDE: Art. 1. – D-na/l ………………, avand functia de ……………… in cadrul ……………… se sanctioneaza cu reducerea salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. Art. 2. – Motivele de fapt ale sanctionarii disciplinare cu reducerea salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10% sunt urmatoarele: (1) Obiectul abaterii disciplinare il reprezinta fapta/ele in legatura cu munca salariatului, care consta/u intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre acesta, prin care s-au incalcat: – normele legale – regulamentul intern – contractul individual de munca – contractul colectiv de munca aplicabil – ordinele si dispozitiile conducatorilor ierarhici Punctul de vedere al salariatului/ei este cel consemnat: a) in Notele explicative scrise, inregistrate cu nr. ..........................., prin care salariatul si-a prezentat propria pozitie in legatura cu fapta imputata, precum si apararile invocate in favoarea sa; b) salariatul in cauza a refuzat sa prezinte Note explicative scrise, fapt consemnat ca atare in ................................................................................................................... c) Avand in vedere neprezentarea salariatului la convocare, fara un motiv obiectiv, Comisia a aplicat dispozitiile art. 251 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, potrivit cu care angajatorul are dreptul sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. Asa cum rezulta si din Notele explicative formulate, salariatul/a: a) recunoaste b) nu recunoaste savarsirea faptelor si invoca in apararea sa urmatoarele imprejurari: …………………………… (2) Latura obiectiva: Salariatul/a a savarsit urmatoarele fapte:………………………………… (3) Faptele au fost savarsite in urmatoarele imprejurari: …………………………………………… (4) Salariatul/a a savarsit faptele mai sus mentionate cu incalcarea: – obligatiilor de serviciu propriu-zise, si anume: ……………………………… stabilite prin…………………………… – normelor de comportare din unitate si anume: …………………………..…… stabilite prin ……………..…………… (5) Gravitatea faptei consta in: ……………… (6) Consecintele abaterii disciplinare: (7) Latura subiectiva: fapta a fost savarsita cu: ……………… intentie directa (De exemplu intentie indirecta, culpa cu prevedere, culpa simpla.) (8) Cauze exoneratorii de raspundere:……………………………………………… (9) Antecedentele salariatului:………..………………………..…..……………… (10) Comportarea generala in serviciu a salariatului ……………………………… (11) Termenele de prescriptie prevazute pentru angajarea raspunderii disciplinare …………………………………………………………………… (12) In verificarea sustinerilor facute de salariat in aparare si a constatarilor din referatul de sesizare, s-au analizat urmatoarele probe: …………………………… Art. 3. – Motivul de drept al aplicarii sanctiunii disciplinare il constituie art. 247-252 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, in special art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Art. 4. – Prezenta decizie se poate contesta in termen de 30 de zile, la Art. 5. – (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii. (2) Prezenta decizie isi produce efectele de la data comunicarii sale. REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR, Data comunicarii: …… Semnatura de luare la cunostinta a salariatului: ……………… (https://legislatiamuncii).

Antet Nr……./……….. Către, Salariat Adresa: __ Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ____, situat în _, în data de __, ora _ în vederea efectuării cercetarii disciplinare prealabile conform art. 251 alin. 2 din Codul Muncii. Vă aducem la cunostinta ca veți fi cercetată disciplinar pentru faptul că __

Este pusă în discuție încălcarea prevederilor cuprinse in urmatoarele documente:

  • Regulamentului Intern, ____
  • Codul Muncii__,
  • Fișa postului ___

Vă informam ca puteți fi îinsoțită de către un reprezentant al salariaților, sau un avocat. Persoana/persoanele împuternicite să efectueze cercetarea disciplinară sunt: ___. În cazul neprezentării dvs. la convocarea făcută, fără un motiv obiectiv, dă dreptul angajatorului să dispună sancționarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile. În cursul cercetarii disciplinare prealabile aveți dreptul să formulați și să susțineți toate apărările în favoarea dvs. Prezenta s-a intocmit in 2 (doua) exemplare, din care 1 exemplar v-a fost înaintat spre luare la cunoștință. Data: ____
Semnătură, Eu, ___, am luat la cunostinta de prezenta convocare (semnatura salariat convocat si data)

  1. Anexe – date de contact instituții responsabile

TRIBUNALE: ORAȘ, ADRESĂ TRIBUNAL, DATE DE CONTACT

TRIBUNALUL BUCUREȘTI, Bulevardul Unirii nr.37, sectorul, 3. Telefon: 021.408.36.00

TRIBUNALUL ALBA, P-ta Iuliu Maniu, Numarul 24, Alba Iulia. Telefon: 0258.813510, 0258.811184

TRIBUNALUL ARGEȘ, Str. Eroilor, Numarul 5, Pitești. Telefon: 0248.216599

TRIBUNALUL ARAD, B-dul General V. Milea, Numarul 2-4, Arad, judetul Arad, Telefon: 0257.250114

TRIBUNALUL BACĂU, Str. Cuza Voda nr. 1, Bacau, judetul Bacau. Telefon: 0234.207604

TRIBUNALUL BIHOR, Parcul Traian, Numarul 10, Oradea, judetul Bihor. Telefon: 0259.414896

TRIBUNALUL BISTRIȚA-NĂSĂUD, Str. Alba Iulia, Nr.1, Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud, Telefon: 0263.213528

TRIBUNALUL BOTOȘANI, Str. Maxim Gorki, Nr.8, Botosani, judetul Botosani, Telefon: 0231.511739

TRIBUNALUL BRAȘOV, B-dul 15 Noiembrie, NUmarul 45, Brasov, judetul Brasov, Telefon: 0268.419615

TRIBUNALUL BRĂILA, Calea Calarasilor, Numarul 47, Braila, judetul Braila. Telefon: 0239.613975

TRIBUNALUL BUZĂU, B-dul Nicolae Balcescu, Numarul 8-10, Buzau, Telefon: 0238.717.960

TRIBUNALUL CARAȘ-SEVERIN, Str. Horea, Numarul 2-4, Resita, judetul Caras-Severin, Telefon: 0255.213304

TRIBUNALUL CĂLĂRĂȘI, Str. Bucuresti nr. 106, Calarasi, judetul Calarasi, Telefon: 0242.311947

TRIBUNALUL CLUJ, Calea Dorobantilor, Numarul 2-4, Cluj-Napoca, judetul Cluj, Telefon: 0264.596110

TRIBUNALUL CONSTANȚA, Strada Traian, nr. 23 in sediul Palatului de Justitie, Constanta, judetul Constanta, Telefon: 0241.551345

TRIBUNALUL COVASNA, Str. Kriza Janos, Numarul 2, Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, Telefon: 0267.311606

TRIBUNALUL DÂMBOVIȚA, Bulevardul Independentei, nr. 34, Targoviste, judetul Dambovita, Telefon: 0245.612344

TRIBUNALUL DOLJ, Str. Brestei, Numarul 12, Craiova, judetul Dolj, Telefon: 0251.418612

TRIBUNALUL GALAȚI, Str. Brailei, Numarul 153, Galati, judetul Galati, Telefon: 0236.460.331

TRIBUNALUL GIURGIU, Str. Portului, Numarul 13, Giurgiu, judetul Giurgiu, Telefon: 0246.212725

TRIBUNALUL GORJ, B-dul Tudor Vladimirescu, Numarul 34, Targu Jiu, judetul Gorj, Telefon: 0253.218661

TRIBUNALUL HARGHITA, Str. Gheorghe Doja, Numarul 6, Miercurea-Ciuc, judetul Harghita, Telefon: 0266.371616

TRIBUNALUL HUNEDOARA, Str. 1 Decembrie, Numarul 35, Deva, judetul Hunedoara Telefon: 0254.211574

TRIBUNALUL IALOMIȚA, Str. Cosminului, nr. 12, Slobozia, judetul Ialomita, Telefon: 0243.236.950

TRIBUNALUL IAȘI, Str. Anastasie Panu, Numarul 25, Iasi, judetul Iasi, Telefon: 0232.260600

TRIBUNALUL ILFOV Str. Stirbei Voda nr. 18

TRIBUNALUL MARAMUREȘ, B-dul Republicii, Numarul 2 A, Baia Mare, judetul Maramures, Telefon: 0262.218235

TRIBUNALUL OLT, Slatina, Str. Manastirii, Nr. 2, judetul Olt, Telefon: 0249.414989

TRIBUNALUL NEAMȚ, Str. Mihai Eminescu, Numarul 30, Piatra Neamt, judetul Neamt, Telefon: 0233.212717

TRIBUNALUL MUREȘ, Str. Bolyai nr.30, Targu Mures, judetul Mures, Tel: 0265.260323

TRIBUNALUL MEHEDINȚI, B-dul Carol I, Numarul 14, Drobeta-Turnu Severin, judetul Mehedinti, Telefon: 0252.403100

TRIBUNALUL PRAHOVA, str. Gheorghe Lazar, Numarul 6, Ploiesti, judetul Prahova, Telefon: 0244.544781

TRIBUNALUL SUCEAVA, Str. Stefan cel Mare, Numarul 62, Suceava, judetul Suceava, Telefon: 0230.214948

TRIBUNALUL SIBIU, B-dul Victoriei, nr. 11, Sibiu, judetul Sibiu, Telefon: 0269.217104

TRIBUNALUL SĂLAJ, Str. Tudor Vladimirescu nr. 12, Zalau, judetul Salaj, Telefon: 0260.611085

TRIBUNALUL SATU MARE, Str. Mihai Viteazul nr.8, Satu Mare, judetul Satu Mare, Telefon: 0261.716375

TRIBUNALUL VASLUI, Str. Stefan cel Mare nr. 54, Vaslui, judetul Vaslui, Telefon: 0235.311032

TRIBUNALUL TULCEA, Str. Pacii, Numarul 83, Tulcea, judetul Tulcea, Telefon: 0240.512359

TRIBUNALUL TIMIȘ, str. Piata Tepes Voda Numarul 2, Timisoara, judetul Timis, Telefon: 0256.430443 / 0256.498044

TRIBUNALUL TELEORMAN, Str. Independentei, Numarul 22, Alexandria, judetul Teleorman, Telefon: 0247.311.323 / Telefon 0247.406016

TRIBUNALUL VÂLCEA, Scuarul Revolutiei nr. 1, Ramnicu Valcea, judetul Valcea. Telefon: 0250.739120

TRIBUNALUL VRANCEA, Str. Cuza Voda, Numarul 8, Focsani, judetul Vrancea. Telefon: 0237.216000, 0237.612665.

(sursa: http://www.dreptonline.ro/institutii/tribunale.php).

CURTEA DE APEL: Curtea de APEL date de contact

CURTEA DE APEL ALBA IULIA Adresa: Alba Iulia, str. I.C. Brătianu, nr. 1. Tel.: 0258810289 ; 0258810293;

CURTEA DE APEL BUCUREŞTI Adresa: Bucureşti, Spl. Independenţei, nr. 5, sectorul 4. Tel.: 0213195181 ; 0213195183 ; 0372125300; 0213195180 ;

CURTEA DE APEL CRAIOVA Adresa: Craiova, str. C. Brancusi, nr. 5A. Tel.: 0251418568; 0351403100;

CURTEA DE APEL ORADEA Adresa: Oradea, str. Roman Ciorogariu, nr. 12. Tel.: 0259426883; 0259426884; 035941002 ; 0359410033; Fax: 0259426881;

CURTEA DE APEL SUCEAVA Adresa: Suceava, str. Ştefan cel Marem nr. 62. Tel.: 0230216321;

CURTEA DE APEL BACĂU Adresa: Bacău, str. Cuza Vodă, nr. 1. Tel.: 0234513678 ; 0234514750 ; 0234513296 ; 0234514396; Fax: 0234514480;

CURTEA DE APEL CLUJ NAPOCA Adresa: Cluj-Napoca, P-ţa Ştefan cel Mare, nr. 1. Tel.: 0264504301 ; 0264504302 ; 0264504303; 0264504300; Fax: 0264593866;

CURTEA DE APEL GALAȚI Adresa: Galaţi, str. Brăilei, nr. 153. Tel.: 0236460027;

CURTEA DE APEL PITEȘTI Tel.: 0248219375; 0248219374;

CURTEA DE APEL TÂRGU MUREȘ Adresa: Târgu Mureş, str. Justiţiei, nr. 1. Tel.: 0265263694 ; 0265265908 ; 0265269363 ; 0265263813; Fax: 0265267920;

CURTEA DE APEL BRAȘOV Adresa: Brasov, b-dul. Eroilor, nr. 5, et. II-III. Tel.: 0268414054 ; 0268477961; 0268414114 ;

CURTEA DE APEL CONSTANȚA Adresa: Constanţa, strada Traian, nr. 35c. Tel.: 0241606597; 0241606572; 0241616003; 0241606591 ; 0241551356 ;

CURTEA DE APEL IAȘI Adresa: Iaşi, str. Anastasie Panu, nr. 25. Tel.: 0232217808; Fax: 0232255907; 0232260600 ;

CURTEA DE APEL PLOIEȘTI Adresa: Ploieşti, str. Emil Zola, nr. 4. Tel.: 0244522445 ; 0244522446;

CURTEA DE APEL TIMIȘOARA Adresa: Timişoara, Piaţa Ţepeş Vodă, nr. 2A. Tel.: 0256498054; 0256494650

(sursa: http://www.justitia-romana.org/curtea-de-apel/Curtea-de-Apel-TIMISOARA).

  1. Anexa – Quizz

Fiecare întrebare de mai jos poate avea: toate răspunsurile corecte, niciun răspuns corect sau unul sau mai multe răspunsuri corecte.

Încercuiți varianta/variantele corecte de răspuns.

  1. Procedura disciplinară: a) face referire la sancțiunile disciplinare care pot fi aplicate salariatului b) este răspunderea disciplinară a salariatului c) face referire la sancțiunile disciplinare care pot fi aplicate angajatorului d) este o abatere disciplinară

  2. Abaterea disciplinară se aplică atunci când: a) Este o faptă ilicită b) S-a produs rezultat păgubitor c) Există o legătură cauzală între faptă și rezultatul păgubitor (legătură ce se prezumă relativ) d) salariatul a încălcat o clauză contractuală

  3. Sunt sancțiuni disciplinare: a) retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzator funcției in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile b) reducerea salariului de baza pe o durată de 1-3 luni cu 5-10% c) reducerea indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-6 luni cu 5-10% d) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă

  4. Amenzile disciplinare: a) Se pot aplica salariatului vinovat b) Sunt interzise c) Se aplică tuturor angajaților d) Niciuna din variantele de mai sus

  5. Convocarea salariatului: a) Se comunică în scris b) salariatul nu poate fi asistat de către un reprezentant al sindicatului al carui membru este c) Se precizează obiectul exact cum este scris in referatul initial d) salariatul poate fi asistat de către un reprezentant al sindicatului al carui membru este

  6. Soluționarea a reclamațiilor privind procedura disciplinară este realizată de: a) Înalta Curte de Casație și Justiție b) Tribunal c) Curtea de Apel d) Judecătorie

  7. Sancțiunea disciplinară se aplică în termen de: a) 10 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință b) 15 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință c) 20 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință d) 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință

  8. Decizia de sanționare va cuprinde: a) descrierea faptei b) prevederile care au fost încălcate de către salariat c) argumentele care au stat la baza respingerii formelor de apărare ale salariatului d) prevederile legale potrivit cărora se aplică sancțiunea disciplinară

  9. Termenul de contestare a deciziei de sancționare este de: a) 15 zile b) 30 de zile c) 45 zile d) 60 de zile

  10. Decizia de sancționare: a) Produce efecte de la data comunicării b) Se comunică angajatului in termen de cinci zile calendaristice de la data emiterii c) Nu produce niciun efect d) Se comunică verbal

  11. Sunt abateri disciplinare următoarele fapte: a) manifestările care aduc atingere prestigiului autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea b) neglijenţa şi superficialitatea manifestată în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a dispoziţiilor legale sau a celor primite de la şefii ierarhici c) întârzierea repetată şi nejustificată în îndeplinirea sarcinilor de serviciu d) absenţa nemotivată ori întârzierea repetată la serviciu

  12. Litigiile sunt soluționate de: a) Curtea de Apel b) Tribunal c) Judecătorie d) Avocatul Poporului

  13. În cazul în care salariatul săvârșește o abatere disciplinară, angajatorul poate dispune cu titlu de sancțiune disciplinară: a) Suspendarea contractului individual de muncă pe o perioadă de 10 zile b) Reducerea salariului cu 5% pe o perioadă de 3luni c) Mustrarea verbală d) Suspendarea contractului individual de muncă pe o perioadă de 30 zile

  14. Procedura disciplinară este reglementată legal de: a) Codul Muncii b) Codul Penal c) Codul Silvic d) Codul Civil

  15. Termenul maxim pentru aplicarea unei sancțiuni disciplinare este de: a) 30 de zile b) 45 de zile c) 3 luni d) 6 luni.

Intreabă un expert