Șomajul și ajutorul social
Intreabă un expertInformarea cetățenilor din mediul rural privind șomajul și ajutorul social
Cuprins
- 1.Introducere
- 2.Instituții responsabile
- 3.Legislație
- 4.Listă de documente de care instituția este responsabilă
- 5.Listă de proceduri (de obținere a documentelor)
- 6.Exemple de spețe
- 7.Scenariu educațional
- 8.Anexa nr. 1 - Modele de cereri](/somajul-si-ajutorul-social)
- 9.Anexa nr. 2 - Date de contact](/somajul-si-ajutorul-social)
- 10.Anexa nr. 3 - Chestionar](/somajul-si-ajutorul-social)
- Introducere
În cadrul proiectului „Justitie pentru mediul rural”, se urmărește informarea cetățenilor din mediul rural privind domeniile de interes referitoare la justiție, creându-se astfel mijloacele necesare creșterii accesului la justiție al cetățenilor. În mediul rural, ajutorul social poate constitui singura sursă de venit pentru cetățeni pe lângă alocația copiilor acolo unde este cazul.
Ajutorul social se acordă persoanelor singure sau familiilor al cărui venit lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat. Poate beneficia de ajutor social și persoanele fără domiciliu pe baza declarației pe propria răspundere că nu au mai solicitat ajutorul social de la alte primării. Persoanele fără locuință beneficiază de ajutor social doar pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială din cadrul comunei de care aparțin.
Pentru a beneficia de ajutorul social, trebuie îndeplinite o serie de condiții:
- „venitul net lunar să fie mai mic decât venitul minim garantat
- Să nu dețină clădiri sau alte spații locative în afara locuinței proprii
- Să nu dețină terenuri din jurul locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 metri pătrați (mp) în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală
- Să nu aibă autoturism(autoturisme) și/sau motocicletă(motociclete) cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată, utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric
- Să nu aibă depozite bancare cu valoare de peste 3.000 RON;
- Să nu dețină suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 EUR pentru persoana singură” (sursa: https://ec.europa.eu/).
Titularul ajutorului social are obligația să comunice primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri și numărul membrilor familiei, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea.
În situația în care persoana, sau familia va beneficia de ajutor social, cel puțin unul dintre membrii familiei beneficiare care este major, apt de muncă și care nu urmează o formă de învățământ la cursuri de zi, are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local. În cazul în care această persoană își pierde temporar sau definitiv capacitatea de muncă, obligația de a presta munca de interes local poate fi transferată altor persoane din familie, cu acordul primarului.
În situația în care este refuzată oferta unui loc de muncă sau de a lua parte la un curs de formare profesională în vederea ocupării unui loc de muncă, la cursuri de calificare/reprofesionalizare oferite de agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă, acest lucru determină încetarea dreptului la ajutor social. În acest caz, familia sau persoana respectivă poate solicita din nou ajutorul după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutor social.
„La stabilirea venitului net lunar al persoanei singure sau al familiei se iau în considerare toate veniturile pe care persoana, respectiv membrii familiei le-au realizat în luna dinaintea depunerii cererii. Aceste venituri le includ și pe cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, ca de exemplu pensiile, indemnizațiile de șomaj, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent, obligații legale de întreținere și alte creanțe legale” (https://ec.europa.eu/). Referitor la șomaj, potrivit dispozițiilor art. 53 din Codul muncii beneficiază de șomaj cei care au avut un loc de muncă, cei care pe durata întreruperii temporare a activității angajatorului, indemnizația de șomaj este plătită din fondul de salarii și nu poate fi mai mică de 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat.
Domeniul de drept care reglementează juridic serviciile în domeniul ajutorului social și al șomajului dreptul civil și dreptul muncii, precum și serviciile cu componente juridice implicate in domeniul cu privire la ajutorul social și șomaj din cadrul primăriilor, Direcției de Asistență juridică și din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Aceste informații trebuie să fie cunoscute de către cetățeni, pentru ca mai apoi să se poată adresa instituțiilor responsabile de soluționarea litigiilor cu care se confruntă.
- Legislație
Ajutorul social este reglementat de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Conform acestei legi, sunt reglementate drepturile și obligațiile beneficiarilor de ajutor social, precum și stabilirea cuantumului ajutorului social, etc.
Conform art. 27 din Legea 416/2001, principalele obligații ale titularului de ajutor social sunt:
- „ comunicarea primarului, în scris, orice modificare intervenită cu privire la domiciliul, veniturile și la numărul membrilor familiei, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit aceasta
- Trebuie să dovedească, lunar, cu adeverință eliberată de agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă, următoarele: • că sunt înregistrate ca persoane în căutarea unui loc de muncă în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă; • că nu au refuzat un loc de muncă; • că nu au refuzat participarea la servicii pentru stimularea ocupării forței de muncă și la servicii de formare profesională și, după caz, că participă la un program de pregătire profesională.
- Efectuarea unui număr de 170 de ore/lună în folosul comunității” (http://legislatie.just.ro/).
Obligații sunt prevărute și reglementate nu doar pentru beneficiarii de ajutor social ci și pentru instituția responsabilă de acordarea acestuia. Astfel că, principalele obligații ale primăriilor sunt:
- „ să întocmească lunar un plan de acțiuni sau de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă
- să țină evidența efectuării orelor prevăzute la lit. a) într-un registru;
- să asigure instructajul privind normele de tehnică a securității muncii;
- să afișeze la loc vizibil planul de acțiuni sau de lucrări de interes local și lista cu beneficiarii de ajutor social, precum și cu persoanele care urmează să efectueze orele de muncă
- să transmită agențiilor teritoriale documentele necesare” (Legea 416/2001).
Legislația în vigoare reglementează mai multe categorii de ajutor social.
Conform Legii 277/2010, privind alocația pentru susținerea familiei este de a sprijini familiile cu venituri reduse si care au in intreținere copii cu vârsta mai mică de 18 ani pentru a crea condiții mai bune de creștere si educație pentru aceștia. Aceste prevederi se aplică atât cuplurilor căsătorite și necăsătorite care au copii, cât și în cazurile in care un părinte singur are copii in intreținere, cu condiția ca acesta să locuiască impreună cu ei. Cuantumul alocației pentru susținerea familiei se calculează in funcție de venitul net mediu pe membru de familie inregistrat in luna anterioară depunerii cererii și a dosarului pentru acordarea ajutorului. Un alt tip de ajutor social de care cetățenii din mediul rural pot beneficia este și ajutorul pentru incălzirea locuinței care este reglementat prin OUG nr. 70/2011 și reprezintă un suport financiar lunar oferit de stat in timpul sezonului rece pe perioada 1 noiembrie – 31 martie, persoanelor cu posibilități financiare reduse.
Legislația care reglementează acordarea șomajului este data de Legea 76/2002 privind indemnizația de șomaj. Conform acestei legi, pentru a beneficia de acest drept trebuie îndeplinite următoarele condiții cumulativ:
- „ au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii
- nu realizează venituri sau realizează din activități autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizația de șomaj
- nu îndeplinesc condițiile de pensionare, conform legii
- sunt înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, reședința, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate” (https://lege5.ro/).
Prevederile legale reglementează situațiile in care poți beneficia de șomaj. Poți beneficia de indemnizația de șomaj la data:
- „încetării contractului individual de muncă
- încetării raporturilor de serviciu
- încetării mandatului pentru care au fost numite sau alese
- încetării calității de membru cooperator;
- încetării contractului de asigurare pentru șomaj;
- încetării motivului pentru care au fost pensionate;
- încetării concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani
- încheierii efectuării stagiului militar;
- rămânerii definitive a hotărârii judecătorești;
- încetării activității desfășurate exclusiv pe baza convenției civile” (https://lege5.ro/).
Cu privire la perioada de timp în care se acordă indemnizația de șomaj, aceasta diferă in funcție de stagiul de cotizare, astfel:
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 1 an
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
De asemenea, Legea 76/2002 privind indeminizația de șomaj cuprinde prevederi referitoare la obligațiile pe care le au beneficiarii de șomaj. Astfel principalele obligații ale beneficiarilor sunt: a) să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitate, la agenția pentru ocuparea fortei de muncă la care sunt inregistrați, pentru a primi sprijin in vederea incadrării in muncă b) să comunice in termen de 3 zile agenției pentru ocuparea forței de muncă la care sunt inregistrați orice modificare a condițiilor care au condus la acordarea drepturilor; c) să participe la serviciile pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de agenția pentru ocuparea forței de muncă la care sunt inregistrați d) să caute activ un loc de muncă” (http://www.ajofmmehedinti.ro/).
Absolvenții care nu găsesc un loc de muncă în următoarele 60 zile după absolvirea unei instituții de învățământ primesc indemnizație de șomaj timp de 6 luni.
Menționăm faptul că, prevederile legale reglementează ca plata indemnizației de șomaj să înceteze, printre altele, la data la care șomerul refuză nejustificat un loc de muncă conform cu pregătirea sau nivelul studiilor acestuia, sau la data plecării din țară a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de 3 luni. De asemenea, plata indemnizației de șomaj se suspendă, printre altele, și dacă beneficiarul nu se prezintă lunar sau ori de câte ori este solicitat la agenția pentru ocuparea forței de muncă la care este înregistrat, pentru a primi sprijin în obținerea unui loc de muncă.
- Instituții responsabile
Instituția responsabilă de efectuarea procedurii acordării sau respingerii ajutorului social este primăria, prin Serviciul de Asistență Socială. Atribuțiile principalele ale Serviciului de Asistență Socială sunt:
- „ înregistrează și soluționează cererile de solicitare a ajutorului social, in termen legal;
- intocmește anchete sociale pentru acordarea / neacordarea ajutorului social, in termen legal;
- stabilește dreptul la ajutor social, cuantumul acestuia si data efectării plății ajutorului social;
- urmărește indeplinirea de către beneficiarii de ajutor social a obligațiilor ce le revin;
- modifică cuantumul ajutorului social, suspendă și incetează plata ajutorului social
- efectuează periodic anchete sociale in vederea respectării condițiilor care au stat la baza acordării ajutorului social;
- înregistrează si solutionează pe baza de anchetă socială cererile de acordare a ajutoarelor de urgență
- intocmește pontaje pentru lucrările efectuate
- stabilește ajutoarele pentru incălzirea locuinței cu lemne
- comunică in termen legal dispozițiile primarului de stabilire / modificare / incetare a ajutorului social” (https://www.sadu.ro/administratie/primaria/compartimente-si-servicii-primarie/serviciul-public-de-asistenta-sociala/).
Instituția responsabilă pentru soluționarea cererilor privind acordarea indemnizației de șomaj este Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Principalele atribuții ale Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) sunt: 1. În domeniul relațiilor de muncă:
- „controlează aplicarea reglementărilor legale, generale și speciale, cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea și incetarea contractelor individuale de munca;
- controlează stabilirea și acordarea drepturilor cuvenite salariaților ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil și din contractele individuale de munca;
- controlează aplicarea măsurilor de respectare a egalității de șanse și de tratament intre femei și bărbați;
- asigură evidența muncii prestate in baza contractelor individuale de muncă, prin registrul general de evidență al salariaților, precum și evidența zilierilor și a beneficiarilor prestațiilor acestora
- controlează folosirea forței de munca, in scopul identificării cazurilor de muncă nedeclarată
- asigura inregistrarea contractelor colective de muncă la nivel de unități și verifică prevederile acestora
- În domeniul securității și sănătății in muncă și al supravegherii pieței:
- controlează, coordonează și indrumă metodologic aplicarea prevederilor referitoare la securitatea și sănătatea in muncă
- cercetează evenimentele conform competențelor, avizează cercetarea, stabilește sau confirmă caracterul accidentelor, colaborează cu instituțiile implicate in ceea ce privește evidența și raportarea accidentelor de munca și bolilor profesionale;
- controlează activitatea de instruire, informare și consultare a salariaților și furnizează informații in vederea imbunătățirii acesteia” (http://www.itmcluj.ro/atrib.html).
În situația în care ne confruntăm cu situații conflictuale privind cele două domenii instituțiile responsabile cărora ne putem adresa pentru soluționarea acestora sunt: Tribunalul și Curtea de Apel.
Atribuțiile Tribunalului Tribunalul este competent pentru soluționarea litigiilor ce țin de asigurări sociale (pensii, șomaj etc.), litigii privind relațiile de muncă (contracte de muncă, reglementările aplicabile în domeniul muncii etc.) și accidente de muncă. Acesta este competent, de asemenea, în materie de reglare colectivă a datoriilor introduse de persoane fizice.
Atribuțiile Curții de Apel
- „ judecă apelurile declarate împotriva hotărîrilor pronunţate în primă instanţă de tribunale şi judecătoriile specializate;
- Judecă în primă instanță, cererile în materie de contencios administrativ și fiscal, potrivit legii speciale;
- judecă recursurile declarate împotriva hotărîrilor pronunţate de tribunale în apel, precum şi în alte cauze prevăzute de lege
- judecă, în limitele competenţei sale, cauzele supuse căilor exraordinare de atac
- generalizează practica judiciară
- soluţionează conflictele de competenţă apărute între tribunale;
- exercită alte atribuţii, conform legi” (http://www.justice.gov.md/).
- Listă de documente de care instituția este responsabilă
Tribunalul judecă următoarele litigii de muncă:
- Incălcarea măsurilor unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de muncă
- -constatarea nulității unui contract individual de muncă cerută de părți pe intreaga perioadă in care se aplică contractul
- plata despăgubirilor pentru pagubele cauzate și restituirea unor sume care au format obiectul unor plăți nedatorate
- neeliberarea adeverinței privind vechimea in muncă sau inscrierile incorecte efectuate in aceasta
- plata unor despăgubiri pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de părți prin neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor stabilite prin contractul individual de muncă ori raportul de serviciu
- constatarea incetării raporturilor de serviciu ori a unor clauze ale acestora.
- acțiunea declanșată de către fostul salariat, al cărui contract de muncă a incetat cu prilejul unei concedieri colective, pentru nerespectarea de către angajator a obligației privind interzicerea angajării de personal in termen de 45 de zile de la concedierea colectivă, etc.
- abaterile disciplinare
- lipsa intocmirii contractului individual de muncă și a fișei de post
- neplata asigurărilor angajatului de către angajator datorate către stat.
Ca instanță de fond, curtea de apel, judecă contestațiile privind deciziile acordate de prima instanță de judecată.
- Listă de proceduri (de obținere a documentelor)
Pentru a obține ajutor social, persoana singură sau reprezentantul familiei trebuie să depună un dosar format dintr-o cerere, o declarație pe propria răspundere și actele care dovedesc componența familiei și veniturile membrilor acesteia, dacă este cazul. Dosarul se depune la primărie, iar primarul va dispune efectuarea unei anchete sociale în cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii și apoi emite o dispoziție de acordare sau de respingere a ajutorului social în termen de 10 zile lucrătoare de la încheierea anchetei sociale. Se poate solicita ajutor social, ajutor pentru încălzire, ajutor pentru întreținerea familiei.
În cazul în care se emite dispoziția de acordare, ajutorul social se plătește începând cu luna următoare depunerii cererii prin mandat poștal, în cont curent personal sau în cont de card, în funcție de preferința beneficiarului. După stabilirea acestui drept, primarii dispun efectuarea de anchete sociale o dată la 6 luni sau ori de câte ori este nevoie. Din suma cuvenită ca ajutor social nu se reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, dar se reține prima de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, a alunecărilor de teren sau a inundațiilor.
Este bine de reținut faptul că atât titularul ajutorului social, precum și membrii familiei acestuia care beneficiază de ajutor social sunt persoane asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, dar scutite de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate.
Acte necesare pentru obținerea ajutorului social: • „cererea tip • copii xerox după buletin, carte de identitate, carte de identitate provizorie ale tuturor membrilor familiei, care au împlinit 14 ani • certificate de naștere copii • certificat/certificatele de căsătorie • hotărâre de divorț, care trebuie să fie definitivă si irevocabilă; • certificat de rol fiscal pentru imobile (case si terenuri), autovehicule, eliberat de Primărie • adeverință eliberată de Asociația de locatari/proprietari în care sa se specifice nominal persoanele care locuiesc la adresa declarată; • adeverință eliberată de la Agenția Locala de Ocupare a Forței de Muncă – pentru persoanele apte de muncă, din care să rezulte ca sunt în căutarea unui loc de muncă, nu au refuzat nejustificat un loc de muncă oferit, sau participarea la un program de stimularea a forței de munca sau de formare profesională • cupon de pensie; • hotărâre definitivă de încuviinţare a adopţiei, de încredinţare sau plasament familial al minorului • Actul doveditor privind proprietatea, contract de închiriere locuinţă fond locativ de stat sau chiriaş la proprietar • adeverintă eliberată de la scoală la care sunt înscriși copiii, care urmează o formă de învățământ la zi în care sa se specifice daca beneficiază de bursa școlară șicuantumul acesteia; • certificat fiscal eliberat de Administrația Finanțelor Publice • adeverință eliberată de la primărie din care sa rezulte dacă solicitantul deține/nu deține in proprietate, împreună cu familia, teren agricol • declarație pe propria răspundere dată in fata unui notar public:
- privind lipsa veniturilor sau veniturile nete realizate de toți membrii familiei, în luna anterioară depunerii cererii de acordare a ajutorului social
- modul de gospodărire – în cazul în care solicitantul locuieşte cu alte persoane;
- nefrecventarea cursurilor școlare de către copii aflați în întretinere și care sunt de vârstă școlară nu realizează venituri din pensii – pentru solicitanții care au vârsta standard de pensionare nu deține depozite bancare care depășesc ca valoare nivelul venitului minim garantat” (http://www.dasp.ro/conditiile-si-actele-necesare-pentru-obtinerea-ajutorului-social/).
Cererile pentru acordarea ajutorului social se soluționează în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării de către persoanele din cadrul serviciului public de asistență socială sau, după caz, de persoanele desemnate prin dispoziție a primarului.
Procedura privind Ancheta socială
Ancheta socială se realizează de personalul serviciului public de asistență socială din subordinea consiliului local sau, după caz, de persoanele cu atribuții în domeniul asistenței sociale din aparatul de specialitate al primarului, în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Ancheta socială este o metodă de investigaţie întemeiată pe diferite tehnici de culegere şi de prelucrare a informaţiei, în scopul analizei situaţiei sociale şi economice a persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunităţilor. Datele referitoare la familia sau persoana singură se înregistrează în formularul de anchetă socială.
Acte necesare în vederea obținerii ajutorului social pentru susţinerea familiei
- „Cerere şi declaraţie pe propria răspundere
- Cărţi/buletine de identitate ale părinţilor (copie şi original);
- Certificatul de căsătorie (copie şi original);
- Certificatele de naştere ale copiilor şi cartea de identitate/buletinul pentru copii de peste 14 ani (copii şi original);
- Livretul de familie, completat la zi (copie şi original);
- Hotărâre judecatorească definitivă de divorţ, certificat de deces sau adeverinţă de la Penitenciar pentru soţul arestat, dacă este cazul (copie şi original);
- Hotărâre judecătorească definitivă de incredinţare a copiilor, hotărâre pentru instituirea unei măsuri de ocrotire a copilului, unde este cazul (copie şi original);
- Contract locuinţă (copie şi original);
- Adeverinţă de la asociaţia de locatari/proprietari din care să reiasă că intreaga familie locuieşte la adresa declarată;
- Adeverinţe privind venitul net/cupoane de pensie/ajutor şomaj/ajutor social/declaraţie notarială pentru persoanele care nu realizează venituri (parinţi/parteneri şi copiii adulţi necăsătoriţi care locuiesc cu familia), pentru luna anterioară depunerii cererii. In adeverinţele de salariat, este necesar să se menţioneze salariul net pentru luna anterioară depunerii cererii, cu precizarea dacă se beneficiază sau nu de bonuri de masă, inclusiv valoarea acestora;
- Cupon pensie de intreţinere, dacă este cazul;
- Cupon alocaţie de stat/extras de cont (ultima sumă primită);
- Adeverinţe de elev cu precizarea numărului de absenţe nemotivate din ultimul semestru şcolar incheiat, nota la purtare şi menţiunea repetă/nu repetă; dacă repetă, se va menţiona motivul, iar in caz de motiv medical, se va ataşa copie după certificatul/documentul medical;
- Certificat de atestare fiscală de la Finanţele Publice Locale (de domiciliu), pentru ambii soţi/parteneri şi copiii adulţi necăsătoriţi, care locuiesc cu familia;
- Adeverinţa de la Registrul agricol, pentru ambii soţi/parteneri şi copii adulţi necăsătoriţi, care locuiesc cu familia;
- Adeverinţa de venit de la Administraţia Finanţelor Publice, pentru ambii soţi/parteneri şi copiii adulţi necăsătoriţi, care locuiesc cu familia, atât pentru anul in curs, cât şi pentru anul anterior;
- Certificat de încadrare in grad de handicap (copie şi original), dacă este cazul” (https://www.dac-iasi.ro/alocatia-de-sustinere).
Acte necesare în vederea acordării ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece
- „ Cerere şi declaraţie pe propria răspundere pentru acordarea unor drepturi de asistenţă socială
- Actele de identitate ale solicitantului şi ale membrilor familiei
- copii după BI-CI;
- certificatele de naştere ale copiilor;
- certificatul de căsătorie;
- hotărârea definitivă de încuviinţare a adopţiei, de plasament familial al minorului, potrivit legii;
- actul din care să rezulte calitatea solicitantului de tutore sau curator. La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în considerare veniturile pe care membrii acesteia le realizează sau, după caz, le-au realizat în luna anterioară solicitării dreptului (de exemplu cerere depusa in luna octombrie 2017 va fi completata cu veniturile aferente lunii septembrie, cererea care va fi depusă în luna noiembrie va fi completată cu veniturile aferente lunii octombrie). Categoriile de venituri nete realizate şi actele doveditoare sunt cele menţionate în formularul de cerere:
- drepturi provenite din salarii (salar net cu menţiunea dacă beneficiază sau nu de bonuri de masă, precum şi suma corespunyătoare), sau activitaţi independente;
- indemniţii de şomaj, pensii, indemnizaţii speciale, indemnizaţia-stimulentul pentru cresterea copilului, indemnizaţia lunară pentru persoanele cu handicap, venituri din dobânzi, venituri din activităţi agricole, alte drepturi etc;
- veniturile obţinute din dobânzi
- Factura de la furnizorul de agent termic / gaz metan / energie electric cu codul client pentru ajutoarele de încălzirea locuinţei cu gaz metan, energie electrică, energie termică, pentru persoanele care au contract încheiat cu furnizorii” (https://www.dac-iasi.ro/acte-necesare-pentru-ajutoarele-pentru-incalzirea-locuintei).
Acte necesare pentru obținerea indemnizației de șomaj
În situația în care dorim să obținem indemnizația de șomaj, trebuie știut faptul că trebuie depusă mai întâi o cerere la Inspectoratul Teritorial de Muncă de care aparținem, împreună cu următoarele documente:
- „ Act de identitate in original
- Act de studii si calificare, in original si in copie
- Acte eliberate de organele financiare teritoriale, acte care sa ateste ca persoana in cauza nu realizeaza venituri sau ca veniturile obtinute sunt mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta.
- Adeverinta medicale care sa ateste ca persoana este sanatoasa clinic, apta de munca sau ca are restrictii medicale eventuale” (https://legislatiamuncii).
De la o categorie de beneficiar la alta, in vederea obținerii indemnizației de somaj, mai sunt necesare și alte documente. Indemnizația de șomaj se va acorda în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii și dacă cererea este înregistrată la agenția pentru ocuparea forței de muncă. Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni, indemnizația de șomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii, astfel indemnizația de șomaj, nu se acordă mai mult de 12 luni maxim.
Prin urmare, considerăm că, cetățenilor din mediul rural trebuie să li se asigure accesul la informațiile referitoare la șomaj și ajutor social în vederea creșterii accesului la justiție, informare, promovare și conștientizare a aspectelor juridice în mediul rural.
- Exemple de spețe
Pentru o înțelegere mai corectă și eficiență a informațiile de mai sus și pentru a ne asigura că cetățenii vor asimila mai bine toate aceste informații au fost formulate câteva spețe privind șomajul și ajutorul social.
Precizăm faptul că aceste spețe au fost preluate si adapatate de pe site-ul: http://www.rolii.ro.
Speța nr. 1 – contestație indemnizație șomaj La Tribunalul X - Secția conflicte de muncă si asigurări sociale la data de 19.04.2020 a fost inregistrată o cerere prin care A.E în contradictoriu cu intimata SC. REV. SRL să fie obligată la recalcularea indemnizației de șomaj pe perioada 05.10.2019 până în prezent și în continuare, fiind prejudiciată lunar cu suma de 200 lei. În motivare, s-a arătat că SC REV SRL făcut viramentele pe lunile corespunzătoare după ce a depus dosarul de șomaj. La dosar au fost depuse actele doveditoare in acest sens. Referitor la solicitarea petentei de a i se recalcula indemnizația de somaj având în vedere faptul că ulterior datei de 13.10.2019 aceasta a depus o nouă adeverintă privind stagiul de cotizare aceasta nu poate fi retinută întrucât Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru somaj nu prevede posibilitatea recalculării indemnizatiei de somaj ulterior datei stabilirii dreptului. La emiterea dispozitiei de stabilire a indemnizatiei de somaj s-a avut in vedere adeverinta eliberată de angajator astfel incat nu se poate retine o culpa a intimatei cu privire la cuantumul indemnizatiei de somaj. La aceasta, Tribunalul a hotărât: Respinge excepția tardivității introducerii acțiunii. Respinge acțiunea formulată de petiționara A.E în contradictoriu cu intimata SC REV SRL.
Speța nr. 2 – anulare act
La data de 12.03.2020, reclamanta D.S a depus o cerere inregistrata inițial pe rolul Judecatoriei Oradea in contradictoriu cu pârâta Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, contestatie impotriva Dispozitiei privind completarea veniturilor salariale nr. 234/15 10 2019 emisă ca răspuns la cererea reclamantei de acordare a drepturilor prevazute de art. 72 din Legea nr. 76/2002 si impotriva Dispozitiei nr. 1049/15 10 2019 privind incetarea indemnizatiei de șomaj. Reclamanta arată că incepând cu data de 14 09 2019 a fost angajată in baza contractului individual de muncă nr. xxxxx IIII V/16 09 2019 pe durata determinată la SC X SRL, in profesia de psiholog. Acest contract individual de muncă a fost ulterior modificat prin actul aditional nr. 1 din 17 09 2019 care a prevăzut modificarea duratei contractului din perioada determinată in perioada nedeterminată incepand cu 14 09 2019, urmând ca actul adițional să producă efecte incepând cu data de 14 09 2019. Aceasta a anexat in dovedire, in copie, următoarele inscrisuri: contractul individual de munca nr. xxxxx IIII V/16 09 2019, carte de identitate, dispozitia de repartizare nr. 2745/16 09 2019, dispozitia nr. 869/16 09 2019 privind suspendarea, actul aditional nr. 1 din 17 09 2019, cerere către pârâtă, Dispozitia nr. 1049/15 10 2019, Dispozitia privind completarea veniturilor salariale nr. 234/15 10 2019. La aceasta, Tribunalul a hotărât: Admite actiunea precizata formulată de reclamanta D.S Anulează Dispozitia nr. 234/15 10 2019 emisă de intimate și obligă pârâta să plăteasca reclamantei incepând cu data de 14.09 2019 drepturile cuvenite potrivit dispozitiilor art. 72 din Legea nr. 76/2002.
- Scenariu educațional
În contextul creşterii informării cetățenilor cu privire la aspectele importante ale dreptului privind accesul la informațiile de interes public se impune elaborarea unui scenariu educațional pentru ca cetățenii să înțeleagă mai bine toate aceste aspecte. Educația juridică a cetățenilor trebuie văzută ca un proces continuu, astfel pornind de la legislația în vigoare a fost creat următorul scenariu:
"Nicu I. este tatăl a 3 copii minori, șomer, iar soția casnică, singurul venit al familiei fiind alocația copiilor. Deoarece nu și-a găsit niciun loc de muncă în ultimele 3 luni de zile, și nemaiputând susține la întreținerea familiei, Nicu se hotărăște să meargă la primărie pentru a se interesa ce acte sunt necesare pentru a obține și el ajutor social. Astfel merge la primărie și prima data se oprește la secretariat și întreabă la ce birou trebuie să meargă pentru a solicita niște informații privind ajutorul social, la care secretara îi spune să meargă la biroul de asistență socială, a treia ușă pe dreapta.
După ce ajunge la biroul de asistență socială, Nicu este întâmpinat de un funcționar public care îl invită să ia loc pe scaun și să îi spună cu ce îl poate ajuta. Nicu îi explică situația în care se află și faptul că dorește să fie informat cu privire la actele necesare pe care trebuie să le depună pentru a obține ajutor social. Funcționarul public îi spune că pentru acest lucru trebuie să complete o cerere, cerere care o poate complete direct la primărie în momentul în care va depune dosarul, iar pe lângă aceasta trebuie să mai depună copie după actele de identitate/certificatele de naștere ale tuturor membrilor de familie, certificatul de căsătorie, copie după cupoanele de alocație ale copiilor, adeverința de venit ce poate fi obținută de la ANAF, adeverințele medicale pentru fiecare mediu în parte, certificatul de atestare fiscală ce se obține de la primărie și adeverință de la școală pentru minorii înscriși.
De asemenea, funcționarul public îi spune că, la domiciliul acestuia se va deplasa asistentul de asistență socială pentru efectuarea anchetei sociale, Nicu I. după ce își notă toate cele spuse de funcționar îi mulțumește funcționarului pentru timpul acordat, pentru informațiile furnizate, dă mâna cu acesta și îi spune că va reveni să depună dosarul de îndată ce are toate documentele.
În urma acestui scenariu se urmărește ca cetățenii din mediul rural să înțeleagă mai bine modul în care se desfășoară anumite proceduri administrative pentru obținerea unor beneficii din partea statului, dar și cum pot fi rezolvate anumite situații conflictuale și căror instituții se pot adresa și care sunt pașii pentru soluționarea acestor conflicte. "
Bibliografie:
- Legea 416/2001 privind venitul minim garantat disponibilă online la http://legislatie.just.ro/
- Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei disponibilă online la https://lege5.ro/
- https://lege5.ro/
- http://legislatie.just.ro/
- http://www.dreptonline.ro/institutii/tribunale.php
- https://www.sadu.ro/administratie/primaria/compartimente-si-servicii-primarie/serviciul-public-de-asistenta-sociala/
- http://www.justitia-romana.org/curtea-de-apel/Curtea-de-Apel-TIMISOARA
- Ordonanța de Urgență Nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, disponibilă online pe http://www.mmuncii.ro/.
- http://www.dasp.ro/conditiile-si-actele-necesare-pentru-obtinerea-ajutorului-social/
- http://www.itmbihor.ro/index.php?pagina=itm-romania
- https://www.dac-iasi.ro/alocatia-de-sustinere
- Anexa – modele cereri
CERERE – DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE pentru acordarea unor drepturi de asistenţă socială Subsemnatul……………………….CNP…………………., Act de identitate/doveditor……….. Seria…………. Nr, ……….., având domiciliul în loc…………….., str……………………………, nr.,……………………………, jud………………………………., În nume propriu vă rog să aprobaţi acordarea: Ajutorului social……. Alocaţiei pt. susţinerea familiei……. Ajutorului pentru încălzire …………… Declarație pe propria răspundere Declar pe proprie răspundere şi sub sancţiunile Codului penal că datele şi informaţiile prezentate sunt complete şi corespund realităţii şi mă oblig să aduc la cunoştinţa autorităţilor, în scris şi în termenul prevăzut de lege, orice modificare a situaţiei mai sus prezentate care poate conduce la încetarea sau suspendarea drepturilor. Semnătura………………………………………………………………….. Data…………………………….. Numele solicitantului…………………….....................………………………………... Se ataşează următoarele documente: 1.…………………………………………………………………………………………………… 2. …………………………………………………………………………………………………… 3.…………………………………………………………………………………………………… 4.………………………………………………………………………………………………….... 5.……………………………………………………………………………………………………
Model cerere privind acordarea indemnizației de șomaj CERERE pentru acordarea indemnizatiei de somaj Nr. ..... data ............... 1. Numele si prenumele ............................................ 2. Actul de identitate: tip ......, seria ...... nr. ......, data eliberarii ......, autoritatea .................................... 3. Codul numeric personal ......................................... 4. Data nasterii .................................................. 5. Domiciliul/Resedinta: Localitatea ......., str. ................ nr. ....., bl. ....., sc. ...., ap. ....., judetul/sectorul ......, Oficiul postal nr. ....., tel. .................................... Vă rog sa aprobati plata indemnizatiei de somaj conform prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare. 6. Acte prezentate in vederea acordarii indemnizatiei de somaj: a) actul de identitate BI/CI/AI seria .......... nr. ..................; b) adeverinta medicala nr. .............. data ........................; c) acte eliberate de organele financiare teritoriale: nr. ............., data ..................; d) alte acte, dupa caz (denumirea, seria, numarul, data): .............. ........................................................... Declar pe propria raspundere, sub sanctiunile prevazute de Codul penal pentru fals in declaratii, ca nu am loc de munca, nu realizez venituri sau realizez din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare. Ma oblig sa comunic, in termen de 3 zile, agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrat orice schimbare a conditiilor care au condus la acordarea dreptului. In cazul in care nu imi voi respecta declaratia asumata prin prezenta cerere, ma oblig sa restitui integral sumele incasate nelegal, suportand rigorile legii. Semnatura solicitantului ........................
- Anexa 2 – date de contact instituții
Inspectoratul Teritorial de Muncă:
1 ITM ALBA www.itmalba.ro
2 ITM – Arad www.itmarad.ro
3 ITM - Arges www.itmarges.ro
4 ITM - Bacău www.itmbacau.ro
5 ITM - Bihor www.itmbihor.ro
6 ITM - Bistriţa Năsăud www.itmbistrita.ro
7 ITM - Botoşani www.itmbotosani.ro
8 ITM - Braşov www.itmbrasov.ro
9 ITM - Brăila www.itmbraila.ro
10 ITM - Bucureşti www.itmbucuresti.ro
11 ITM - Buzău www.itmbuzau.ro
12 ITM - Caraş-Severin www.itmcaras.ro
13 ITM - Călăraşi www.itmcalarasi.ro
14 ITM - Cluj www.itmcluj.ro
15 ITM - Constanţa www.itmconstanta.ro
16 ITM - Covasna www.itmcovasna.ro
17 ITM - Dâmboviţa www.itmdambovita.ro
18 ITM - Dolj www.itmdolj.ro
19 ITM - Galaţi www.itmgalati.ro
20 ITM - Giurgiu www.itmgiurgiu.ro
21 ITM - Gorj www.itmgorj.ro
22 ITM - Harghita www.itmharghita.ro
23 ITM - Hunedoara www.itmhunedoara.ro
24 ITM - Ialomiţa www.itmialomita.ro
25 ITM - Iaşi www.itmiasi.ro
26 ITM - Ilfov www.itmilfov.ro
27 ITM - Maramureş www.itmmaramures.ro
28 ITM - Mehedinţi www.itmmehedinti.ro
29 ITM - Mureş www.itmmures.ro
30 ITM - Neamţ www.itmneamt.ro
31 ITM - Olt www.itmolt.ro
32 ITM - Prahova www.itmprahova.ro
33 ITM - Satu-Mare www.itmsatumare.ro
34 ITM - Sălaj www.itmsalaj.ro
35 ITM - Sibiu www.itmsibiu.ro
36 ITM - Suceava www.itmsuceava.ro
37 ITM - Teleorman www.itmteleorman.ro
38 ITM - Timiş www.itmtimis.ro
39 ITM - Tulcea www.itmtulcea.ro
40 ITM - Vaslui www.itmvaslui.ro
41 ITM - Vâlcea www.itmvalcea.ro
42 ITM - Vrancea www.itmvrancea.ro
(sursa: http://www.itmbihor.ro/index.php?pagina=itm-romania)
JUDECATORII ORAȘE
JUDECATORIE ORAȘ, ADRESĂ, DATE DE CONTACT
JUDECATORIA SECTORULUI 1 Bucuresti, Str. Danielopol Gheorghe nr. 2-4, sector 4, Telefon: 021.318.77.01
JUDECATORIA SECTORULUI 6 Str. Stirbei-Voda Numarul115, Telefon: 021.637.23.18
JUDECATORIA SECTORULUI 5 Bucuresti, Str. Splaiul Independentei nr. 5 sector 4 Telefon: 021.319.51.80
JUDECATORIA SECTORULUI 4, Bucuresti, Str. Danielopol Gheorghe, nr. 2-4, sector 4 Telefon: 021.313.29.54
JUDECATORIA SECTORULUI 3 Str.Ilfov 6, sector 3, Bucuresti, Telefon: 021.313.29.90
JUDECATORIA SECTORULUI 2 Bucuresti, b-dul. Unirii, nr.37, sectorul 3, Telefon: 021.408.36.00
JUDECATORIA AIUD, Str. Morii, Numarul 7A, Telefon: 0258.863153
JUDECATORIA ALBA IULIA Piata Iuliu Maniu nr. 24, Telefon: 0258.811327
JUDECATORIA SEBEȘ Str. Lucian Blaga, Numarul 47, Telefon: 0258.733146
JUDECATORIA CÂMPENI Str. Mestesugarilor, nr. 2, Telefon: 0258.771322
JUDECATORII JUDETE
JUDECATORIE, Județul, Date de contact, Judecătorie
Judetul Arad
JUDECATORIA ARAD: Bd G-ral Vasile Milea, Numarul 2-4, Telefon: 0257.253.630 JUDECATORIA CHISINEU-CRIS – STR. Infratirii, Numarul 87, Telefon: 0257.350692 JUDECATORIA INEU - Cal Republicii, Numarul 26, Telefon: 0257.511309 JUDECATORIA LIPOVA –str. Sava Brancovici, Numarul 27, Telefon: 0257.563131 JUDECATORIA GURA HONT - str. Crisan nr. 1, Gurahont, Telefon: 0257.316.560
Jud. Argeș
JUDECATORIA PITESTI - B-dul Eroilor nr. 3-5, Telefon: 0248.224.018 JUDECATORIA CÂMPULUNG – str. Emilian Paveliu, nr.2, Campulung-Muscel, Telefon: 0248.512.016 JUDECATORIA CURTEA DE ARGES – str. Negru Voda, nr. 83, Campulung-Muscel, Telefon: 0248.722.370 JUDECATORIA COSTESTI – str. Victoriei, nr. 72, Costesti - Arges, Telefon: 0248.672.861 JUDECATORIA TOPOLOVENI - Calea Bucuresti, nr. 111, Topoloveni - Arges, Telefon: 0248.666.813
Jud. Bacău
JUDECATORIA BACAU - Str. Oituz nr. 20, Telefon: 0234.512.629 JUDECATORIA BUHUSI – str. Doctor Davila, Numarul 1, Telefon: 0234.265744 JUDECATORIA MOINESTI – str. Vasile Alecsandri, Numarul 34, Telefon: 0234.365662 JUDECATORIA ONESTI – str. Tineretului, Numarul 1, Telefon: 0234.311224 JUDECATORIA PODU TURCULUI – str. Tudor Vladimirescu Numarul 196, Telefon: 0234.289630
Jud. Bihor
JUDECATORIA ORADEA - str. Parcul Traian nr. 10, Telefon: 0359.432756 JUDECATORIA ALESD - Str. Unirii, Numarul 5, Telefon: 0259.341794 JUDECATORIA BEIUS - Str. Horia, Numarul 11, Telefon: 0259.321433 JUDECATORIA MARGHITA - Str. Tudor Vladimirescu, Numarul 2, Telefon: 0259.362527 JUDECATORIA SALONTA - Str. Oradiei, nr. 2, Telefon: 0259.372556
Jud. Bistrița-Năsăud
JUDECATORIA BECLEAN - Str. Piata Libertatii, Nr.13, Telefon: 0263.343817 JUDECATORIA BISTRITA - Str. Alba Iulia, Nr.1, etaj 1, Bistrita, Telefon: 0263.212452 JUDECATORIA NASAUD - Str. Vasile Nascu, nr.49, Nasaud, Telefon: 0263.361058
Jud. Botoșani
JUDECATORIA BOTOSANI - Bd. Mihai Eminescu nr. 60, Botosani, Telefon: 0231.511017 JUDECATORIA DARABANI - Str. 1 Decembrie, nr. 158-160, Darabani, Telefon: 0231.631269 JUDECATORIA DOROHOI - Str. Postei nr. 1, Dorohoi, Telefon: 0231.611555 JUDECATORIA SAVENI- Str. Dr. Ciuca nr. 1, Saveni, Telefon: 0231.540319
Jud. Brașov
JUDECATORIA BRASOV - Bd. 15 noiembrie, nr 45, Brasov, Telefon: 0268.419615 JUDECATORIA FAGARAS - Str. Doamna Stanca nr. 27, Fagaras, Telefon: 0268.211159 JUDECATORIA RUPEA - Str. Republicii nr. 155, Rupea, Telefon: 0268.260260 JUDECATORIA ZARNESTI - Str. Mitropolit Ion Metianu nr. 7, Zarnesti, Telefon: 0268.51578
Jud. Brăila JUDECATORIA BRAILA - Cal Calarasilor, Numarul 47, Telefon: 0239.615120 JUDECATORIA FAUREI- Str. Pacii, Numarul 7 JUDECATORIA INSURATEI - Str. Lacu Rezii, Numarul 97, Telefon: 0239.660171
Jud. Buzău
JUDECATORIA BUZAU- Bd. Nicolae Balcescu nr. 8, Buzau, Telefon: 0238.719440 JUDECATORIA PATARLAGELE - str.Principala, nr.509, Patarlagele, Telefon: 0238.550156 JUDECATORIA POGOANELE - Str.Unirii, nr.51, Pogoanele, Telefon: 0238.552513 JUDECATORIA RAMNICU-SARAT- str. Gheorghita Lupescu nr. 7, Rm-Sarat, Telefon: 0238.563992
Jud. Caraș-Severin
JUDECATORIA RESITA- Horea, Numarul 2-4, Telefon: 0255.213135 JUDECATORIA BOZOVICI- Mihai Eminescu, Numarul 247, Telefon: 0255.242475 JUDECATORIA CARANSEBES- Str. Mihai Viteazu nr. 2, Caransebes, Telefon: 0255.511210 JUDECATORIA MOLDOVA NOUA- 1 Decembrie 1918, Numarul 21, Moldova Noua, Telefon: 0255.541329 JUDECATORIA ORAVITA - Piata Revolutiei nr. 2, Oravita, Telefon: 0255.571954
Jud. Călărași
JUDECATORIA CALARASI- Str. Bucuresti nr. 106, Calarasi, Telefon: 0242.316.053 JUDECATORIA OLTENITA - Bd. Tineretului nr. 123, Oltenita, Telefon: 0242.511880 JUDECATORIA LEHLIU GARA - Str. Pompierilor nr. 3-4, Lehliu Gara, Telefon: 0242.640.823
Jud. Cluj
JUDECATORIA CLUJ-NAPOCA - Calea Dorobantilor, nr. 2, Cluj Napoca, Telefon: 0264.596111 JUDECATORIA DEJ- str. 16 Februarie, nr. 2-4, Dej, Telefon: 0264.212110 JUDECATORIA TURDA- Pta Republicii, Numarul 5, Telefon: 0264.311985 JUDECATORIA GHERLA - str. Bobalna nr. 55, Gherla, Telefon: 0264.243251 JUDECATORIA HUEDIN – str. Avram Iancu, Numarul 2, Huedin, Telefon: 0264.351788
Jud. Constanța
JUDECATORIA CONSTANTA - Str. Traian, Numarul 53, Telefon: 0241.617760 JUDECATORIA MANGALIA – str. Mircea cel Batran, Numarul 4, Telefon: 0241.755567 JUDECATORIA MEDGIDIA – str. Independentei, Numarul 14, Telefon: 0241.810287 JUDECATORIA HARSOVA- Strada Sos. Constantei, nr. 6, Telefon: 0241.871500
Jud. Dâmbovița
JUDECATORIA GAESTI, Str. 22 Decembrie 1989, nr. 91, Telefon: 0245.666.045 JUDECATORIA RACARI – str. Ana Ipatescu, Numarul 88, Telefon: 0245.658 744 JUDECATORIA TARGOVISTE – STR. Bulevardul Independentei, nr. 34, Telefon: 0245.615298 JUDECATORIA PUCIOASA - Bd-ul. Garii nr. 10, Telefon: 0245.762255
Jud. Dolj
JUDECATORIA CRAIOVA, Str. A. I. Cuza nr. 30, Telefon: 0251.414060 JUDECATORIA BAILESTI – STR. Victoriei, Numarul 46, Telefon: 0251.311717 JUDECATORIA CALAFAT - Bulevardul Tudor Vladimirescu nr. 27, Telefon: 0251.231910 JUDECATORIA FILIASI - Racoteanu, Numarul 208, Telefon: 0251.441687 JUDECATORIA SEGARCEA - str. Unirii, nr. 60, Telefon: 0251.210327
Jud. Covasna
JUDECATORIA SFANTU GHEORGHE – str. Kriza Janos, Numarul 2, Telefon: 0267.315072 JUDECATORIA INTORSURA BUZAULUI - Str. Hanului, Numarul 4, Telefon: 0267.371598 JUDECATORIA TARGU SECUIESC- Str. Ady Endre nr. 5, Telefon: 0267.361259 Jud. Galați JUDECATORIA BUFTEA, Str. Brailei nr. 153, Galati, Telefon: 0236/460331 JUDECATORIA TARGU BUJOR, Str. Justitiei nr. 24, Telefon: 0236/340749 JUDECATORIA TECUCI, Str. Costache Racovita nr. 28 bis, Municipiul Tecuci, Telefon: 0236/820039
Jud. Giurgiu
JUDECATORIA BOLINTIN VALE, Str. Republicii, Bolintin Vale, Telefon: 0246.270.867 JUDECATORIA GIURGIU, Str. Portului Nr. 13, Giurgiu, Telefon: 0246.212.725
Jud. Gorj
JUDECATORIA TARGU JIU, Tudor Vladimirescu, Numarul 34, Telefon: 0253.212.666 JUDECATORIA MOTRU, Aleea Trandafirilor, Nr.3b, Telefon: 0253.410.542 JUDECATORIA NOVACI, Parangului Numarul 57, Telefon: 0253.466.498 JUDECATORIA TARGU CARBUNESTI, Str. Trandafirilor, Nr.46, Telefon: 0253.378.622
Jud. Harghita
JUDECATORIA MIERCUREA CIUC, Gheorghe Doja, Numarul 6, Telefon: 0266.311275 JUDECATORIA GHEORGHENI, STR. Kossuth Lajos, Numarul 4, Telefon: 0266.364902 JUDECATORIA ODORHEIU SECUIESC, Str. Bethlen Gabor nr. 1 JUDECATORIA TOPLITA, Str. Nicolae Balcescu, nr. 48, Telefon: 0266.341230
Jud. Hunedoara
JUDECATORIA BRAD, STR. Avram Iancu, Numarul 36, Telefon: 0254.612639 JUDECATORIA DEVA, Bd. 1 Decembrie 1918 nr. 35, Telefon: 0254/214332 JUDECATORIA HATEG, Str. Mihai Viteazul nr. 9, langa Politia orasului, Telefon: 0254.770922 JUDECATORIA HUNEDOARA, Victoriei, Numarul 2, Telefon: 0254.712438 JUDECATORIA ORASTIE, Str. Gheorghe Baritiu nr. 10, Telefon: 0254.247582 JUDECATORIA PETROSANI, Bd 1 Decembrie 1918, Numarul 77, Telefon: 0254.541535
Jud. Ilfov
JUDECATORIA BUFTEA, Buftea, strada Stirbei Voda nr.24, judetul Ilfov JUDECATORIA CORNETU, comuna Cornetu, sos. Alexandriei nr. 140, judeT Ilfov, cod 077070
Jud. Iași
JUDECATORIA IASI Sectia civila - Iasi, str.Grigore Ureche, nr.3, bl. Gheorghe Sontu, parter, Telefon 0232.211250 Sectia penala - Iasi, str. Sf. Lazar nr. 2; telefon: 0232.255914 JUDECATORIA HIRLAU, Gheorghe Doja, Numarul 1, Telefon: 0232.722344 JUDECATORIA PASCANI, Gradinitei, Numarul 8, Telefon: 0232.762171 JUDECATORIA RADUCANENI, comuna Raducaneni, Telefon: 0232.292315
Jud. Maramureș
JUDECATORIA BAIA MARE, B-dul Republicii nr. 2A, Telefon: 0262.218235 JUDECATORIA DRAGOMIRESTI, Str. Principala nr. 1086, Telefon: 0262.337005 JUDECATORIA SIGHETU MARMATIEI, Str. Corneliu Coposu nr. 2, Telefon: 0262.311470 JUDECATORIA ȘOMCUȚA MARE, Somesului, Numarul 17, Telefon: 0262.280033 JUDECATORIA TIRGU LĂPUȘ, Str. Liviu Rebreanu nr. 77, Telefon: 0262.384146 JUDECATORIA VIȘEU DE SUS, Nicolae Labis, Numarul 1, Telefon: 0262.355744
Jud. Mehedinți
JUDECATORIA BAIA DE ARAMA, str. Nicu Pereanu nr. 8, judetul Mehedinti, Telefon: 0252.381021 JUDECATORIA DROBETA TURNU SEVERIN, Bd Carol I, Numarul 14, Telefon: 0252.403199 JUDECATORIA ORSOVA, str. 1 Decembrie 1918, nr. 20, Telefon: 0252.361593 JUDECATORIA STREHAIA, str. Republcii, nr. 197, Telefon: 0252.370030 JUDECATORIA VANJU MARE, str. Viilor, Numarul 5, Telefon: 0252.350436
Jud. Mureș
JUDECATORIA TÂRGU MUREȘ, Justitiei, Numarul 1, Telefon: 0265.260919 JUDECATORIA LUDUȘ, STR. Republicii, Numarul 51B, Telefon: 0265.411095 JUDECATORIA REGHIN, str. Petru Maior, Numarul 45, Telefon: 0265.512191 JUDECATORIA SIGHIȘOARA, STR. Justitiei, Numarul 3, Telefon: 0265.771851 JUDECATORIA TÂRNĂVENI, STR. Republicii, Numarul 44, Telefon: 0265.443714
Jud. Neamț
JUDECATORIA PIATRA NEAMT, Str. Mihai Eminescu nr. 30, Telefon: 0233.214019 JUDECATORIA BICAZ, STR. Republicii, Numarul 21, Telefon: 0233.254199 JUDECATORIA ROMAN, Pta Roman Voda, Numarul 1, Telefon: 0233.743858 JUDECATORIA TÂRGU NEAMȚ, Bd Stefan cel Mare, Numarul 53, Telefon: 0233.790844
Jud. Olt
JUDECATORIA BALȘ, Str. Nicolae Balcescu nr. 1, Telefon: 0249.450300 JUDECATORIA CARACAL, Str. Iancu Jianu nr. 37, Telefon: 0244.511030 JUDECATORIA CORABIA, Str. C. A. Rosetti nr. 53, Telefon: 0244.563991 JUDECATORIA SLATINA, Str. Lipscani nr. 43, Telefon: 0244.435526
Jud. Prahova
JUDECATORIA PLOIESTI, STR. Gheorghe Lazar, Numarul 6, Telefon: 0244.544781 JUDECATORIA CÂMPINA, Str. 1 Decembrie 1918, nr. 14, Telefon: 0244.333045 JUDECATORIA MIZIL, str. Mihai Bravu, nr. 71, Telefon: 0244.251148 JUDECATORIA MORENI, 22 Decembrie 1989, Numarul 7, Telefon: 0245.665864 JUDECATORIA SINAIA, Aleea Dreptatii, nr. 1, Telefon: 0244.310951 JUDECATORIA VĂLENII DE MUNTE, Str. Tipografiei, nr. 1, Telefon: 0244.280946
Jud. Sălaj
JUDECATORIA ȘIMLEUL SILVANIEI, Str. Iuliu Maniu nr. 1, Telefon: 0261.676696 JUDECATORIA ZALĂU, Str. Tudor Vladimirescu nr. 12, Telefon: 0244.612296
Jud. Satu-Mare
JUDECATORIA CAREI, STR. 1 Decembrie 1918, Numarul 34, Telefon: 0261.861184 JUDECATORIA SATU-MARE, STR. Mihai Viteazul, Numarul 8, Telefon: 0261.713750 JUDECATORIA NEGREȘTI-OAȘ, Aleea Trandafirilor, Numarul 7, Telefon: 0261.855122
Jud. Sibiu
JUDECATORIA AGNITA, Agnita, Str. Aurel Vlaicu nr. 8, Telefon: 0269.510875 JUDECATORIA MEDIAȘ, str. Unirii, Numarul 10, Telefon: 0269.845048 JUDECATORIA SĂLIȘTE, Pta Junior, Numarul 41, Telefon: 0269.553966 JUDECATORIA SIBIU, B-dul Victoriei nr. 11, Telefon: 0269.211207 JUDECATORIA AVRIG, Str. Gheorghe Lazar, nr. 2, Telefon: 0269.525226
Jud. Suceava
JUDECATORIA SUCEAVA, STR. Stefan cel Mare, Numarul 62, Telefon: 0230.214948 JUDECATORIA FĂLTICENI, Str. Nicu Gane F.N, Telefon: 0230.544363 JUDECATORIA CÂMPULUNG MOLDOVENESC. Cal Bucovinei, Numarul 62, Telefon: 0230.314861 JUDECATORIA GURA HUMORULUI, Bd Bucovina, Numarul 21, Telefon: 0230.232422 JUDECATORIA RĂDĂUȚI, Pta Unirii, Numarul 64, Telefon: 0230.561828 JUDECATORIA VATRA DORNEI, STR. Mihai Eminescu, Numarul 15, Telefon: 0230.374341
Jud. Teleorman
JUDECATORIA ALEXANDRIA, STR. Independentei, Numarul 22, Telefon: 0247.311975 JUDECATORIA ROșIORII DE VEDE, Str. Marasesti Nr.52, Telefon: 0247.466748 JUDECATORIA TURNU MĂGURELE, Str. 1 Decembrie nr. 6, Telefon: 0247.416045 JUDECATORIA VIDELE, STR.Republicii, Numarul 2, Telefon: 0247.453117 JUDECATORIA ZIMNICEA, Sediu: Str.Eroilor, nr.45, Telefon: 0247.368628
Jud. Timiș
JUDECATORIA DETA, Deta, Str. Victoriei nr. 3 A, Telefon: 0256.390982 JUDECATORIA LUGOJ, Str. 20 Decembrie 1989 nr. 13, Telefon: 0256.352003 JUDECATORIA Sânnicolau Mare, Str. 16 Decembrie 1989 nr. 8, Telefon: 0256.370110 JUDECATORIA Timișoara, P-ta Tepes Voda nr. 2, Telefon: 0256.498054 JUDECATORIA Făget, str. 1 Decembrie 1918 nr. 3, Telefon: 0256.320962
Jud. Tulcea
JUDECATORIA TULCEA, Str. Pacii nr. 83, Telefon: 0240.517845 JUDECATORIA BABADAG, Mihai Viteazu, Numarul 22, Telefon: 0240.561905 JUDECATORIA MĂCIN, STR. George Cosbuc, Numarul 2, Telefon: 0240.573128
Jud. Vâlcea
JUDECATORIA RÂMNICU VÂLCEA, Str. Scoarul Revolutiei nr. 2, Telefon: 0250.731657 JUDECATORIA BREZOI, STR. Eroilor, Numarul 1, Telefon: 0250.778993 JUDECATORIA DRĂGĂȘANI, Str. Gib Mihaescu nr. 25, Telefon: 0250.810631 JUDECATORIA HOREZU, Str. 1 Decembrie nr. 8, Telefon: 0250.860879 JUDECATORIA BĂLCEȘTI, Str. 1 Decembrie nr. 1, Telefon: 0250.840379
Jud. Vaslui
JUDECATORIA BÂRLAD, Str. Republicii nr. 277, Telefon: 0235.414621 JUDECATORIA HUȘI, Str. Al. Giugaru nr. 1, Telefon: 0235.480347 JUDECATORIA MURGENI, Str. Mihai Eminescu nr. 10, Telefon: 0235.426426 JUDECATORIA VASLUI, Str. Ing. Badea Romeo nr. 13, Telefon: 0235.311356
Jud. Vrancea
JUDECATORIA FOCȘANI, str. Cuza Voda, nr. 8, Telefon: 0237.214000 JUDECATORIA ADJUD, Str. Copacesti, nr. 2-4, Telefon: 0237.642000 JUDECATORIA PANCIU, Str. Nicolae Titulescu,Nr. 53, Localitatea Panciu, Telefon: 0237.275325.
(sursa: http://www.dreptonline.ro/institutii/judecatorii.php).
CURTEA DE APEL: Curtea de APEL date de contact
CURTEA DE APEL ALBA IULIA Adresa: Alba Iulia, str. I.C. Brătianu, nr. 1. Tel.: 0258810289 ; 0258810293;
CURTEA DE APEL BUCUREŞTI Adresa: Bucureşti, Spl. Independenţei, nr. 5, sectorul 4. Tel.: 0213195181 ; 0213195183 ; 0372125300; 0213195180 ;
CURTEA DE APEL CRAIOVA Adresa: Craiova, str. C. Brancusi, nr. 5A. Tel.: 0251418568; 0351403100;
CURTEA DE APEL ORADEA Adresa: Oradea, str. Roman Ciorogariu, nr. 12. Tel.: 0259426883; 0259426884; 035941002 ; 0359410033; Fax: 0259426881;
CURTEA DE APEL SUCEAVA Adresa: Suceava, str. Ştefan cel Marem nr. 62. Tel.: 0230216321;
CURTEA DE APEL BACĂU Adresa: Bacău, str. Cuza Vodă, nr. 1. Tel.: 0234513678 ; 0234514750 ; 0234513296 ; 0234514396; Fax: 0234514480;
CURTEA DE APEL CLUJ NAPOCA Adresa: Cluj-Napoca, P-ţa Ştefan cel Mare, nr. 1. Tel.: 0264504301 ; 0264504302 ; 0264504303; 0264504300; Fax: 0264593866;
CURTEA DE APEL GALAȚI Adresa: Galaţi, str. Brăilei, nr. 153. Tel.: 0236460027;
CURTEA DE APEL PITEȘTI Tel.: 0248219375; 0248219374;
CURTEA DE APEL TÂRGU MUREȘ Adresa: Târgu Mureş, str. Justiţiei, nr. 1. Tel.: 0265263694 ; 0265265908 ; 0265269363 ; 0265263813; Fax: 0265267920;
CURTEA DE APEL BRAȘOV Adresa: Brasov, b-dul. Eroilor, nr. 5, et. II-III. Tel.: 0268414054 ; 0268477961; 0268414114 ;
CURTEA DE APEL CONSTANȚA Adresa: Constanţa, strada Traian, nr. 35c. Tel.: 0241606597; 0241606572; 0241616003; 0241606591 ; 0241551356 ;
CURTEA DE APEL IAȘI Adresa: Iaşi, str. Anastasie Panu, nr. 25. Tel.: 0232217808; Fax: 0232255907; 0232260600 ;
CURTEA DE APEL PLOIEȘTI Adresa: Ploieşti, str. Emil Zola, nr. 4. Tel.: 0244522445 ; 0244522446;
CURTEA DE APEL TIMIȘOARA Adresa: Timişoara, Piaţa Ţepeş Vodă, nr. 2A. Tel.: 0256498054; 0256494650
(sursa: http://www.justitia-romana.org/curtea-de-apel/Curtea-de-Apel-TIMISOARA).
- Anexa 3 – Quizz
Fiecare întrebare de mai jos poate avea: toate răspunsurile corecte, niciun răspuns corect sau unul sau mai multe răspunsuri corecte.
Încercuiți varianta/variantele corecte de răspuns.
Ajutorul social este reglementat legal de: a) Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. b) Codul Familiei c) Codul Silvic d) Codul Penal
Cine poate beneficia de ajutor social? a) persoanelor singure sau familiilor al cărui venit lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat b) persoanele fără domiciliu c) toți cetățenii d) apatrizii
Poți beneficia de indemnizația de șomaj la data: a) încetării contractului individual de muncă b) încetării raporturilor de serviciu c) încetării contractului de asigurare pentru șomaj d) încetării motivului pentru care au fost pensionate
Absolvenții fără loc de muncă pot beneficia de indemnizația de șomaj pe o perioadă de: a) 3 luni b) 6 luni c) 12 luni d) 24 de luni
Indemnizația de șomaj se va acorda în termen de: a) 30 de zile de la data depunerii cererii b) 15 zile de la data depunerii cererii c) 45 de zile de la data depunerii cererii d) 60 de zile de la data depunerii cererii
Sunt condiții pentru obținerea ajutorului social următoarele: a) venitul net lunar să fie mai mic decât venitul minim garantat b) Să nu dețină clădiri sau alte spații locative în afara locuinței proprii c) Să nu dețină terenuri din jurul locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 metri pătrați (mp) în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală d) Să aibă autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani
Cererea pentru ajutor social se depune la: a) Direcția de asistență socială b) La primărie c) La consiliul județean d) La inspectoratul teritorial de muncă
Ce este Ancheta socială? a) Este o metodă de investigație b) Analizează situația economică a persoanelor c) Este un instrument de cercetare d) Este realizată de direcția de asistență socială
Sunt atribuții ale Serviciului de Asistență Socială: a) înregistrarea și soluționarea cererilor de solicitare a ajutorului social, in termen legal b) intocmirea de anchete sociale pentru acordarea / neacordarea ajutorului social, in termen legal c) nu poate modifica cuantumul ajutorului d) stabilirea dreptului la ajutor social, cuantumul acestuia si data efectării plății ajutorului social
Sunt condiții pentru obținerea indemnizației de șomaj următoarele: a) stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii b) realizarea de venituri sau realizează din activități autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizația de șomaj c) nu îndeplinesc condițiile de pensionare, conform legii d) sunt înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul
Sunt instituții responsabile de soluționarea litigiilor de muncă: a) Inspectoratul teritorial de muncă (ITM) b) Tribunalul c) Înalta Curte de Casație și Justiție d) Poliția
Ancheta socială se desfășoară în termen de: a) 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii b) 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii c) 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii d) 20 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii
În ce situații poate inceta plata indemnizației de șomaj? a) Când șomerul refuză nejustificat un loc de muncă conform cu pregătirea sau nivelul studiilor acestuia b) La data plecării din țară a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de 3 luni c) Atunci când beneficiarul nu se prezintă lunar la agenția pentru ocuparea forței de muncă d) La data plecării din țară a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de 6 luni
Sunt acte necesare pentru obținerea indemnizației de șomaj următoarele: a) Actul de identitate b) Acte de studii si calificare c) Acte eliberate de organele financiare teritoriale d) Adeverința medicală
Beneficiarul de ajutor social este obligat să efectueze un număr de: a) 50 de ore/lună în folosul comunității b) 100 de ore/lună în folosul comunității c) 170 de ore/lună în folosul comunității d) 150 de ore/lună în folosul comunității.